Sağlık Yazarlar

Diş Hekimi Erdal Ersan Yeni Yazısı; Fırça ve Diş İpi: Gülümsemenizi Sağlıklı Tutmanın En İyi Yolu

Diş Hekimi Erdal Ersan Yeni Yazısı; Fırça ve Diş İpi: Gülümsemenizi Sağlıklı Tutmanın En İyi Yolu

Değerli yirmihaber.com haber sitesi takipçileri.

Her hafta sağlık, güncel, yaşam ile ilgili yazılarımı beğeninize sunacağım. Denizli Bozkurt’ta İmplavizyon Diş Polikliniği kurucusuyum. Denizli Bozkurt ilçesinde 21 Kasım 2001 yılından bu yana önce muayenehane, 2018 yılından bu yana da poliklinik olarak diğer hekim arkadaşlarımla Bozkurt ve tüm çevre ilçelerine hizmet veriyoruz. Ara ara yazılarımda kendimden yine bahsetmeye devam ederim. Şimdi ilk yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kaliteli Ağız Hijyeni Hastalığa Neden Olan Diş Plaklarının Kaldırılmasını En Üst Düzeye Çıkarır

Kültürümüzde güzel bir gülümseme, insanlar üzerinde bıraktığımız ilk izlenim için önemlidir. Kaliteli günlük ağız hijyeni alışkanlıkları ile muhteşem bir gülümseme, inci beyazı gibi dişler ve ferah bir nefes kolayca elde edilir. Ayrıca ağız sağlığı genel sağlıkla da çok yakından ilişkilidir. İyi bir diş hijyeni hem dişlerinizi hem de genel sağlığınızı ömür boyu korur.

Her gün sadece birkaç dakikanızı dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak ve diş ipi kullanmak için ayırarak diş tedavisinin rahatsızlığından ve masraflarından kendinizi kurtarmaya yardımcı olabilirsiniz. İyi bir diş hijyeni sağlamak gülümsemenizi parlak tutmaktır. 

 

Ağzınızda milyonlarca bakteri olduğunu biliyor musunuz?

Ağzınız milyonlarca bakteriyle dolup taşıyor. Ancak endişelenmeyin: Çoğu iyi huylu ve hatta faydalıdır. Bununla birlikte, ağız sağlığınıza zarar verebilecek diş çürümesine veya periodontal (diş eti) hastalığa neden olan bazı bakteriler de vardır.

Bu hastalığa neden olan bakteriler, diş plağı adı verilen diş yüzeylerinde artık gıda parçacıklarının ince bir biyofilmi içinde beslenir ve çoğalır. Bu bakteri popülasyonlarını ve dolayısıyla hastalık riskinizi azaltmak için günlük fırçalama ve diş ipi kullanımıyla plak oluşumunu engellemeniz gerekir.

Şimdi hayatımızda günlük ağız hijyeni için fırçalar ve diş ipleri gibi kolaylaştırıcılar var. Bu noktada “etkili” fırçalama ve diş ipi kullanmak önemlidir. Her iki görevi de gerçekleştirmek oldukça kolay olsa da, plak temizlemeyi en üst düzeye çıkarmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

İlk görevle ilgili olarak, diş hekiminiz aksini önermedikçe dişlerinizi günde bir veya iki kez fırçalamalısınız. Ve kural: Kolay ve yumuşak fırçalamadır. Sert, agresif ovma diş etlerinize zarar verebilir. Kaliteli bir diş fırçası kullanarak yumuşak, dairesel bir hareket işi halledecektir. Sadece ısırma yüzeyleri boyunca köşeler ve yarıklar dahil tüm diş yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olun. Ortalama olarak, tam bir fırçalama seansı yaklaşık iki dakika sürmelidir.

Ayrıca günde en az bir kez diş ipi kullanmalısınız. Yaklaşık 18 inç iplik alarak ve her bir ucu bir işaret veya orta parmağın etrafına sararak başlayın. Gergin çekin ve başparmaklarınızı kullanarak ipliği hareket ettirin, dişlerinizin arasındaki diş ipini gevşetin. Ardından, “C” şekli oluşturmak için dişin her iki yanına sarın ve diş ipini nazikçe yukarı ve aşağı kaydırın. Her iki çenedeki her dişin arasına diş ipi çekene kadar bunu yapmaya devam edin.

Her hijyen seansından sonra  dilinizi dişlerinize sürterek dişlerinizin temizliğini ne kadar iyi yaptığınız hakkında kabaca bir fikir edinebilirsiniz; dişlerinizin kaygan ve pürüzsüz hissetmesi gerekir. Herhangi bir kumlanma hissediyorsanız bir miktar plak kalmış demektir. Diş hekiminiz, düzenli diş hekimi ziyaretlerinizde temizleme etkinliğiniz hakkında size daha kesin bir değerlendirme yapabilir. Bu aynı zamanda hekiminizin, dişlerinizi temizlerken gözden kaçırdığınız herhangi bir plak ve tartardan da temizledikleri zamandır.

Profesyonel diş temizliği önemli olsa da, her gün plağı çıkarmak için yaptığınız şey, optimal ağız sağlığı için gerçek oyun değiştiricidir. Etkili ağız temizliği yapmak ve diş ipi kullanmak, gülümsemenizi sağlıklı tutmanın en iyi yoludur.

Diş Hekimi Erdal Ersan – İmplavizyon Diş Polikliniği – Bozkurt/Denizli 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL