Yazarlar

Minimal invaziv teknikler diş çürüğü tedavisini iyileştiriyor

Minimal invaziv teknikler diş çürüğü tedavisini iyileştiriyor

Teknikler ve materyaller değişmiş olsa da, diş hekimleri diş çürüklerini tedavi etmek için 19. yüzyılın sonlarından kalma temel ilkeleri hâlâ takip etmektedir. Ve iyi bir nedenle: çünkü çalışıyorlar. İlk olarak modern diş hekimliğinin başladığı zamanlarda geliştirilen bu ilkeler, geçen yüzyılda milyonlarca dişin kurtarılmasıyla büyük ölçüde itibar görmektedir.

Bu tedavi protokollerinin en önemlilerinden biri “önleme için uzatma” olarak bilinen şeydir. Temel anlamda, bir diş hekiminin sadece çürümüş diş yapısını değil, aynı zamanda çürümeye açık sağlıklı yapıyı da ortadan kaldırması anlamına gelir. Ancak dişleri kurtarmada etkili olmasına rağmen, bu prensibi uygulamak, dişi zayıflatabilen sağlıklı doku kaybına neden olabilir.

Ancak diş hekimliğindeki yeni gelişmelerle birlikte, çürük tedavisi elden geçiriliyor. Zamanla kendini kanıtlamış protokoller temel olmaya devam ederken, diş hekimleri minimal invaziv diş hekimliği olarak bilinen bir konseptte diş yapısının daha fazlasını korumanın yeni yollarını buluyor.

Daha iyi teşhis araçları

Diş çürüğü eninde sonunda dişin içini, köklerini ve destek kemiğini enfekte edip zarar verebileceğinden, diş yapısını daha fazla korumanın en iyi yolu onu mümkün olduğu kadar erken tedavi etmektir. Şimdi, dijital röntgenler, mikroskobik büyütme ve optik tarama gibi yeni teşhis araçları, diş hekimlerinin çürüğü daha erken tespit etmesine ve tedavi etmesine yardımcı oluyor, böylece çıkarılması gereken doku miktarı azalıyor.

Daha iyi önleme yöntemleri

Diş çürüğü ile savaşta ağız hijyeni ve düzenli diş bakımı temel silahlarımızdır. Ek olarak, diş hekimleri, CPP-ACP adı verilen süt türevi bir ürünle birlikte topikal florür kullanarak, asit saldırısına karşı güçlendirmek için diş minesine daha fazla boşlukla savaşan organik bileşik uygulayabilirler.

Daha iyi tedavi teknikleri

Diş hekimleri havayla aşındırma (minyatür bir kumlama makinesi gibi çalışan ince parçacıklı bir sprey) ve lazerler kullanarak artık çürümüş yapıyı sağlıklı dokuya geleneksel bir diş matkabı ile olduğundan daha az zarar vererek kaldırabilirler. Kompozit reçinelerle yapılanlar gibi yeni, daha güçlü diş dolguları, bunlara uyum sağlamak için daha az yapısal kaldırma gerektirir.

Bu yenilikçi yaklaşımlarla diş hekimleri sadece dişleri kurtarmakla kalmıyor, aynı zamanda yapılarını da koruyorlar. Ve bu, genel diş sağlığınızı uzun vadede iyileştirebilir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL