Yazarlar

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Diş Teli

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Diş Teli

DİŞ TELİ KULLANIRKEN MİNEDE OLUŞAN BEYAZ LEKELERİ ÖNLEMENİN ANAHTARI ETKİLİ HİJYENDİR

Sonunda! Diş tellerinizi çıkardınız. Aynaya bakmak güzel ve daha çekici bir gülümsemeyi ortaya çıkarır. Ne yazık ki ayna, o kadar çekici olmayan bir şey de gösterebilir: Dişlerinizde küçük, kireçli beyaz lekeler…

Bu “beyaz nokta lezyonları”, asidin mine ile çok uzun süre temasta kalması ve bu bölgelerde mineral kaybetmesine neden olması nedeniyle oluşur. Asit, fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın çıkaramadığı plaktan (bakteri ve gıda parçacıklarının ince bir tabakası) kaynaklanır. Ayrıca şeker veya yüksek asit içeriğine sahip yiyecek ve içeceklerin atıştırılması durumu daha da kötüleştirebilir.

Beyaz lekeler diş çürümesine neden olabilir

Çekici olmamalarının yanı sıra, bu lekeler diş çürümesine neden olabilir. Bu nedenle bunu önlemeye çalışmak önemlidir. Şekerli aperatifleri ve asitli içecekleri öğünlerle sınırlamak yardımcı olur, ancak lezyonları önlemenin anahtarı daha kapsamlı fırçalama ve diş ipi kullanmaktır.

Diş telleri nedeniyle oluşan bu lekelerin tedavisi, tel takmadığınız zamandan daha uzun sürebilir. Ayrıca diş fırçanızı veya diş ipinizi ortodontik donanımın etrafında hareket ettirmek daha zordur. Elektrikli bir fırça veya diş telleri için özel olarak tasarlanmış bir fırça kullanarak bütünlüğü ve küçük alanlara erişimi artırabilirsiniz. Dişlerin arasındaki plağı çıkarmak için bir oral irrigatör kullanabilirsiniz. Oral irrigatör, dişler arasında ve diş eti çizgisinin altında diş plağını ve yiyecek artıklarını temizlemeyi amaçlayan yüksek basınçlı titreşimli su akışı kullanan evde diş bakım cihazıdır. Ayrıca diş ipi kullanımı da etkili bir ağız hijyeni için mükemmel bir alternatiftir.

Leke sorunlarını nasıl çözebilirsiniz?

Tüm çabalarınıza rağmen bazı lezyonlar oluşsa bile, onları tedavi edilebilir. Diş tellerinden sonra normal hijyen uygulamalarına devam etmek leke sorunlarını çözebilir. Eğer bu yeterli değilse diş hekimimiz, diş minesinin etkilenen bölgelerini macunlar, jeller veya diğer topikal florür uygulamalarıyla güçlendirebilir. Ayrıca, beyaz noktayı sertleştirmek için diş rengindeki reçineyi (genellikle kozmetik diş hekimliği için kullanılır) enjekte eden ve normal mineye benzer şekilde daha yarı saydam bırakan çürük infiltrasyonu adı verilen bir teknik kullanılabilir. Bunlar tatmin edici sonuçlar vermezse, dişi kalıcı olarak reçine veya kaplamalarla kaplayan kozmetik yapıştırma seçeneklerini düşünebilirsiniz.

Diş teli takarken olası lekeleri önleyebilirsiniz?

Yine de, diş teli takarken lezyonları önlemek en iyisidir. Günlük hijyene ek olarak, dişlerinizi temizlemek için düzenli diş hekimi ziyaretlerine dikkat edin.  Çabalarınız, yeni hizalanan dişlerinizi parlak ve lekesiz tutmada size sağlıklı ve parlak dişler olarak geri dönecektir. 

Diş teli takarken diş bakımı ve hijyeni hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, lütfen diş hekiminizle iletişime geçin veya bir konsültasyon için randevu alın. 

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL