Yazarlar

Dişlerinizi Lekelendirebilecek En İyi 10 Gıda

Dişlerinizi Lekelendirebilecek En İyi 10 Gıda

Sağlıklı beyaz bir gülümsemeyi korumak için düzenli fırçalama, diş ipi ve diş ziyaretlerinden daha fazlasını gerektirir.

Hangi yiyeceklerin ve içeceklerin dişlerimizi lekeleyebileceğine dikkat etmek önemlidir. Genel olarak, yoğun renklendirmeye sahip yiyecek ve içecekler, diş minesine yapışabilen ve lekeye neden olabilen pigment üreten bir madde olan kromojen içeriği nedeniyle dişlerde leke bırakabilir. Asitli yiyecekler veya içecekler diş minenizi aşındırabilir, bu da dişin yüzey alanını arttırır ve böylece kromojenin dişlere yapışması için daha fazla şans verir. Tanenler, kromojenlerin emayeye yapışmasına yardımcı olan bir gıda bileşiğidir – orada bulunması lekelenmeyi büyütür. İşte lekelenmeye katkıda bulunan en yaygın yiyecek ve içeceklerden bazıları:

Kahve

Birçok içecek dişlerinizin rengini zamanla değiştirebilir. Ancak en kötü şöhretli suçlulardan biri kahvedir çünkü milyonlarca insan, her gün doğumunda ve gün boyunca aralıklı olarak “keyifli” kalmak için tüketir. Kahvenin keşfi antik çağda, MS 1000 civarındaydı. Bu belirgin tadı olan sıcak içeceği günlük rutinlerimize tamamen uyarladık. Kahve, insanlara uyanıklık ve coşku duygusu verme yeteneğiyle efsanedir. Bununla birlikte, uzun süreli kullanımı bazen dişleriniz için yansımalara neden olabilir. Kahvenin rengi çok koyudur ve yüzey soğudukça sertleşebilecekleri mini diş tübüllerine yayılabilir. Sabah kahvenizin artıklarının dişlerinizde uzun süre kalmasına izin verdiğinizde lekelenmeyi kolaylaştırır. Kahve aynı zamanda düşük bir pH’a (yüksek asitliğe) sahiptir; asitliği yüksek olan maddeler diş minesini zayıflatmaya daha yatkındır. Minenin soyulması, genellikle daha sarı olan diş dentin tabakasını ortaya çıkarır.

Kahve lekelerini önlemenin anahtarı…

Kahve lekelerini önlemenin anahtarı mükemmel ağız bakımıdır. Diyelim ki dünyanın en sevilen sabah içeceğini içmeyi seven milyonlarca insandan birisiniz. Diş beyazlatma macunu ile düzenli olarak fırçalayın ve kalıntı birikirse, diş hekiminiz onu cilalayabilir. Bir bardak içtikten sonra ağzınızı çalkalayın. Kahveyi beyazlatan ve kalsiyum kaynağı olmasıyla ünlü sütü kahveye az miktarda karıştırarak lekelenmeyi savuşturabilirsiniz.

Çay

Bazıları dişlerini daha az lekeleyeceğini umarak kahveden çaya geçer. Ancak sorun şu ki çay hala tanenlerle dolu. Çayın cinsine bağlı olarak dişlerinizi değişen derecelerde lekeleyecektir. Çay ne kadar koyu olursa, dişlerinizi lekeleme olasılığı o kadar artar. Çay içmekten uzaklaşamıyorsanız, koyu siyah çay yerine yeşil veya beyaz çay içebilirsiniz. Çayın içine süt koymak yardımcı olabilir. Çayı bitirdikten sonra ağzınızı durulamak veya su içmek sizi koyu pigmentlerin oluşumundan kurtarabilir. Çayı biraz daha kısa süre demlemek onu biraz hafifletir. Çay içmek uzun süreli renk bozulmasına neden olabilir. Neyse ki, sağlıklı ağız hijyeni ile lekelenmeyi en aza indirebiliriz. Bir fincan çay içtikten sonra fırçalamak kalıntı miktarını azaltacaktır.

Şarap

Şarap tiryakileri, şarabı sık tükettiklerinde dişlerine ne olduğunu çok iyi bilirler. Şarap, dişleriniz üzerindeki çekici olmayan lekelenmeler ve diğer olumsuz etkilerle ünlüdür. Şarapta bulunan kromojenler yoğun renk ve pigmentler içerir. Kırmızı şarabın içindeki tanenler, kromojenlerin dişlere bağlanmasına yardımcı olarak hoş olmayan lekelere katkıda bulunur. Beyaz şarap, düşük pH’ı nedeniyle dişlerde sarı bir ton oluşmasına da katkıda bulunabilir. Yüksek asidite, mineyi parçalayarak sarı dentini açığa çıkarır. Dişlerinizdeki aşınma ve yıpranma, şarapla uyum içinde hareket ederek leke oluşturabilir. Aşınmadan kaynaklanan çılgın çizgiler, şaraptaki kromojenlerin ve tanenlerin difüzyonunu kolaylaştırır, bu da dişin derinliklerine nüfuz eder ve inatçı lekeler bırakır.

Dişlerinizi şarap lekelerinden koruyabilirsiniz…

Şarap dişler üzerinde mikroskobik olarak aşındırıcı olduğundan, içtikten hemen sonra dişleri temizlemek tahribata neden olabilir. Şarap içtikten sonra dişlerinizi fırçalamak için bir saat beklemek en iyisidir. Şarapla peynirin eşleştirilmesi de asitliğin zararını azaltabilir. Şarabı yavaş yavaş yudumlamak keyifli olabilir. Şarap dişlerle ne kadar uzun süre temas ederse, o kadar fazla korozyon meydana gelebileceğinin farkında olmamızı öneririz. Başka bir deyişle, şarabın dişlerinizle temas süresini mümkün olduğunca sınırlandırmaya çalışın. Dişleriniz şarap kullanımından dolayı demineralize olur ve lekelenirse, diş hekiminizi ziyaret edebilir ve dişlerinizin yeniden harika görünmelerini sağlayabilirsiniz.

Köri ve Domates Sosu

Lezzetli olabilirler ama köri ve domates sosu dişlerde lekelere neden olur. Köriler ve domates sosu sadece  yüksek derecede doygun ve renk bakımından değil, aynı zamanda asit açısından da zararlıdır. Zerdeçaldan kaynaklanan parlak sarı renk, dişlerinize aynı sarı renk lekesini verecektir. Yeşil yapraklı sebzelerle birleştirilen köri yemekleri, yemekten hemen sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalayarak lekeleri uzak tutmaya yardımcı olur. Zerdeçalın bazı kanser türlerine karşı sağlığa olan faydaları nedeniyle körili gıdalardan tamamen kaçınmamalıyız. Balzamik sirke ile birlikte marul yiyerek körinin dişlerinizi lekelemesine engel olabilirsiniz. Köri bileşenlerinden kaynaklanan lekelenmeye karşı koruma sağlayabilir. Köri gibi boyama özelliği olan bir yemeğin tadını çıkarırken kereviz, karnabahar, bezelye, havuç ve elma gibi taze meyve ve sebzelerle karıştırmayı düşünün. Siz bu gıdaları yerken onlar leke oluşumunu azaltacaklar.

Yaban Mersini

Yaban mersininin, antioksidanlar, vitaminler ve iltihapla mücadele eden bileşikler açısından zengin olduğu bilinmektedir. Ayrıca “doğanın şekeri”dir ve çok lezzetlidirler. Böğürtlenlerin, kızılcıkların ve ahududuların koyu tonu, diş lekesi yapıcılar arasında ilk sıralarda yer alır. Hafif giysilere taze, sulu bir dut düşürdüyseniz, bunların oldukça inatçı bir leke oluşturduğunu da bilirsiniz. En sevdiğiniz pamuklu gömleğiniz için geçerli olan, diş mineniz için de geçerlidir. Yaban mersinini çok sık yerseniz, dişlerinizin lekelenmesine ve koyulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü onlar kromojenlerle dolular. Yaban mersini, kızılcık, ahududu ve böğürtlen, ister taze meyve olarak, ister meyve suyu şeklinde, isterse bir jölenin parçası olarak yenilsin, lekelenmeye neden olabilir. Yemekten sonra fırçalama yapılmalıdır. Bir avuç yedikten sonra, sıvıyı dişlerinizden uzaklaştırmak için ağzınızı suyla çalkaladığınızdan emin olun.

Enerji ve Spor İçecekleri

Bu içecekler dişlerde leke oluşturan bileşiklerin barınabileceği gözenekler oluşturdukları için lekelere neden olurlar. PH ne kadar düşükse, diş minesini kaybetme olasılığı o kadar yüksek olur. Diş minesi insanlarda en sert maddedir, kemikten bile daha serttir.Ancak diş minesi bu yüksek asitli içeceklerde çözünür. Çok az miktarda yüksek asitli bir içecek bile tükürüğünüzün pH’ının düşmesine neden olabilir. Tek bir yudum enerji içeceği tükürüğünüzü potansiyel olarak iki pH’a indirebilir. Normal pH’ını geri kazanması ise yarım saat kadar sürebilir. Bu süre zarfında ağzınız asidik bir ortamda bulunur. Enerji içecekleri, neredeyse pH’ı “1” olan pil asidi kadar asidiktir. Asitlik, diş eti hastalığına yol açabilen bakteri üremesini kolaylaştırır. Bazı insanlar enerji içeceklerinden sonra dişlerini gıcırdatma ihtiyacı hisseder ki bu da diş kırılması ve diş kaybı ile pozitif ilişkilidir. Enerji içecekleri ayrıca daha fazla asit reflü üretimini teşvik edebilir ve bu da daha fazla boşluk oluşmasına neden olabilir.

Koyu Meyve Suları

Üzüm ve kızılcık suyu, kötü şöhretli leke üreticileridir. Mükemmel besin kaynakları olsalar da, koyu pigmentler ve kalorilerle doludurlar. Meyveler kromojen bakımından zengindir ve onlardan elde edilen meyve suları da öyle. Soda gibi, düşük asitlikleri diş yapısını çözerek lekelenmeye neden olabilir. Daha açık renkli meyve suları lekelenmeyi azaltabilir. Özellikle, açık renk diğer yiyecek ve içeceklerin bıraktığı lekelere karşı koyabileceği ve bunları yıkayabileceği için elma suyu ile karıştırmak yardımcı olabilir. Üzüm suyunu içtikten sonra ağzınızı suyla hafifçe çalkalamak, üzüm lekelerini sınırlamada uzun bir yol kat eder.

Soya Sosu

Asya mutfağının hayranları, çok fazla soya sosunun dişlerinde leke bırakabileceğini öğrenmekten heyecan duymayabilir. Soyanın koyu rengi yemek bittikten sonra ağızda uzun süre oyalanabilir. Genel olarak, yiyecekler halınızı veya tişörtünüzü lekeleyebiliyorsa, dişlerinizi de lekeleyebilir. Suşi veya Çin yemeği yerseniz, soya sosunu idareli kullanın. Soya sosu pigmentlerle dolu olduğu için leke bırakır. Ayrıca tansiyonu düşüren sodyum oranı da yüksektir.

Balzamik Sirke

Çiftlik soslu salatalardan daha sağlıklı olsa da, koyu pigmentleri dişlerinizi lekeleyebilir. Balzamik sirke asiditesi yüksek olduğu için doğal olarak dişlere yapışarak lekelenmesini sağlar. Bunun yerine daha hafif bir sirke kullanmak lekeleri en aza indirmenin bir yoludur. Salataları balzamik sirke ile karıştırırken, biraz marul eklediğinizden emin olun. Dişlerinizi temizlemeye ve lekeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Pancar

Pancarların hemen hemen her şeyi kolayca lekeleyebileceğinin farkında olabilirsiniz. Pancarın suyu sadece bir gömlek üzerinde “ortalama bir leke” bırakmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerinizi de lekeleyecektir. Dişlerinizin yakut gibi görünmesini istemiyorsanız, ölçülü olarak tüketmeye çalışmak önemlidir. Ancak yaban mersini ve domates gibi pancar da sizin için iyidir. Vücudunuzun istediği besinlerle doludurlar, ancak boyama güçlerini göz ardı etmemeliyiz. Yemekten sonra ağzınızı çalkalamak lekelenmeyi önlemek için yeterli olmayabilir. Dişlerinizi yemekten sonraki bir saat içinde temizlemek genellikle lekeleri önlemenin en iyi yoludur.

En derin sevgi ve saygılarımla.

Kurban Bayramınızı da en içten dileklerimle kutluyorum. İyi Bayramlar.

Diş hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL