Sağlık Yazarlar

Diş kazası yaşadığınızda ne yapmalısınız?

Diş kazası yaşadığınızda ne yapmalısınız?

Bir diş kazası olduğunda ardından yaşanan panik genellikle büyüktür. Ancak bu noktada soğukkanlılığınızı korumak önemlidir, çünkü bu, yontulmuş veya yerinden çıkmış dişin mümkün olan en kısa sürede onarılması veya takılması şansını artırır. Bu makalede diş kazası geçirmeniz durumunda nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair en önemli bilgileri bulacaksınız.

Keyifli okumalar…

Diş kazasında ne olur?

Diş kazası, düşme veya darbe gibi ani dış etkenlerin neden olduğu diş aparatındaki yaralanmayı tanımlar. Diş hekimleri genellikle bu tür diş yaralanmalarını dişin farklı kısımlarını etkileyebilen diş travması olarak adlandırır. Dişe ek olarak, dudaklar, yanaklar gibi dış yumuşak dokular veya yara mukozasının bir kısmı sıklıkla etkilenir.

Diş kazasını mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine muayene ve tedavi ettirmezseniz, ciddi şekilde yaralanan dişler genellikle kurtarılamaz, böylece ölürler ve travma ve takma diş maliyetleri nedeniyle etkilenen kişi için ömür boyu sürecek sonuçlar ortaya çıkar. Bununla birlikte, günümüzde diş kaybını önlemenin iyi yolları vardır.

Ne tür diş kazaları vardır?

Farklı diş kazası türleri arasında beyin sarsıntısı, gevşeme (subluksasyon), yer değiştirme (çıkık), içeri bastırma (intrüzyon), kopma kırığı (avülsiyon kırığı – dişin alveol soketinden tamamen çıkması) ve diş kırılması yer alır.

Bir çürük, alveolde (diş yuvasında) morarmaya neden olabilir. Bu, dişi dokunmaya ve basınca duyarlı hale getirir. Diş sallanması durumunda dişin hareketliliğinin arttığını fark ederseniz, “yalpalar”, ancak bunun dışında önceki konumunda kalır yani yerinden de çıkmaz. Periodontal boşluktan sıklıkla kanama meydana gelir. Bazı durumlarda, diş geçici olarak artık sıcağa veya soğuğa tepki vermez. Dişin yer değiştirmesi, Sharpey’in lif demetinin büyük bölümleri büyük bir kuvvetle yırtıldığında meydana gelir, böylece kemikli alveolar bölme gerilir veya sıkıştırılır.

Yer değiştirme sırasında sinir ve damar bağlantıları bozulursa diş ölebilir. Dişiniz, diş yaralanması sonucu çene kemiğine çarptıysa, daha kısa görünecektir. Bunun sonucunda diş ile sinir dokusu ve damar demetleri ile diş etleri arasındaki bağlantı koptuğu için diş devitalize olur yani ölür. Öte yandan, kırılan dişler genellikle yeniden implante edilebilir ve mutlaka ölmeleri gerekmez. Böyle bir durumda diş hekimi avülsiyon kırığından söz eder çünkü diş alveolden tamamen kopmuştur.

Periodontal lifler ile sinir ve damar demetlerinin yanı sıra genellikle kök yüzeyindeki hücreler de zarar görür. İyileşme şansını bozmamak için diş hekiminiz sizi tedavi etmeden önce asla kök yüzeyine dokunmamalı ve tercihen dişi bir diş kurtarma kutusunda saklamalısınız. Diş aşırı kuvvetle travmatize edildiğinde bir diş kırılır. Diş kırığı artık kırıkları tipe göre ayırıyor, yani kron kırığı, diş boyun kırığı ve diş kökü kırığı gibi. Kesici dişler veya köpek dişleri ve bunların komşu yapıları genellikle etkilenir.

Diş kazasından sonra nelere dikkat etmelisiniz?

Bir diş kazasından hemen sonra sakin kalmak önemlidir. Yaralanmada çok kanama olursa, gazlı bez veya bir parça kumaş ısırmalısınız. Dişi veya diş parçasını bulun. Dişe dişin kökünden değil, yalnızca tepe noktasından (yani “çiğneme yüzeyine”) dokunun. Diş kirlenmiş olsa bile temizlememeli, dişe yapışan kir parçacıklarını temizlememeli veya dişi dezenfekte etmemelisiniz. Sadece diş kurtarma kutusuna veya alternatifine koyun.

Dişi daima nemli tutmanız ve kurumasına izin vermemeniz önemlidir. Aksi takdirde, kök yüzeyine yapışık hücreler yavaş yavaş ölürken, kırılan dişler birkaç dakika içinde kurur. Böyle bir durumda, dişin düzgün bir şekilde iyileşmesi için yeterli hücre artık yoktur. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede diş hekimine veya diş kliniğine gidin.

Kırık dişi nasıl taşımalısınız?

Kırık dişi özel bir diş kurtarma kutusunda taşımanız iyileşme şansını en yüksek seviyeye çekecektir. Dişin kurumasını önleyen ve hücrelerin oldukça uzun süre hayatta kalmasını sağlayan özel bir hücre besleyici solüsyon içerir. Dişi yaklaşık 24 ila 48 saat için saklayabilirsiniz. UHT süt de sıklıkla tavsiye edilen saklama yöntemidir ve yaklaşık bir ila iki saatlik bir saklama süresi vaat eder.

Elinizde ne diş kurtarma kutusu ne de UHT süt yoksa dişi eczaneden alacağınız izotonik salin solüsyonunda da yaklaşık 30 dakika saklayabilirsiniz. Bir kavanoz ve plastik sargı içinde toplanan tükürük, dişi yaklaşık 15 ila 30 dakika taze tutabilir. Ancak kuru saklama, su, nemli mendil ve ağızda saklama uygun değildir!

Diş tekrar takılabilir mi? Evet ise nasıl?

Dişin sadece bir kısmı kırılmışsa, diş hekimi onu özel bir yapıştırıcı kullanarak yeniden yapıştırabilir veya ön dolgu ile onarabilir. Diş özü de kaza sonucu hasar görmüşse genellikle tamamen iyileşir. Ancak bazı durumlarda, doku hücreleri giderek daha fazla ölür veya kazada dişin kökü yaralanır. Bu gibi durumlarda diş hekimi mutlaka kanal tedavisi yapmalıdır.

Diş yerinden çıkarsa, bastırılırsa veya tamamen yerinden çıkarsa, hekim yarayı iyice temizleyecek ve dişi orijinal konumuna geri getirecektir. Daha sonra onu dört haftaya kadar bir tel atel ile hareketsiz kılar. İyileşme iyi giderse, diş genellikle yeniden büyür. Uygun şekilde saklanırsa diş hekiminiz tamamen yerinden çıkmış dişleri yeniden implante edebilir.

Çocuklarda meydana gelen bir diş kazasının yetişkinlikte de sonuçları olabilir mi?

Bazı durumlarda, ebeveynler süt dişlerindeki yaralanmaları hafife alırlar. Ancak kalıcı dişlerin gelişimini etkileyebileceğinden dolayı bunları mutlaka bir diş hekimine kontrol ettirmelisiniz. Kalıcı dişler daha sonra renk değiştirebilir veya deforme olabilir ve dolaşım bozuklukları da mümkündür.

Süt dişlerinin zarar görmesi durumunda en önemli öncelik, kalıcı dişlerin altında yatan diş germini korumaktır. Bu nedenle diş hekimi sıklıkla yaralı süt dişlerini çeker. Bir süt dişi kazara çene kemiğinin daha derinine itilmişse, genellikle bir süre sonra tekrar kırılır.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL