,
Eğitim

İTBF’de 100. Yıla Armağan Olarak Hazırlanan 9 Kitabın Takdim Töreni Gerçekleştirildi

İTBF’de 100. Yıla Armağan Olarak Hazırlanan 9 Kitabın Takdim Töreni Gerçekleştirildi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin (İTBF) Cumhuriyet’in 100. Yılına armağan olarak çıkarttığı kitapların tanıtım toplantısı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın, Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ve Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural’ın katılımlarıyla geçekleştirildi.

Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda yapılan törende Kazak geleneğinde bulunan “tusav keser” ya da “köstek kesme” olarak isimlendirilen gelenek gerçekleştirildi. Tören İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’ın açış konuşması ile başladı. Açış konuşmaları fakülteden emekli Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Tüzün’ün ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın’ın konuşmaları ile devam etti.

Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın konuşmasında; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılında önemli etkinlikler yaptığını, bunlar içerisinde kaleme alınan kitaplar dolayısıyla editörleri ve yazarları tebrik ettiğini, yapılan bu çalışmaların kurumsal hafızanın oluşumu için çok önemli olduğunu belirtti.

Dekan Beyazıt: “100. yıla armağan için hazırladığımız ‘Sosyal Bilimlerde Cumhuriyetin Birikimi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ isimli kitabımızda sosyal bilimlerde cumhuriyetin birikimini ortaya koymayı hedeflediğimiz gibi fakültemizin, bölümlerimizin tarihçesini, üretilen lisansüstü tezleri inceleyerek 30 yılımızın bir bilanço değerlendirmesi yapmak istedik.”

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt konuşmasında şunları dile getirdi: “100. yılda tarihte pek çok defa yaşadığımız gibi çeşitli baş edilmesi güç hadiselerle karşılaştık. Yaşadığımız 6 Şubat depremi binlerce kayba, acıya neden oldu. Yaralarımızı milletçe sarmaya çalıştık. Ardından yaşanan Filistin olayları içimizde yeni acılar, burukluklar bıraktı. Osmanlı Devletinin o topraklarda bıraktığı adaletin, sevginin ve merhametin ne kadar önemli olduğunu bizlere bir daha gösterdi. Kuzey Irak’ta verdiğimiz 12 şehidimizin acısı çok taze, şehitlerimiz ve Denizlili şehidimiz Tavaslı Mehmet Serinkan artık beka âleminde, ölüm şerbetini değil, ölümsüzlük şerbetini içtiler. Ruhları şad olsun. Tarih bize gösteriyor ki bu topraklarda yaşamak var olmaya çalışmak bedel istiyor. Çok şükür ki hala ‘vatan sağ olsun’ kelimelerini söyleme dirayetini gösteriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında fakülte olarak yoğun bir faaliyet içerisindeydik. 100. yıl etkinliklerimize 19-21 Eylül tarihleri arasında TTK ve Özbekistan Bilimler Akademisi ile gerçekleştirdiğimiz Tarih Çalıştayı ile başladık. Özbekistan’daki kardeşlerimizin de 100. yıl coşkumuzu taşıdığını bizatihi görerek mutlu ve mesrur olduk. Bölümlerimiz nitelikli, kapsamlı paneller, konferanslar ve öğrenci sempozyumları gerçekleştirdi. Tarih Bölümüzün yaptığı Maveraünnehir’den Anadolu’ya Tarihin Derin Kökleri ve Tarihçilik Çalıştayı, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümüzün yaptığı III. Uluslararası Konservasyon ve Restorasyon Öğrencileri Sempozyumu, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüzün düzenlediği 7. Öğrenci Sempozyumu; Çağdaş Türk lehçeleri ve Edebiyatları, Fransız Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji ve Türk Dili Edebiyatı bölümlerimizin yaptığı konferanslar, paneller akademiye, öğrencilerimize önemli katkı sağladı. Konferanslar, paneller çok önemli olmakla birlikte fakülte olarak asıl kalıcı eserlerimiz kitaplarımız olacaktır. Bu anlayışla sene başından itibaren hummalı bir çalışmaya giriştik ve 100. yıla armağan kitaplar hazırladık.  İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanlığı olarak 100. yıla armağan için hazırladığımız ‘Sosyal Bilimlerde Cumhuriyetin Birikimi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ isimli kitabımızda sosyal bilimlerde cumhuriyetin birikimini ortaya koymayı hedeflediğimiz gibi fakültemizin, bölümlerimizin tarihçesini, üretilen lisansüstü tezleri inceleyerek 30 yılımızın bir bilanço değerlendirmesi yapmak istedik. Kitabımız fakültemizin, bölümlerimizin kimler tarafından, nasıl, hangi anlayışlarla, hangi hedeflerle kurulduğunu, nasıl gelişip büyüdüğünü, neler ürettiğini, hangi noktaya gelindiğini tespit etmeye çalışmıştır.”

Dekan Beyazıt: “100. yıl için yapılan etkinliklerimizle, yazılan 9 kitabımızla tüm akademik ve idari personelimin ‘İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin bir üyesi’ olma bilinciyle, kuruma aidiyet duyarak çalıştıklarını görmek bizleri çok mutlu etmiştir.”

Fakülte kitabımız dışında bölümlerimizden Arkeoloji, Coğrafya, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe, Sanat Tarihi, Sosyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerimiz de 100. Yıla armağan kitapları hazırladılar. 2023 yılı mezuniyet töreninde yaptığım konuşmada etkinliklerimiz ve kitaplarımızla 100. yıl için tarihe önemli bir not düşeceğimizi belirtmiştim. Fakültem hazırlanan 9 kitap ile bu sözümü mümkün kıldı, bugün bunun mutluk ve gururunu taşıyorum, fakültemizin potansiyelinin, müktesebatının çok güçlü olduğunu, bölümlerimiz arasındaki irtibatı, iş birliğini geliştirerek, sahip olduğumuz çalışma barışını koruyarak ve üreteceğimiz yeni projelerle çok daha iyi noktalara ulaşacağımıza inancımın tam olduğunu belirtmek isterim. 100. yıl için yapılan etkinliklerimizle, yazılan 9 kitabımızla tüm akademik ve idari personelimin “İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin bir üyesi” olma bilinciyle, kuruma aidiyet duyarak çalıştıklarını görmek bizleri çok mutlu etmiştir. Bayrağı bizlerden devralacak yetişen genç nesil akademisyenlere büyük görevler düştüğünü, sadece bireysel başarının değil kurumsal başarının da çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim. Bugün söylediklerimi mümkün kılan bölüm başkanlarımız, editörlerimiz ve hocalarımız Prof. Dr. Celal Şimşek’e, Prof. Dr. Türkan Erdoğan’a Prof. Dr. Hasan Kara’ya, Prof. Dr. Nergis Biray’a, Prof. Dr. Turgut Tok’a, Prof. Dr. Mustafa Beyazıt’a, Prof. Dr. Dilek Çetindaş’a, Prof. Dr. Fatih Sultan Mehmet Öztürk’e, Doç. Dr. Umay Oğuzhanoğlu Akay’a,  Doç. Dr. Kamuran Şimşek’e, Arş. Gör. Dr. Kevser Sönmez’e ve Dr. Meryem Canseven’e hassaten teşekkürlerimi sunuyorum. Son olarak bizleri destekleyen ve yüreklendiren Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a, törenimize katılım gösteren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Durmuş Akalın’a, dekan yardımcılarıma, idari personelime ve bugünümüze tanıklık eden sizlere gönülden teşekkür ederim. Akif’in dediği gibi ‘Bu şafaklarda yüzen al sancak, hiç sönmeyecek’ eğer biz çalışırsak ve fedakârlık gösterirsek… Nice 100 yıllara, sağ olun, var olun.”

Törende editör ve yazarlar, kitaplarının tanıtımlarını gerçekleştirdiler. Kitapların akademik hayata takdimi gerçekleştirildikten sonra, kitap editörlerine, yazarlarına teşekkür belgesi verildi.

Denizli mezar taşları yüzey araştırması ekibini ilçelerine davet eden, her türlü imkânı onlara sağlayarak ilçelerinin mezar taşlarını yeni nesillerle buluşmasını temin eden Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ile Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural’a akademiye olan ilgi ve desteklerinden dolayı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Akalın tarafından şilt takdiminde bulunuldu. Belediye başkanları ise öğrencilere kitap hediyesinde bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL