Yazarlar

Plağı en iyi şekilde nasıl giderebilir ve önleyebiliriz?

Plağı en iyi şekilde nasıl giderebilir ve önleyebiliriz?

Gülüşümüz, kişisel bakımımızın önemli bir parçasıdır ve sağlıklı dişlere sahip olmak, bu gülümsemeyi korumanın temelidir. Ancak, diş plağı, diş sağlığımızı tehdit eden yaygın bir sorundur. Diş plağı, diş yüzeylerinde biriken bakteri ve yiyecek artıkları karışımıdır ve ihmal edildiğinde diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu yazıda, diş plağını en iyi şekilde nasıl giderebileceğimizi ve önleyebileceğimizi inceleyeceğiz. Keyifli okumalar…

Dilinizi dişlerinizin üzerinde gezdirirseniz muhtemelen yumuşak, tüylü bir kaplama hissedebilirsiniz. Bu kaplamaya plak veya diş plağı adı verilir ve sürekli olarak oluşur. Plakla mücadele etmek için düzenli diş fırçalama gereklidir, aksi takdirde diş eti iltihabı, periodontit ve diş çürümesi riski vardır. Plak veya biyofilm tükürük bileşenleri, yiyecek artıkları ve bakterilerden oluşur. Plak özellikle diş araları ve diş eti çizgisi gibi ulaşılması zor yerlere yerleşir.

Plak genellikle beyaz-sarımsı renktedir ancak zamanla kahverengimsi ve hatta sigara içenlerde siyaha da dönüşebilir. Kaplamanın ayrı ayrı renklenmesi çay, kahve, kırmızı şarap ve tütün dumanından kaynaklanan katrandan kaynaklanabilir. Dişlerinizi fırçaladıktan kısa bir süre sonra plak tekrar oluşur. İlk başta yumuşaktır ve hafif tüylüdür. Ancak yeterince temizlenmezse tükürükte mineraller birikir. Bu plağın sertleşmesine ve tartar oluşmasına neden olur. Bu, dişlerin yüzeyini pürüzlü hale getirir ve bakterilerin kolonileşmesini kolaylaştırır.

Hangi hastalıklar ortaya çıkabilir?

Bakteriler ve bunların plakta bulunan veya tartarda oluşan metabolik ürünleri diş etlerine saldırabilir. Sonuçlar diş eti iltihabı, periodontit veya diş çürümesi olabilir. Plağı çıkarmanın veya oluşumunu önlemenin en iyi yolu, diş ve ağız hijyenini tam olarak uygulamaktır.

Diş ve Ağız Hijyeni İpuçları:

-Sürekli olarak oluşan plakları gidermek için dişlerinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez üç dakika fırçalayın.

-Diş minesini güçlendirmek için florürlü diş macunu kullanın.

-Dişlerinizin arasındaki boşlukları günde bir kez diş ipi veya diş arası fırçaları ile temizleyin.

-Tam temizlik konusunda emin değilseniz dişlerdeki plağı görünür hale getiren özel renklendirici tabletler kullanabilirsiniz.

-Eğrilmiş veya aşınmış diş fırçası daha az etkili bir şekilde temizleyecek ve diş etlerine zarar verecektir. Bu yüzden diş fırçanızı iki ayda bir değiştirin.

-Diş minesine zarar verebileceği için kabartma tozu gibi ev ilaçları kullanmaktan kaçının.

-Plak ve tartarın temizlenmesi için yılda bir kez diş hekiminden randevu alın.

-Şekerli gıdaları azaltın.

-Sağlıklı ve şekersiz beslenme diş sağlığınıza katkı sağlar.

Sonuç olarak diş plağı, diş sağlığımızı tehdit edebilecek bir sorundur, ancak düzenli ve etkili bir bakım rutini ile kontrol altına alınabilir. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli diş kontrolleri, diş plağı oluşumunu önlemek ve diş sağlığınızı korumak için önemli adımlardır. Unutmayın, sağlıklı bir gülümseme için düzenli ve doğru bakım şarttır.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL