Eğitim

Rektör Kutluhan’ın 6 Şubat Depremlerinin Yıl Dönümüne İlişkin Mesajı

Rektör Kutluhan’ın 6 Şubat Depremlerinin Yıl Dönümüne İlişkin Mesajı

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yıl dönümü nedeni ile bir mesaj yayımladı.

“Asrın afeti diyebileceğimiz 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden bir yıl geçti. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Hatay kentlerimizde yıkıma sebep olan bu depremler, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 14’ünü doğrudan etkilemiş, milletçe yaşadığımız en kara gecelerden birine sebebiyet vermiştir. Bu iki büyük deprem o gün toplamda yüz beş saniye sürerken gönlümüzde süresiz ve de tarifsiz bir acı bırakmıştır.

On dört milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen bu afette 53 bin 537 canımızı yitirirken 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. Etki alanı bakımından dünya literatürüne geçen bu depremlerde bir sabah büyük bir yıkımla karşı karşıya kalan aziz milletimiz, ilk andan itibaren canını hiçe sayarak artçı depremlerin sarsıntılarına karşın vatandaşlarımızı enkaz altından kurtaran insanların sadakati ve şefkatiyle bir oldu, birlik oldu. Zor zamanların en dirençli toplumlarından olan Türk toplumu, yardımseverliğin bir timsali haline gelerek her şeyini bir kenara bırakıp yekvücut oldu.

Devletin ve kurumlarının koordineli bir şekilde çok hızlı ve etkin olarak arama/kurtarma, tedavi/bakım, barınma/beslenme, psikolojik destekle beraber bu acının topyekûn paylaşılmasının en güzel örneğinin verildiği bu depremlerde, deprem çadırlarından konteyner kente; bir yıl dolmadan konteyner kentten kalıcı konutlara geçilmesindeki başarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’mizin ne denli güçlü ve büyük olduğunun da bir göstergesi olmuştur.

Dayanışmanın verdiği güç ile tüm zorlukları aşan necip milletimiz asrın felaketinde asrın birlikteliğini bir kez daha tüm dünyaya gösterirken bu kucaklaşmaya ilk günden beri yüreğini ve elini uzatan Pamukkale Üniversitesi, bölgeye gönderilen sağlık çalışanlarından, yardım tırlarına; ruhsal destek eğitimlerinden, depremzedelere sağlanan her türlü olanağa, elinden gelen her şeyi tüm samimiyetiyle yerine getirmek için durmaksızın çalıştı.

Sadece bir yıl önce yaşadığımız bu büyük afetten bir yükseköğretim kurumu olarak bizlerin çıkartması gereken en büyük acı ders; yaşanılan bu tabloyu bir daha görmemek adına bilimsel ölçütler doğrultusunda hareket etmeyi ve deprem riski barındıran Denizli’mizde, ilgili paydaşlarla, bu büyük riske karşı doğru adımlar atabilmeyi sürdürebilmektir. Söz konusu adımlara yönelik geçtiğimiz yıl bizler PAÜ’de, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ortaklığında “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Türkiye) Depremleri ve Çıkarılması Gereken Dersler” adlı uluslararası sempozyum düzenledik.

Bu vesileyle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden öğrencilerimiz Ömer TERAZİ, Şiraz ELMAHAMİDE, Müzeyyen Nur KARACA, Sema HADDUR, Selman Enes CANSIZ, Mustafa YOLCU, Elena DİNÇ, Emre ALKAN, Murat KUTEYNİ, Buket KELEŞ, Bade TUĞTEKİN, Helin OKAY, Büşra BALSEVER, Fatma DENİZ, Rabia Yeşil DÖNMEZ  başta olmak üzere, deprem şehidi olan tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyor; böylesi büyük bir afetin dünyanın hiçbir yerinde bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL