Sağlık

Obezite Tedavisinde Dünyanın her yerinden hasta kabul ediyoruz

Obezite Tedavisinde Dünyanın her yerinden hasta kabul ediyoruz

Özel Denizli Tekden Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın KESKİN, obezite hastalığının tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

OBEZİTE NEDİR? SEBEPLERİ NELERDİR?

Obezite ve obezitenin belirtilerine ilişkin konuşan Op.Dr. Keskin, “Obezite vücudun yağ kitlesinin aşırı artması olarak anlatılabilmektedir. Obezite tanımı, bir başka deyişle obezite, kişilerin boylarına göre kilolarının fazla olmasıdır. Obezite, dünyada ve ülkemizde hızlı bir biçimde ilerlemektedir. Obezite oranları her geçen gün artmaktadır. Obezite, ortalama yaşam ömrü uzadıkça hayat kalitesini düşüren  ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezitenin ilk belirtisi vücuttaki yağlanma oranının artmasıdır. Hastalarda obezitenin var olup olmadığını anlamak için Vücut Kitle İndeksi yani Beden Kitle İndeksi (BKİ) yardımcı olmaktadır. Obezite hesaplama yöntemi olarak da bilinen Beden Kitle İndeksi hesaplaması, kilogram olarak vücut ağırlığının m2 olarak boya bölünmesiyle yapılabilmektedir. Obezitenin ortaya çıkmasının en önemli nedeni çok az hareket edip çok fazla besin tüketmektir. Özellikle yağ ve şeker bakımından zengin gıdaların tüketimi, enerji içeriği yüksek olmasa da dengesiz bir beslenme planının uygulanması, yeteri kadar fiziksel aktivite ve egzersiz yapılmaması alınan enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur.” dedi.

OBEZİTE CERRAHİSİ NEDİR?

Op.Dr. Keskin, şu bilgileri verdi: “Obezite cerrahisi; morbid obeziteyi gidermek amacı ile yapılan cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir ve tıpta “bariatrik cerrahi” denilmektedir. Hastanemizde Tüp Mide Ameliyatı ( Sleeve Gastrektomi), Gastrik Bypass Ameliyatları ve Diyabet Ameliyatları başarıyla yapılmaktadır. Bariatrik cerrahi bugünlerde, morbid obez hastalarda kilo kaybının sürdürülebilmesinde en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi sonrasında obezite hastalarında  başarılı sonuç elde edilemediği durumlarda obezite cerrahisi uygulanabilir.”

KİMLERE OBEZİTE CERRAHİSİ UYGULANABİLİYOR?

Obezite cerrahisinin kimlere uygulanabildiğine ilişkin açıklama yapan Op.Dr. Keskin, “Ameliyatlı obezite cerrahisi tedavileri genellikle vücut kitle indeksi 35 ‘in üzerinde 18-65 yaş arası olan  hastalara uygulanmaktadır. Bunun dışında vücut kitle indeksi 35-40 arası olup ek olarak kilolara bağlı yandaş hastalığı olanlar (hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, kalp yetmezliği vs.) , kilo vermek için diğer tedavi yöntemlerini deneyip başarısız olanlar, ameliyatı ve anesteziyi kaldırabilecek durumda olanlara uygulanabilmektedir.” dedi.

OBEZİTE TEDAVİSİNDE CERRAHİDEN ÇEKİNEN HASTALAR İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?

Obezitenin cerrahi olmayan tedavi yöntemlerine ilişkin açıklama yapan Op.Dr. Keskin,  “Obezitede cerrahi tedaviden çekinen hastalar için mide botoksu ve mide balonu uygulamaları önerdiğimiz tedavi yöntemleridir. Mideye Botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik olarak midenin belirli bölgelerine Botilinum toksini enjekte edilmesi esasına dayanan nispeten yeni bir kilo verme yöntemidir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı oluşur; böylece kilo kaybı sağlanmış olur. İntragastrik Balon (mide balonu), kişiye kilo verdirmek amacıyla uygulanan endoskopik bir yöntemdir. Mideye yerleştirilen ve içi 500-600 cc sıvıyla şişirilen balon ile bireyin daha az gıda tüketmesi amaçlanır. 6 aylık kalabilen ve 1 yıllık kalabilen mide balonu çeşitleri vardır. Uygun hasta seçildiğinde ve uygulamayı takip eden dönemde beslenme ve yaşam şekli desteği ile başarılı sonuçlar alınabilir.” dedi.

OBEZİTE TEDAVİSİNDE YURT DIŞINDAN HASTA KABUL EDİYORUZ

Op. Dr. Keskin, şu bilgileri verdi: “ Sağlık turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalarımızın sayısı fazla. Dünyanın her yerinden gelen hastalarımıza ihtiyaçları olan ameliyatlı ya da ameliyatsız obezite tedavilerini uygulamaktayız. Ameliyatın kendisi ve hastane konaklaması dışında diyetisyen desteği ile hastalarımıza profesyonel hizmet vermekteyiz. Gerek Türkiye’de bulundukları süre içerisinde gerekse ülkelerine döndüklerinde onlarla hiçbir şekilde iletişimimizi koparmıyoruz.” dedi.

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL