Yazarlar

Kötü dişler kalıtsal mıdır? Genler ve dişler

Kötü dişler kalıtsal mıdır? Genler ve dişler

Diş sağlığı genel sağlığımızın bir parçasıdır. Kural olarak, hem genlerin hem de yaşam tarzımızın sağlığımız üzerinde az ya da çok etkisi vardır. Göz rengi veya yapısı ve diğer fiziksel özellikler gibi dişler de kalıtım kurallarına tabidir. Bu nedenle çevresel etkiler, yaşam rutinleri, alışkanlıklar ve kalıtım, hastalıkların ortaya çıkmasında ve gelişmesinde rol oynayabilir.

Bunun dişlerimizle nasıl bir ilişkisi var? Kötü dişler kalıtsal mıdır? Ağız hijyenine bağlı kalmak ya da kalmamak ve ağız hijyenini sağlamak ya da sürdürmek ne zaman öne çıkıyor, ne zaman kalıtsal yatkınlık oluyor? Bu makalede bu sorular ve daha fazlası hakkında değerli bilgiler bulacaksınız. Keyifli okumalar…

Yaşam tarzı alışkanlıkları da “miras”tır…

Bizler her zaman sadece biyolojik koşulları miras almıyoruz. Bir dereceye kadar, yaşam tarzı alışkanlıkları da aile üyeleri tarafından “aktarılır” veya devralınır. Öğrenme sürecimizin çoğu taklit veya gözlem yoluyla gerçekleşir. Bu nedenle, bilinçli ve bilinçsiz olarak diş sağlığını etkileyen alışkanlıkları benimsememiz de şaşırtıcı değildir. Diş hijyeni söz konusu olduğunda özellikle kötü alışkanlıklar, kolayca hayatımıza sızabilir. Örneğin, diş fırçalama günlük rutinin bir parçası değilse veya özellikle çok miktarda şeker tüketiliyorsa, bunun ağız sağlığı üzerinde kalıcı olumsuz etkileri olabilir.

Diş pozisyonu ve çarpık dişler tesadüf mü?

Çenelerin ve dişlerin oluşma şekli aslında genetiktir. Ayrıca her dişin ne kadar boşluğa sahip olduğu, dişin ne kadar büyük olduğu ve 20 yaş dişlerinin gelişip gelişmeyeceği de genetik olarak belirlenir. Hangi dişlerin ne zaman geliştiği de kalıtsaldır.

Yanlış hizalanmış dişler temel olarak maalesef üzerinde hiçbir etkimizin olmadığı genlerimizden kaynaklanmaktadır. Çenenin boyutu ve şekli, dişlerin konumu ve yapısı ve diş minesinin kalınlığı bile bize miras kalan şeylerdir.

Ve diş sağlığı için ilk risk burada yatıyor: Araştırmacılar, mikroplarla savaşabilen bireysel bir gen varyasyonu olduğunu belirlediler. Bu, diş hastalıklarının kendi başına kalıtsal olmadığı, ancak vücudumuzun farklı güçlerde kalıtsal savunma mekanizmalarına sahip olduğu anlamına gelir.

Çürük genetik mi?

Diş çürüğü ne zaman genetiktir? Diş çürüğü, şekerleri zararlı asitlere dönüştüren bazı bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Asitler diş minesine zarar verir ve dişte delikler açar. Bu nedenle şeker tüketimini sınırlamak ve dişlerinizi günde iki kez fırçalamak önemlidir. Diş ipi kullanılması da tavsiye edilir.

Ne yazık ki, tüm bu kurallara uyulmasına rağmen, bazen çürük diş için bir tatbikat uygulanması gerekir. Bunun nedeni, tüm diş minelerinin diş çürüğü patojenleriyle savaşma konusunda aynı yeteneğe sahip olmamasıdır: diş minesinin sertliği ve bileşimi, genetik olarak nasıl donatıldığımıza bağlı olarak değişir.

Daha yumuşak bir diş minesi bakterilerin üremesi için uygun bir yapı sunar. Ancak, diş çürümesini genetik durumdan ziyade mikropların kendisi tetikler. Bu aynı zamanda bir önlem olarak kapsamlı bir ağız hijyeni uygulamanın her zaman önemli olduğu anlamına gelir. Kalıtsal çürük riski ne kadar yüksekse, belirli diş hijyeni önlemlerine uyulması o kadar önemlidir. Diş çürüğü genetik olsa da her halükarda kaynağı bakterilerdir.

Periodontal hastalık kalıtsal mıdır?

Çürüğe benzer şekilde, periodontitis de bakteriler tarafından tetiklenir. Ancak etkilenen dişler değil, diş etleri, dişi tutan lifler ve ileri aşamada çene kemiğidir.

Bazı gen varyasyonlarının periodontitisin sıklığını ve seyrini etkilediği kanıtlanmıştır. Periodontitis bu nedenle kısmen kalıtsaldır: sözde “interlökinlerin” (bağışıklık sisteminde yer alan iletici maddeler) oluşumundan sorumlu bir gen kompleksi çok önemlidir. Bağışıklık sistemi bakteriyel bir enfeksiyona özellikle büyük miktarlarda interlökin üreterek tepki verir. Temel olarak, bu patojenlere karşı mantıklı bir savunma tepkisidir. Ancak aşırı üretim varsa bu, sorunlara neden olur: Sonuç, vücudun kendi dokusunun tahrip olmasına yol açan artmış bir inflamatuar reaksiyondur.

Bu genetik yatkınlığı taşıyan herkesin hızlı ve şiddetli bir şekilde periodontitis geliştirme riski daha yüksektir.

Bir interlökin genetik testinin yardımıyla, genetik bir risk grubuna ait olup olmadığınızı ve periodontal hastalığınızın kalıtsal olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Burada erken teşhis ve hızlı tedavi çok önemlidir.

Sarı dişler kalıtsal mıdır?

Dişlerimizin rengi de genlerimizin ve çevresel etkilerimizin bir kombinasyonudur. Sağlıklı diş minemiz genellikle kalın ve beyazdır. Bunun altında dişin içindeki dentin bulunur. Dentin sarıdır ve üstteki mine inceldikçe daha belirgin hale gelir. Bu bir yandan diş minesinin aşınması ve yıpranması nedeniyle yaşlılık döneminde olabilir, diğer yandan dişlerin sadece çok ince diş minesinden oluştuğu genç erişkinlikte genetik olarak belirlenebilir.

Sigara, çay ve kahve tüketimi kontrolünüzde olan bir şeydir. Her ikisi de dişlerinizi lekeleyecektir. Onlarsız bir yaşam tarzıyla dişlerinizi uzun süre beyaz tutabilirsiniz.

Proaktif davranın

Kaçınılmaz olarak diş hasarına yol açan gerçek kalıtsal hastalıklar neyse ki nadirdir. Ailenizde birkaç nesil boyunca diş hastalığı biriktiyse, genetik konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine başvurmak mantıklı olabilir. Araştırmalar ve belirli diş problemlerinden sorumlu olabilecek genler keşfedilmeye devam etmektedir.

Kötü dişler kalıtsaldır

Belirleyici faktör her zaman kalıtsal faktörler ile diyet ve ağız hijyeni gibi yaşam tarzı alışkanlıkları arasındaki etkileşimdir. Genetik bir risk grubuna ait olsanız bile, buna karşı koymak için bir şeyler yapabilirsiniz.

Saygı ve Sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL