Yazarlar

Florürsüz diş macunu; ne kadar yararlı?

Florürsüz diş macunu; ne kadar yararlı?

Dişlerinizi florür içeren diş macunu ile fırçalamanın dişlerinizi diş çürümesinden koruduğu gösterilmiştir. Bilimsel çalışmalar bunu defalarca kanıtlıyor. Buna rağmen florür içeren macunlar sıklıkla eleştiriliyor ve insanlar florürsüz diş macunlarına yöneliyor. Bu yazımda farkın ne olduğunu anlattım. Keyifli okumalar…

Florür hakkındaki şüphecilik nereden geliyor?

Florür konusunda şüphecilik bir yanlış anlaşılmaya dayanmaktadır: Birçok insan diş macununda kullanılan florürün çok zehirli ve gaz halindeki flor olmadığının farkında değildir. Bu oldukça etkili ve çeşitli malzemeleri tüketebilen formdur.

Macunlarda kullanılan florür bir hidroflorik asit tuzudur. Bu, doğada birçok mineralde bulunur. Sofra tuzu, içme suyu, süt, tabletler ve diş macununa florürler eklenir.

“Florür zehirlidir” – bu doğru mu?

Aslında, aşırı florür alımı tehlikeli olabilir ancak bu on yıl boyunca günde 10 ila 25 mg’lık aşırı dozda alırsanız mümkün olabilir. Diş macunları maksimum %0,15 (yetişkinler için) ve maksimum %0,05 (çocuklar için) florür içerir. Doğru kullanılırsa, zararlı dozdan çok uzaktasınız demektir.

İpucu: Dişlerinizi fırçalarken bezelye büyüklüğünde diş macunu kullandığınızdan emin olun. Yutmayın, temizledikten sonra diş macununu dikkatlice tükürün.

Florürsüz diş macunu: Diş hekimlerinin önerdiği şey bu

Florürlerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Öte yandan, florür içermeyen diş macunlarının çürüğe karşı koruyucu etkinliğine ilişkin bilimsel temelli ifadeler eksiktir.

Uzmanlar, florür içermeyen diş macunlarından kaçınılmasını ve florür içeren diş macunlarına başvurulmasını açıkça tavsiye etmektedir. Bu sayede çürükler aktif olarak önlenebilir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL