Yazarlar

Çocuğunuzun diş tellerini kabul etmesini sağlamak: Gerçek bir meydan okuma

Çocuğunuzun diş tellerini kabul etmesini sağlamak: Gerçek bir meydan okuma

Diş telleri gençler için kâbus gibidir. Bununla birlikte, üniversitedeyken neredeyse zorunlu bir geçittir: diş aparatları ve ünlü lastikler! Bunu homurdanmadan kabul eden tek bir çocuk bulamazsınız! Bu nedenle sabırlı ve ikna edici olmalı ve diş tellerini kabul etmesini sağlamak için doğru kelimeleri bulmalısınız!

Zorlu bir an

Bunu evde eşinizle veya çocuğunuzla hiç konuşmamış olsanız bile, çocuğunuz, diş tellerinin başının üzerinde asılı duran bir Demokles kılıcı olduğunu ve kılıcın her an düşebileceğini bilir. Bir arkadaşının diş teli taktığını görür, sonra bir saniye, olayın rengi değişmeye, konuya bakış açısı yumuşamaya başlar.

Çocuğunuzla önceden konuşun

Çocuğunuzla bunun hakkında konuşmak için doğru günü beklemeniz gerekmez. Size sınıf arkadaşlarından birinin dişleri için tel taktığını söylemeye başladığında konuyu gündeme getirin. Onun da başına gelebileceğini söyleyin.

Dürüst olmak önemlidir. Diş tellerinin aslında bir moda aksesuarı olmadığını ve dünyanın en müthiş şeyi olmadığını söyleyin ve gözlerini açmasını, tek olmadığını ve neredeyse zorunlu bir geçiş olduğunu söyleyerek devam edin.

Ayrıca tellerin çok estetik bir unsur olmasa da onu çirkinleştirecek bir aksesuar olmadığını da söyleyin. Kendine güvenmeli ve dişlerinde telleri ile ya da telsiz görünüşü konusunda ona güven verin!

Bu ortodontik tedaviyi ona iyice anlatın

Çocuklarımıza “bu kendi iyiliğin için!” ya da “bize daha sonra teşekkür edeceksin!” deme eğilimindeyiz. Ancak diş teli takmak zorunda olan gençler bunu böyle görmüyor. Bu yüzden onu kızdıracak ve daha da sinirlendirebilecek bu standart ifadelerden kaçının.

Ona karşı dürüst olun ve tedavinin içerdiği her şey hakkında konuşun. Ortalama iki yıl süren bu maceranın bir parçası olmalı. Tedavi sürecinde iş birliği yapması, kendisinin, ailenin ve diş hekiminin işini kolaylaştıracaktır. Ortodontisti görmek için düzenli olarak gitmesi gerektiğini, cihazını her zaman takması gerektiğini ona açıklayın.

Ağrı veya bakım ile ilgili her şeyi ortodontiste bırakın. Ona tedavinin acıtabileceğini açıklaması gereken kişi diş hekimidir ve diş hekimi enfeksiyonlara açık bir kapı olan çürüklerden kaçınmak için önemli diş hijyeninin gerekli olduğunu da ona açıklayacaktır.

Ayrıca çocuğunuzun yıllık kontroller için diş hekimine gitmesi gerekecek. Bir diş teli takarken, genel olarak her şeyin yolunda olup olmadığını görmek için bu randevular tedavi sürecinin bir parçasıdır.  Olası pullanma, boşluklar ve enfeksiyonların söz konusu olup olmadığı ve tedavi seyrinin işleyişi hakkında bilgi almak için bu kontrollerin zamanında yapılması önemlidir.

Çözüm

Çocuğunuz bu haberi gülümseyerek kabul etmeyecektir. Ama tek olmadığına, onun canını sıkmak için olmadığına ve zaten takan sınıf arkadaşları gibi alışacağına inandırılmalıdır.

Kesinlikle bir süre onun kötü ruh hali ile karşı karşıya kalacaksınız, ama sonuçta o bir genç ve herkes gibi diş telleri de gençlik krizine katkıda bulunuyor! O kadar da korkunç olmayan bu dönem için iyi şanslar ve içiniz rahat olsun, birkaç hafta sonra çocuğunuz diş teli taktığını unutacak ya da neredeyse unutmuş olacak…

Saygı ve sevgilerimizle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL