Yazarlar

Diyet, periodontiti önlemek için neden bu kadar önemlidir?

Diyet, periodontiti önlemek için neden bu kadar önemlidir?
Mükemmel ağız hijyeni ve düzenli profesyonel diş temizliğinin iyi bir ağız sağlığı için her şeyin başı ve sonu olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Ancak, diyetin de çok önemli bir faktör olduğunu biliyor muydunuz? Bu, özellikle çürüklerle birlikte diş kaybının en yaygın nedeni olan periodontitis (periodontiumun enflamatuar hastalığı) ile ilgili olarak giderek daha belirgin hale geliyor.

Bilim insanları, diyetin periodontitisin hem gelişimi hem de ilerlemesi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu bulmuşlardır. Periodonsiyumun durumu ile belirli besinlerin yeterli tedariki arasında açık bir bağlantı vardır: Çalışmalara göre vitamin, mineral ve eser elementlerin alımı periodonsiyumun daha iyi beslenmesini ve oluşmasını sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemi güçlendirilir, bu da bağışıklık tepkisinin daha hızlı ve daha hedefli bir şekilde gerçekleşebileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, fast food ve hazır ürünlerin tüketimi, bu önemli mikro besinlerin yetersiz tedarik edilmesi riskini taşır. Modern yetiştirme yöntemleri, erken hasat ve uzun taşıma yolları nedeniyle artık, gıdalardaki mikro besinler azaltılmıştır.

Bu koşullara rağmen, gerekli besinleri nasıl emebiliriz ve böylece periodontitisin önlenmesini ve tedavisini nasıl etkileyebiliriz? Aşağıda besinlere genel bir bakış bulacaksınız. Diyetinizi bu içeriklere göre düzenleyebilirsiniz.

Basit karbonhidratlar

Beyaz un, şeker (hem rafine hem de fruktoz), meyve suları ve tatlı hamur işleri gibi basit karbonhidratlar kan şekerinin hızla yükselmesine neden olarak daha güçlü bir insülin tepkisi gerektirir. Bu da dişeti ve periodontal iltihabı teşvik eder. Akut periodontitis durumunda ve bunu önlemek için, basit karbonhidratların hiç veya daha az tüketilmemesi tavsiye edilir.

Doymuş Yağ Asitleri, Trans Yağ Asitleri, Omega-6 Yağ Asitleri, Margarin, Et, Sosisler

Doymuş yağ asitleri, trans yağ asitleri, omega-6 yağ asitleri, margarin, et ve sosis vücutta inflamatuar süreçleri ve dolayısıyla periodontitisi teşvik eder. Sağlıklı bir periodonsiyum için, bunları yalnızca ölçülü olarak tüketmeniz önerilir.

C vitamini (askorbik asit)

Yeterli C vitamini, bağışıklık savunması, zararlı serbest radikalleri nötralize etmek ve dokuyu korumak için gereklidir. C vitamini, istilacı bakterileri öldüren ağız mukozasının çöpçü hücrelerinin (makrofajlar) iyi çalışmasını sağlar. Bağ dokusunda kolajen üretimi için de C vitamini gereklidir. Genel olarak yetişkinler için günde 100 miligram C vitamini önerilir. Sigara, uzun süreli stres ve çeşitli ilaçlar yoluyla vücutta daha fazla miktarda C vitamini tüketilir.

Deneyimler, periodontitis hastalarının belirli bir süre boyunca günde 1 ila 3 gram C vitamini alması gerektiğini göstermiştir. C vitamini için mükemmel kaynaklar portakal, limon, açerola kirazı, kuşburnu, kuş üzümü, brokoli, rezene, biber, Brüksel lahanası ve birçok bahçe bitkisidir.

Folik Asit (B9 Vitamini)

Folik asit hücre bölünmesi için gereklidir. Periodontal ceplerdeki hücreler son derece hızlı bir hücre bölünme hızına sahiptir: her iki ila üç günde bir kendilerini yenilerler. Folik asit eksikliği varsa, etkilenen diş etleri daha yavaş yenilenebilir, bakteriler diş eti ceplerine daha kolay nüfuz edebilir ve periodonsiyuma zarar vererek iltihaplanmaya neden olabilir. Periodontitisin önlenmesi için belirli bir süre boyunca gerekli günlük doz 800 mikrogramdır. İyi folik asit kaynakları buğday tohumu, soya fasulyesi, lahana, ıspanak ve brokolidir.

D vitamini

D vitamini çeşitli biyokimyasal etkilere sahiptir, vücudun kendi bağışıklık sistemini harekete geçirir ve kemik dokusunun inşasında ve korunmasında kilit rol oynar. Çok düşük D vitamini ve kalsiyum seviyeleri, diş eti iltihabına ve periodontal dokunun bozulmasına yol açar. Genellikle aldığımız D vitamini miktarı yeterli değildir.

Yapılan araştırmalara göre, D vitamini takviyeleri kalsiyum ile birlikte alındığında hastaların periodontal durumu 18 aydan sonra önemli ölçüde düzelmektedir. D vitamini ayrıca periodontitis üzerinde bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Gıdalardaki D vitamini içeriği genellikle düşüktür. İyi kaynaklar morina karaciğeri yağı, yılan balığı ve somondur. Takviye alırken dikkatli olun: Bireysel D vitamini seviyenizi önceden belirleyin. Aşırı doz toksik olabilir.

Kalsiyum

İskelet sistemimiz yüzde 80 kalsiyumdan oluşur. Periodonsiyumun da metabolizması için yeterince buna ihtiyacı vardır!

Günde 1000 miligram kalsiyum genellikle tavsiye edilen dozdur. Kemiklerde ve periodonsiyumda optimal kalsiyum entegrasyonu için D vitamini, bor, manganez ve K2 vitamini eksik olmamalıdır. İyi kalsiyum kaynakları arasında lahana, brokoli, badem ve ıspanak bulunur. Günlük kalsiyum dozu 500 miligramdan az olmamalıdır.

Çinko

Çinko, kolajen oluşumu için önemlidir, asit-baz dengesini kontrol eder ve çeşitli enzimatik süreçleri etkiler. Vücut, metabolizma için günde 10 miligrama kadar çinko kullanır. Çinko kaynakları arasında buğday tohumu, sert peynir, yulaf, mercimek, karaciğer ve istiridyede bulunur. Diyet takviyeleri genellikle periodontitis tedavisi için gereklidir.

Koenzim Q10

Koenzim Q10, hücrelerin enerji üretimi için gereklidir ve antioksidan etkiye sahiptir. Yaşlandıkça, organizmamız onu daha az emer. Bu önemli süreçleri yavaşlatır ve periodontitis gibi iltihaplar daha belirgindir. Koenzim Q 10’un lokal, oral uygulaması, periodontal sağlık açısından çok olumlu etkiler gösterir: inflamasyonda yüzde 40’a varan azalma, kanama eğiliminde azalma, daha sıkı ve sağlıklı diş etleri ve azaltılmış plak oluşumu.

B12 vitamini

Araştırmalar ayrıca B12 vitamini eksikliği ile ilerleyici periodontitis ve diş kaybı arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Omega-3 yağlı asitler

Omega-3 yağ asitleri dişeti ve periodontal iltihabı azaltabilir. Deniz balıklarında (somon, uskumru, ringa balığı), cevizde, keten tohumu yağında, balık yağı kapsüllerinde ve alglerde bulunurlar.

Magnezyum

Çalışmaların gösterdiği gibi, magnezyum eksikliği periodonsiyum hastalıklarıyla da ilişkilidir.

Lif

Diyet lifleri, bir anti-inflamatuar, probiyotik etkiye sahiptir ve sabit bir kan şekeri seviyesi sağlar (kan şekeri yükselmeleri olmadan). Ayrıca periodontitis ile ilişkili kolesterolü düşürürler. Diyet lifi alımı, daha düşük periodontitis insidansı ile ilişkilidir.

Nitrat içeren bitkiler

Marul, roka, ıspanak, pancar ve lahana içerdikleri nitratlar sayesinde iltihap önleyici ve diş eti iltihabını azaltıcı etkiye sahiptir.

Çözüm

Çok sayıda araştırma, diyetin ağız sağlığını korumak için kritik olduğunu göstermektedir. Periodontiti önlemek ve tedavi etmek için uygun miktarda mineral, vitamin ve eser element tüketmek önemlidir.

Saygılarımla.

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Diş Hekimi Erdal Ersan

Bozkurt/Denizli

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL