Sağlık

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Dil Temizleyicilerinin Faydaları

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Dil Temizleyicilerinin Faydaları

Dil temizleyici (dil sıyırıcı veya dil fırçası olarak da adlandırılır), dilin üst yüzeyindeki filmi temizlemeye yönelik bir ağız sağlığı aracıdır. Geniş yüzey alanı ve lingual papilla, dilin yüzeyinde mikroplar, yiyecekler, tükürük ve “nekrotik epitel hücreleri” içeren “kat” oluşumuna yol açan anatomik özelliklerdir. Dil temizliği genel ağız sağlığı bakımının bir parçasıdır ve günlük ağız ve diş sağlığı uygulamalarına eklenmesi ağız ve diş sağlığını destekler!

Ferahlatıcı Nefes

Diş hastalarının çoğu, ağız kokusunu nasıl azaltabileceklerini soruyor. Araştırmalar, dildeki mikropların düzenli olarak tüm ağız kokusu vakalarının %80 ila %85’inden sorumlu olan bileşikler ve yağ asitleri ürettiğini ortaya koymaktadır. Diğer %15 ila %20’lik kısım ise midede, bademciklerden ve dişlerin arasına sıkışan bozulmaya neden olan yiyeceklerden başlar.

Ağız kokusunda diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve dişlere yapışmış plak da ek faktörler olabilir. Ayrıca, bakteriler tarafından ağızdaki döküntülerin dejenerasyonu, dilin arkasında organosülfür kümeleri (uçucu kükürt bileşikleri) üretir. 2006’da yapılan bir çalışmada, dilin kazınmasından sonra kokuya neden olan mikropların seviyelerinin azaldığına dair veriler bulundu. Ağız kokusunu azaltmanın bir yolu olarak dil temizliği önemlidir.

Estetik

Dilin rengi normalde pembedir. Bununla birlikte, diyet, azalmış tükürük akışı, azalmış ağız hijyeni veya dil anatomisi nedeniyle dilde beyaz veya renkli bir kaplama gelişebilir. Dil temizliği bu kaplamayı kontrol altına alabilir ve dilin gerçek pembe rengine geri dönmesine yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu kalıntıları çıkardıktan sonra, daha gelişmiş bir tat alma duyusuna sahip olduğunuzu bile görebileceğinizi söylüyor. Düzenli dil temizliği ile diliniz acı, tatlı, tuzlu ve ekşi duyumları daha iyi ayırt edebilir.

Diş Çürüğü ve Periodontal Hastalıklar

Dilin dış kısmı diş mikropları için bir depo olabilir. Ayrıca dişlere yerleşebilen ve çürümeye neden olabilen bir bakteri kaynağıdır. Ek olarak, periodontal hastalığı olanların, normal diş eti dokularından daha fazla uçucu kükürt bileşikleri üreten bir bakteriyel floraya ve daha kalın bir dil kaplamasına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Dil temizliği ağız kokusunu, çürükleri ve periodontal hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilir.

Dil Temizleyicilerin Yan Etkileri

Dil temizliği rahatsız edici olabilir. Dil temizleyicinin yanlış kullanımı öğürme refleksine veya kusmaya neden olabilir. Dil temizleyicinin aşırı kullanımı da tat alma tomurcuklarına zarar verebilir. Bademcikleri ovmak veya fırçalamak için dil temizleyicisi kullanılması tavsiye edilmez. Yüksek riskli hastalarda dil temizliğinin enfektif endokardite (kalbin iç zarının enfeksiyon hastalığı) yol açabileceğine dair bazı göstergeler vardır. Dil temizliği ile ilgili en önemli endişelerden biri öğürme refleksini harekete geçirmektir. Kusmanıza neden olabilir. Bunu önlemek için dil sıyırıcısını yemekten önce kullanılması önerilir. Ayrıca temizlemeye dilinizin ortasından başlamalı ve ucuna kadar devam etmelisiniz. Ardından, bu hisse alıştıkça yavaş yavaş geriye doğru ilerleyebilirsiniz. Ne kadar kuvvet uyguladığınıza dikkat edin. Aşırı basınç, tat alma duyularınıza veya dokuya  zarar verebilir.

Dil temizliği, antik çağlardan beri var olmuştur…

Dil temizliği, antik çağlardan beri var olmuştur. Hint yarımadasındaki halklar düzenli olarak bakırdan oluşan geleneksel bir ayurvedik dil temizleyicisi kullandılar. Geleneksel Hint tıbbı olan Ayurveda, kişinin günlük hijyen rutininin bir parçası olarak zehirli kalıntıları çıkarmak için “Ama” olarak bilinen dil temizliğini önerir. Ayurveda, dilin; kalp, böbrekler, karaciğer, akciğerler, dalak ve mide dahil olmak üzere vücudun hayati organlarının bir çoğuyla doğrudan bir bağlantıyı paylaştığını savunur. Dahası, Ayurveda dilin, bu organların sağlığını ve iyiliğini yansıttığını öğretir; bu nedenle dili düzenli olarak kontrol etmek genel sağlığınızı ölçmek için mükemmel bir yoldur.

Dil temizliği Afrika, Arabistan, Avrupa, Güney Amerika ve çeşitli doğu uygarlıklarında çağlar boyunca varlığını sürdürmüştür. Dil temizlemede kullanılan malzemeler arasında ahşap, metal, fildişi, sedef, balina kemiği, selüloit, kaplumbağa kabuğu ve plastik yer alıyor. Batılı toplumlar dil temizliğine daha az önem veriyordu. 15. ve 19. yüzyıllar arasında dil temizliği esas olarak hali vakti yerinde olanlar tarafından yapılırdı. 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa’da Romalıların da dil temizliği yaptıkları bildirilmişti. 20. yüzyıla gelindiğinde çok çeşitli dil temizleme cihazları mevcut hale geldi.

Dil Temizleyici Türleri

Dil temizleyici, dil fırçası/kazıyıcı veya diş fırçası kullanarak dilinizin en üst yüzeyini temizleyebilirsiniz. Uzmanlar, daha küçük bir genişliğe sahip oldukları için diş fırçalarının tatmin edici bir temizlik sağlamadığını düşünüyor. Çünkü diş fırçalarının tasarımları, dilin süngerimsi dokusundan farklı olarak sert bir yapıya sahip olan dişleri fırçalamak içindir. Bu, kalıntıları ve bakterileri temizleme kapasitesini azaltabilir. Bazı diş fırçalarının başlarının arkasında dil temizleyicisi olarak işlev gören çıkıntılar bulunur, bu tür fırçaları tercih edebilirsiniz. Öte yandan piyasada elektronik dil temizleyicileri de var.

Ergonomik dil temizleyiciler, dilin şeklini takip ederek plak kaplamasını kabartıp yakalayabilir ve dilin yüzeyini etkili bir şekilde temizleyebilir. Alternatif türlere sahip olan dil temizleyicileri metal veya plastik şeritlerden oluşabilirler. Bu tipler, “tırmık” oluşturan küçük fırça kıllarına sahiptir. Ayrıca kulplu dairesel cihazlar da vardır. Etkililikleri boyutlara, konturlara, kullanılan malzemelere bağlı olarak değişir. Dil temizleyicileri öncelikle ekonomik, bakımı kolay ve uzun ömürlüdür.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL