Genel

PAÜ’de“15 Temmuz Türkiye Geçilmez” Adlı Program Gerçekleştirildi

PAÜ’de“15 Temmuz Türkiye Geçilmez” Adlı Program Gerçekleştirildi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “15 Temmuz Türkiye Geçilmez Paneli” ve “Türkiye Geçilmez Denizli” temalı fotoğraf sergisi programı ile gerçekleştirildi.

PAÜ Gölbahçe Tören Alanı’nda düzenlenen törene Vali Vekili Hakkı Ünal, 11’inci Komando Tugay ve Garnizon Komutan V. Piyade Albay Cengiz Güven, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Veysel Yanık, Merkezefendi Kaymakamı Âdem Uslu, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu,Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Yücel Güngör, İl Müftüsü Mehmet Aşık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar ve Prof. Dr. İbrahim Kısaç, PAÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu ile birlikte idari personel, dekanlar ve akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Müftü Ahmet Hulusi Efendi Camii İmam Hatibi Ali Sürücüoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Mehmet Aşık’ın günün anlam ve önemine ilişkin gerçekleştirdiği dua ile devam etti.

Kuran-ı Kerim tilaveti ve duanın ardından program, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci’nin gerçekleştirdiği açılış konuşmaları ile devam etti.

Rektör Kutluhan: “Çanakkale Zaferinden Milli Mücadeleye, Kurtuluş Savaşından 15 Temmuz Destanına uzanan bu şanlı duruş, her daim canlı olacaktır”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan gerçekleştirdiği konuşmada şunları kaydetti: “Asla unutmayacak ve unutturmayacağımız, terör örgütü FETÖ’ye bağlı vatan hainlerinin teşebbüs ettiği 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü; ülkesine, demokrasisine, anayasal düzenine, özgürlüğüne ve ‘Güçlü Türkiye’ idealine sahip çıkan aziz Milletimizin cesaret ve ferâseti ile bertaraf edilmiş; tarihinde nice şanlı zaferler kazanmış ecdadın torunları tarafından yine aynı milli birlik ve bağımsızlık inancı ile bir kahramanlık destanına dönüşmüştür. Çanakkale Zaferinden Milli Mücadeleye, Kurtuluş Savaşından 15 Temmuz Destanına uzanan bu şanlı duruş, her daim canlı olacaktır. Tarihi boyunca istiklâlini, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutmuş, bu uğurda büyük kayıplar vermiş ve türlü imkânsızlıklara rağmen kanının son damlasına kadar savaşmış aziz Milletimiz, rengini şehitlerimizin kanından alan ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesindeki bu aziz vatanda sonsuza dek hür yaşamaya yemin etmiştir.”

Konuşmasına, Milli Mücadele döneminde halkı düşmana karşı birlik olmaya çağıran Denizlili Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin fetvasından bir kesiti davetlilerle paylaşan Rektör Prof. Dr. Kutluhan, bu fetvayı yüz yıl öncesinden günümüze uzanan, hatta 15 Temmuz 2016’daki şanlı destanda tezahür eden kutlu bir sesleniş olarak tanımladı.

Pamukkale Üniversitesi olarak bizler de, 15 Temmuz 2016 gecesi, eli kanlı FETÖ tarafından teşebbüs edilen hain darbe girişimini bir kez daha nefretle kınıyor; vatanın bütünlüğü ve milletinin birliği adına canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, şükran ve saygıyla anıyoruz. Hiç şüphesiz ki, şehitlerimiz, kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima muhafaza edeceklerdir. Gazilerimize de sağlıklı bir ömür temenni ediyoruz. Cenab-ı Hak’tan vatanımızın bütünlüğü ve milletimizin birliğine kast edilen benzeri bir olay yaşatmamasını niyaz ediyoruz.15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz kutlu olsun…

Konuşması ile 15 Temmuz 2016 gecesi Denizli’de yaşanılanları ve Denizli’de darbe girişimine nasıl karşı konulduğunu hatırlatarak hafızaları tazeleyen Ali Değirmenci, üzerinden beş yıl geçmiş olmasına rağmen anıların hala taze olduğunu belirtti. 15 Temmuz’da yaşananları, devletten aldığı güç ve imkânları millete ve milli iradeye karşı kullanan hainlerin bir girişimi olarak özetleyen Değirmenci, tüm Türkiye’de olduğu gibi Denizli’de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile meydanlara inildiğini ve hain darbe gi rişimine karşı demokrasiye sahip çıkıldığını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından program, 15 Temmuz Türkiye Geçilmez Paneli ile devam etti. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt’un moderatörlüğündeki panelde; “15 Temmuz Gecesi Genelkurmay ve Ankara’da Yaşananlar” isimli sunumu ile yaşananların canlı şahidi olan Botaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Botaş Spor Kulübü Başkanı Dr. Kerim Taşkıran o gecede yaşadıklarını anlattı. Panelin ikinci konuşmacısı“Darbenin Tanımı ve Psikolojik Yansımaları” sunumu ile Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Göz Kliniği ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Şaban Şimşek oldu. “15 Temmuz İletişimi: Medyanın Rolü, Kriz İletişimi ve Halkla İlişkiler Açısından Bir Değerlendirme” konulu sunumu yapan PAÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim ÜyesiDoç. Dr. Eylin Aktaşise darbe girişiminin önlenmesi ve demokrasi nöbetlerinde medya ve özellikle sosyal medyanın etkisini ele aldı. “FETÖ’nün Dini Verileri İstismarı” ile ilgili sunumu ile PAÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Abacı panelin son konuşmacısı oldu.

Olayların Canlı Şahidi Dr. Kerim Taşkıran O Geceyi Anlattı

Panelin ilk konuşmacısı, 15 Temmuz 2016 gecesi Ankara’da yaşananların canlı şahidi, Botaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Botaş Spor Kulübü Başkanı Dr. Kerim Taşkıran o dönemde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile Genelkurmay Başkanlığı’na gittiklerini söyledi; o sırada tankların sivil araçları ezdiğini Genelkurmay’dan da sivil vatandaşlara ateş açıldığını belirtti.

Prof. Dr. Şimşek: “15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi, yaklaşık 45-50 yıl öncesinden planlandı”

Panelin ikinci konuşmacısı olan Prof. Dr. Şaban Şimşek, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin yaklaşık 45-50 yıl öncesinden planlandığını belirtirken, bu plan dâhilinde eğitimi kullanarak çocukları bu yapıya kattıklarını söyledi. Yaşanan olayların tekrarlanmaması adına birey olarak, millet olarak ve ülke olarak herkese önemli sorumluluklar düştüğünün altını çizen Prof. Dr. Şimşek, darbe girişimine kalkışan hainlerin, kendilerine milleti korumak üzere verilen silahları millete doğrulttuğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Aktaş: “15 Temmuz gecesi, diğer günlere göre 35 kat daha fazla tweet atıldı”

Panelin üçüncü konuşmacısı olan ve 15 Temmuz 2016 gecesi ve sonrasında yaşanılanlarda sosyal medyanın rolünü ele alan Doç. Dr. Eylin Aktaş, geçmiş darbelere bakıldığında, radyo ya da televizyonları ele geçirmenin darbenin gerçekleştirilmesinde önemli bir aşama olduğunu hatırlattı. Yazılı basının da yine geçmişte yaşanan darbelerde, yazıları ile darbeyi meşrulaştırdığını, böyle bir durumda da halkın darbeye karşı çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. 15 Temmuz gecesi de buna benzer girişimlerin yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Aktaş, sosyal medya ortamları ve bunların çeşitliğinin, iletişim kanallarına yapılan baskın girişimlerini başarısız kıldığını ifade etti. Televizyon ekranlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüntülü telefon bağlantısı ile bağlanmasının bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Doç. Dr. Eylin Aktaş, 15 Temmuz gecesi atılan tweetlerin sayısının, normal bir güne göre 35 kat daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Abacı: “Fethullah Gülen, işine gelen ayet ve hadisleri halkı kandırmak için kullanmıştır”

Panelin son konuşmacısı PAÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Harun Abacı sunumunda FETÖ’nün dini duygular üzerinden gerçekleştirdiği istismarı gözler önüne sererken, Fethullah Gülen’in işine gelen ayet ve hadisleri halkı kandırmak için kullandığını söyledi. Kendisine inanmış kişileri ölmeleri durumunda şehit olacaklarına inandırdığını hatırlatan Doç. Dr. Abacı, bu yönüyle de esasında manen güçlü duygulara sahip bir yapıya karşı mücadele verildiğini belirtti.

Panel, moderatör ve konuşmacılara günün anısına belge takdimi ve akabinde toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Ayrıca tören kapsamında, 15 Temmuz 2016’da yaşanan insan manzaralarının kronolojik sırayla gözler önüne serildiği “Türkiye Geçilmez Denizli” temalı fotoğraf sergisi düzenlendi.

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL