Yazarlar Sağlık

Kök Kanalları Tedavisi ağrıyı gidermeye nasıl yardımcı olur?

Kök Kanalları Tedavisi ağrıyı gidermeye nasıl yardımcı olur?

Kök kanalları tedavisi hakkındaki gerçeği öğrenmek sizi şaşırtabilir.

Kök kanalları tedavisinin “en korkulan diş prosedürleri” listesinin başında talihsiz bir yeri vardır. Bu korku büyük ölçüde asılsızdır; Aslında, yakın zamanda yapılan bir diş hekimliği endüstrisi araştırması, kök kanalları tedavisinden en çok korkan kişilerin bu işlemleri hiç yaptırmadığını ortaya çıkardı. Kök kanalları tedavisi ağrıyı gidermenin ve enfeksiyonu önlemenin terapötik bir yoludur. 

Kanal tedavisi neleri düzeltir?

Dişin dış beyaz tabakası olan mine, çok yüksek mineral içeriği nedeniyle insan vücudundaki en sert malzemedir. Diş minesi esas olarak hidroksiapatit olmak üzere minerallerden oluşur. Renk açık sarıdan kirli beyaza kadar değişebilir. Yarı saydam olduğu için dişlerinizin renginden sadece kısmen sorumludur.

Diş minesi, dişlerinizi diş çürümelerinden korumada çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle diş minenizin tahrip olmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmak önemlidir. Dişlerinizin iç katmanlarını asitlerin ve plakların etkilerinden koruyan esnek bir bariyer oluşturur. Ayrıca dişlerinizin hassas iç katmanlarını çok sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden korur.

Diş mineniz yok olduğunda, vücudunuz onun yerini başka bir şeyle tamamlayamaz. Vücudunuzun diğer bölümlerinden farklı olarak – kemikleriniz gibi – diş minesi canlı hücreler içermez ve bu nedenle yenilenemez. 

Zamanla dişin bu dış yüzeyindeki minede bir boşluk başlar. Erken yakalanırsa, çürümeyi gidermek ve yayılmasını durdurmak için genellikle bir dolgu yeterlidir. Ancak çürümenin devam etmesine izin verilirse, dişin daha derin katmanlarına girebilir ve dişi kan dolaşımına bağlayan sinirlere yakınlığı nedeniyle ağrıya neden olabilir. Bu olduğunda, diş hekiminiz büyük olasılıkla bir kanal tedavisi önerecektir. Endodontik tedavi olarak da adlandırılan bu işlem, dişin iç kısımlarındaki enfeksiyonu ortadan kaldırır ve dişi içten dışa doğru güçlendirir. Dişi korumak için genellikle dişin en üst kısmına bir taç yerleştirilir.

Kanal tedavisinin neden kötü bir ünü var?

Birçok diş prosedürü gibi, kanal tedavisi de anestezi olmadan yapılırdı. Ancak dişçilik endüstrisi daha iyi tedaviler geliştirmeye başladıkça dişçilik prosedürleri daha tolere edilebilir hale geldi. Gerçek şu ki, kök kanallarının tedavisi ağrıyı gidermek için vardır. Anestezi uygulanıyorsa ve enfeksiyon kalıcı olarak ortadan kaldırıldıysa işlem sırasında ağrı hissetmessiniz ve sonrasında çok az ağrı olur.

Siz de kök kanallarından dolayı sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız detaylı bilgi almak ve tedavinizi başlatmak için diş hekiminizle görüşmeyi ertelemeyin. Unutmayın, tedavi edilmeyen her diş vücudunuzda başka sorunlara yol açabilir. 

Tüm okuyucularımıza sağlıklı günler diliyorum.

Diş Hekimi Erdal Ersan 

İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği 

Bozkurt – Denizli 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL