Yazarlar

Gargara ortodontik tedavi sırasında diş ipinin yerini alabilir mi?

Gargara ortodontik tedavi sırasında diş ipinin yerini alabilir mi?

Diş ipi kullanmak en iyi ihtimalle zordur. Diş teliniz varken ağzınızı dolduran karmaşık braketleri ve telleri hesaba katın ve birdenbire basit bir görev düpedüz bir angaryaya dönüşür. Diş telleriyle birlikte diş ipi kullanmanın gerçekten gerekli olup olmadığı sık sık sorulur. Ve sonra, genellikle biraz daha sessizce, bunun yerine gargara kullanıp kullanamayacakları sorulur. İşte bu yüzden ağız hijyeni rutininizdeki bu önemli adımı atlamamalısınız.

Diş ipinin rolü nedir?

Diş ipi kullanmak önemlidir, çünkü tek başına fırçalamanın ulaşamadığı, dişlerinizin arasına sıkışan yiyecek ve plak parçacıklarını gidermeye yardımcı olur. Diş eti hastalığına da yol açabilecek plak birikimi olduğunda diş çürümesi ve diğer hijyen sorunları gelişmeye başlar.

O zaman diş telleriniz varsa, braketler ve teller daha fazla yiyecek parçacığı ve plak tutabileceğinden düzenli olarak diş ipi kullanmak daha da önemlidir. Diş ipini nasıl düzgün bir şekilde kullanacağınızdan emin değilseniz veya doğru yapmıyormuş gibi hissediyorsanız, bu adımları takip edebilir veya ortodontistinizden bir sonraki randevunuzda size doğru tekniği göstermesini isteyebilirsiniz.

Diş ipini nasıl kullanabilirsiniz?

Bu işlem biraz deneme yanılma gerektirebilir, ancak düzgün bir şekilde diş ipi kullanmayı bilmek, dişlerinizin ve diş etlerinizin en iyi durumda tutulacağı anlamına gelir.

Bunu aşağıdaki basit adımları izleyerek yapabilirsiniz:

-Yaklaşık 30 cm diş ipini koparın, orta parmağınızın etrafına sarın ve işaret parmaklarınız ile baş parmaklarınız arasında sıkıca tutun.

-Diş ipini yavaşça aşağı ve dişlerinizin arasında ve sırasıyla yan dişlerinizde hareket ettirin. Diş etlerinizi kesmemeye dikkat edin.

-Dişinizin tabanına ulaştığınızda (diş etinizin başladığı yer), hiçbir parçayı kaçırmamak için diş ipini kıvırın.

-Her boşluk arasında tekrarlayın!

-Diş teliniz varsa, önce diş ipini ana ortodontik ark telinin altına geçirmeniz gerekecektir. Diş ipi geçirici, bunu başarmak için çok yardımcı bir araçtır!

Ne sıklıkla diş ipi kullanmalısınız?

Günde bir kez diş ipi kullanmanız önerilir. Bir rutin oluşturmaya çalışın. Lütfen aceleye getirmeyin. Zamanınız kısıtlıyken diş ipi kullanmaktan kaçının çünkü diş telleriniz olsa bile iyi bir iş çıkardığınızdan emin olmak istersiniz.

Gargaranın rolü nedir?

Gargaranın neden diş ipinizin yerini alabileceğini düşündüğünüzü anlamak kolay. Sonuçta sözde ağızdaki birçok bakteriyi öldürür. Ancak fırçalamak ve diş ipi kullanmak hala ağız hijyeninin açık ara en önemli parçalarıdır. Gargara, fırçalama ve diş ipi kullanımına yalnızca bir eklentidir. Çoğu sağlıklı ağız için genellikle gerekli değildir. Ortodontistiniz ve aile diş hekiminiz gargara kullanımı konusunda size daha fazla tavsiyede bulunabilir.

Peki, ya farklı bir tedavi görüyorsanız?

Yemek yerken şeffaf plastik plaketler çıkarılsa da, dişleriniz ve diş etleriniz uygun şekilde bakılmazsa bakteriler için bir üreme alanı haline gelebilir.

Bu nedenle şeffaf plak tedavisi görürken mükemmel ağız hijyenine kesinlikle devam etmekle kalmayıp, her yemekten sonra dişlerinizi fırçaladığınızdan da emin olmanız gerekir. Hizalayıcılarınızı temizlemenin yanı sıra kapsamlı bir fırçalama ve diş ipi kullanma günlük rutini çok önemlidir.

Ortodontik tedavi düşünüyorsanız ve ek diş bakımı fikri itici geliyorsa, bu tavsiyenin ömür boyu diş sağlığının anahtarı olduğunu unutmamak önemlidir. Ayrıca hem ortodontik tedaviniz sırasında hem de sonrasında gülümsemenizin olabildiğince parlak olmasını sağlayacaktır!

Sağlıkla kalın!

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt/Denizli

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL