Kültür-Sanat

Denizli’nin Modern Halk Ozanı Hurşit Türkay

Denizli’nin Modern Halk Ozanı Hurşit Türkay

Müzik yolculuğuna Barış Manço’nun kendisine hediye ettiği gitarla başlayan Anadolu Folk Rock şarkıcısı Hurşit Türkay, Denizli kültürü ve şivesini yansıtan şarkı sözleri yazıp besteleyerek, yöresel tatlar içeren parçalar seslendiriyor. Sanatçıya, uzun saçları ve tarzıyla “Modern Halk Ozanı” yakıştırması yapılıyor.

Müzik hayatına Barış Manço’nun kendisine hediye ettiği gitarla başlayan Anadolu Folk Rock şarkıcısı Hurşit Türkay, Ege ve Denizli müzik kültürü açısından önemli bir isim. Sevilen sanatçıya uzun saçları ve tarzı, yöresel kültürü yansıtan parçaları nedeniyle “Modern Halk Ozanı” yakıştırması yapılıyor.

Barış Manço, Moğollar, Cem Karaca, Ersen gibi sanatçıların izinden giden ve Anadolu Folk Rock tarzında parçalar yapan Hurşit Türkay’ın 100’e yakın bestesi ve 14 klibi bulunuyor.

“Kavak Yelleri”, “Gecelerin Ayazında / Bilmelisin” gibi romantik parçalarıyla da ses getiren Hurşit Türkay’ın efsanevi bir aşk hikayesini dillendirdiği “Yedi İklim Gül Sultan”ı müzikseverlerle buluşturmak için gün sayıyor.  Türküde; bir bayram günü Beşparmak dağlarının kuzeyinden Hambat Ovası’na inmekte olan değirmenci Mehmet Dayı’nın kızı Gül Sultan’a sevdalanan Yörük Gümül Mehmet’in torunu Mürşit Bey’in hikayesi anlatılıyor.

1996’da kurduğu Grup Sis ile o tarihten bu yana sahne alan ve konserlere çıkan Hurşit Türkay, sahnesinde gitarın yanı sıra bağlama, cura gibi otantik sazlara da yer veriyor. Sanatçının vokalistliğini ise 5 yıldır Denizli Belediye Konservatuarı korosunda yer alan lise son sınıf öğrencisi genç yetenek Halime Toktaş yapıyor.

Müziğe Barış Manço’nun Hediye Gitarı İle Başladı

Hurşit Türkay henüz ortaokul öğrencisiyken Hey Dergisi’ne bir mektup yazıyor. Gitar çalmayı öğrenmek istediğini ama gitar alamadığını belirterek Barış Manço’dan yardım istiyor. Dergi editörü mektubu o gün tesadüfen dergiye ziyarete gelmiş olan Barış Manço’ya gösteriyor. Mektuptan etkilenen Manço hemen bir gitar satın alarak dergiye getiriyor ve Hurşit Türkay’a gönderilmesini istiyor. Yanına da “Sevgili Hurşit akorları adam gibi öğren, yoksa hesabını sorarım.” Barış Manço” diye not ekliyor.

Haber gelip gitarı annesi ile birlikte postaneden teslim alan Hurşit Türkay sevinçten havalara uçuyor. Birkaç yıl sonra İzmir fuarında konserine giderek Barış Manço ile tanışıyor. Manço da tanışmaktan çok mutlu oluyor. Sonra Denizli’ye geldiğinde konserinde Hurşit Türkay’ı sahneye çıkarıyor ve birlikte “Derule” parçasını seslendiriyorlar.

Müziğe Barış Manço’nun hediye ettiği gitarla başlayan Hurşit Türkay, gerek otantik şarkı sözleri gerekse müzik tarzı olarak sanatçının izinden gidiyor.

Avustralya’da Konser Verecek

Hurşit Türkay Denizli’nin yanı sıra Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde de hayranları bulunuyor. Avustralya’nın Melbourne kentinde gurbetçi Türkler’in kurduğu radyoda sık sık parçaları çalınan Hurşit Türkay, yoğun istek üzerine Avustralya’ya da davet edildi. Sanatçının önümüzdeki günlerde, Sidney kentinde gurbetçilerimize bir konser vermesi planlanıyor.

Denizli’de yöresel bir müzik yarışması düzenlenmesi gerektiğini savunan Hurşit Türkay’ın en büyük hayali ise Eurovision Şarkı yarışmasına ülkemizin yeniden katılması ve bu yarışmada ülkemizi temsil etmek. Türkay “Ege ve Türk müzik kültürünü yurt dışında temsil etmek istiyorum” diyor.

Denizli Kültürünü Türkülerde Yaşatıyor

Denizli’nin Bozkurt Tutluca köyünden olan yörük çocuğu Hurşit Türkay; bestelerine Denizli kültürü ve şivesini yansıtan sözler yazarak yöresel tatlar içeren parçalar seslendiriyor.

“Çal Türküsü / Cimcim Kızı”, “Yaren Tavas”,  “Buldan Derler”, “Sevdim Seni Kızılcabölük”, “Şanlı Serinhisar”, “Denizli Memleket” eserlerinden bazıları.

Yöresel içerikle yaptığı parçalardan olan Çal Türküsü / Cimcim Kızı’nın nakaratında Hurşit Türkay; yöresel bir deyim olan “ Aşağıseyit Yukarıseyit Efe kız bulamadı” sözlerine gönderme yapıyor.

Be hey, benim nohut akıllı oğlum

Aklını senin sivrisinek mi yedi?

Asıl Çal’dan cim cim kızı bir buldun,

Yav, buldun da sülalesi Tam tekmil.

Kaynana teyzem bol kardan bir dağmış Neler demiş?

Esip edip de yağmış Oof of, yağmış.

Aşağı şora Seyit, Yokkarı şora Seyit

Cim cim kızım geliyo, efe Çal’a seyirt.

Hah ha ninna çebiş oğlum gel oyna

Hah ha ninna cim cim kızım gül oyna …

Acıpayam’da iki kadının pazar yerinde yerel şiveyle tartışırken ağızlarından çıkan “Olmaz olmep ba” söylemi ise Hurşit Türkay’ın gitarının tellerinde ölümsüzleşerek “Kim Kime Dum Duma” adında protest bir parçaya dönüşüyor.

Beş taş koydum on iki kuyuya

Bu da nedir diyen yok.

Millet akıl satar olmuş

Akıl nedir bilen yok.

Kim kime dum duma

Dön bak yurduma

Bulgur ayran sanki bayram.

Bu Da nedir böyle,

yaşamak mucize

Olmaz olmep ba. Olmaz olmep ba. ….

Sanatçının Serinhisar için yaptığı ve Serinhisar Belediyesi desteğiyle çekimleri tamamlanan parçası Şanlı Serinhisar da önümüzdeki günlerde müzikseverlerin beğenisine sunulacak. Parçanın sözlerinin bir bölümü şöyle:

Şanlı Serinhisar

Bir şirin oban, bir tarih kasaban, bir efsane Yatağan Baban, bıçağıyla Yatağan, Avşar gelmiş Oğuzdan, kızıltaş tuğladan, Türkmen Yörük bir asar, şanlı Serinhisar. Sarı çıtır leblebi, hele hele gel ye bi…”

Hurşit Türkay’ın yaptığı ve Denizli’nin yöresel kültürünü yansıtan diğer parçalardan bazılarının sözleri de şöyle:

 Sevdim Seni Kızılcabölük

Ol şehitler mescidinde, Molla Dedem ezanında, Asmalı kahve gölgesinde, gördüm seni Kızılcabölük…”

Buldan Derler

“Osmangazi gömleğin, Barbaros çakşırın, Bayezit kızı duvağına.. Buldan Derler. Ol yarenler…”

Yaren Tavas

“Karanfilli leblebini, kakuleli kahveni, Cihan bilir baklavanı, Yaren Tavas ana kucağım, Yaren Tavas baba ocağım…”

Bozkurt Tutlucalı Yörük çocuğu Hurşit Türkay, Yörük kültürünü ise bir parçasında şu sözlerle anlatıyor;

“Ocağım Oğuzdur

Yurdum Dedem Korkut

Ertuğrul Gazim dört bin yıldır

Türkü türkü çınlar

Kıl çadıra güneş doğar

Oymak oba kervan düzer

Toroslar’da Çamlıbel’de Afşar gezer

Aslım Yörük Neslim Yörük

Türkoğlu Türküm ben…”

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL