Yazarlar

“Phone Bleaching” Profesyonel Diş Beyazlatmaya Bir Alternatif mi?

“Phone Bleaching” Profesyonel Diş Beyazlatmaya Bir Alternatif mi?
Parlak beyaz bir gülümsemeyle kendimizi daha güvende ve rahat hissederiz. Göze hoş gelmeyen renklenmelerden kurtulmak ve dişleri yeniden beyazlatmak için giderek daha fazla insan diş beyazlatmayı tercih ediyor. Profesyonel beyazlatmayı bir diş hekimine yaptırırken, piyasada profesyonel beyazlatma ile aynı sonuçları az parayla elde etme vaadiyle sizi cezbeden bir dizi ürün de bulunmaktadır. Şu anda ağırlıklı olarak sosyal medyada dolaşan yeni bir trend sözde “telefon ağartma (phone bleaching)” olarak satılmakta. Ancak bu eğilim gerçekten bir şey yapabilir mi?

Beyazlatma işleminde dişlerinizi birkaç ton açabilen kimyasal ağartma maddeleri kullanılır. Çoğu durumda, kullanılan aktif bileşen hidrojen peroksittir. Diş hekiminde profesyonel beyazlatma yaptırmaya karar verdiğinizde hekiminiz öncelikle sizin için hangi beyazlatma yönteminin en nazik ve en uygun olduğunu tam olarak belirleyebilmek için kapsamlı bir muayene yapacaktır. Bu, dişlerinizin zarar görmesini engeller. Ayrıca hekiminiz size tedavinin tam seyrini de açıklayacaktır.

Öte yandan eczanelerde ve internette birçok kendin yap beyazlatma ürünü bulabilirsiniz. Bu ürünleri reçetesiz satın alabilir ve evde kullanabilirsiniz. Ancak evde beyazlatma ürünleri kontrolsüz kullanılabildikleri için genellikle tavsiye edilmez ve diş ve diş etlerinde onarılamaz hasarlara neden olabilir! Beyazlatma için diş hekimine gitmek daha iyidir – genellikle ne yaptıklarını bilirler.

Diş hekiminde beyazlatma nasıl yapılır?

Dişlerin rengine ve istenilen beyazlatma derecesine bağlı olarak diş hekiminiz farklı beyazlatma tekniklerini değerlendirecektir. Başlangıçta hekim dişlerinizi, diş ve diş eti hasarı açısından muayene eder. Diş çürüğü veya ağızda iltihaplanma varsa, önce bunlar tedavi edilecektir. Ardından profesyonel bir diş temizliği gerçekleştirilir, çünkü dişlerin renginin doğru bir şekilde değerlendirmesinin tek yolu budur. Kronlar ve köprüler ağartma sırasında renklerini değiştirmediğinden, diş hekimi uyumlu bir genel görüntü elde etmeye özellikle dikkat eder.

İlk adımda diş etleriniz, ağartıcı ajanın saldırısına uğramaması için kapatılır. Daha sonra dişlerinize yavaş yavaş beyazlatan özel bir jel uygulanır. Ek olarak, genellikle beyaz efekti daha da artıran özel bir ağartma lambası kullanılır. Bu işlem ne kadar sık ​​tekrarlanırsa dişleriniz o kadar beyaz olur.

Yeni trend: “Telefon beyazlatma (Phone bleaching)”

Son zamanlarda çeşitli sosyal ağlarda bulunduysanız, muhtemelen “telefon ağartma” terimiyle karşılaşmışsınızdır. Şirketler, ürünlerini pazarlamak için şu anda az çok büyük ve etkili reklamlarla ön plana çıkıyor ve “telefon ağartma” trendi şu anda patlama yaşıyor. Şirketler burada dişlerinizi beyazlatmak için ihtiyacınız olan tek şeyin bir akıllı telefon, LED ışıklı özel bir atel ve onunla birlikte gelen beyazlatma jeli olduğunu ilan ediyor.

Üreticilere göre ürün, diş hekimleri tarafından geliştirilmiştir ve evde kullanımı tamamen güvenlidir. Ürünü doğrudan üreticinin web sitesinden satın alabilir ve evinize teslim ettirebilirsiniz. “Phone bleaching” şu şekilde çalışır:

Sipariş edilen ağartma seti, diğer şeylerin yanı sıra, ağartma jelli kalemler, kablolu diş ateli ve akıllı telefon için bir adaptör içerir. İlk adım, dişlerin kapsamlı bir şekilde temizlenmesidir. Ardından jeli dişlerinize sürüyorsunuz, dental splinti takıyorsunuz ve kablo ve adaptör yardımıyla akıllı telefonunuza bağlıyorsunuz. Şimdi mavimsi parlayan bir LED ışığı yanacak ve 16 dakika sonra kendi kendine kapanarak tedavinin bittiğini size bildirecektir. Son olarak, son jel parçalarını çıkarmak için tek yapmanız gereken şey ağzınızı iyice çalkalamaktır.

Günde bir ila iki kez yapmanız önerilir ve dişleri sekiz tona kadar beyazlatmak mümkündür ve üreticiye göre kullanılan jel %100 doğal içeriklerden oluştuğu için tamamen zararsızdır.

Bununla birlikte, bu yeni ağartma şekli hakkındaki görüşler bazen büyük ölçüde farklılık gösterir. Bazı kullanıcılar sonuçtan tamamen memnun kalırken; bazıları ise hayal kırıklığına uğramış durumda. Ancak üretici tarafında sadece olumlu deneyimlere yer verilir.

Bunun bir trend olması gerekiyorsa bile, kiminle birlikte düşünmelisiniz: Instagram’daki etkileyiciler benim için trend belirleyici değil! Diş beyazlatma ciddi olacaksa hidrojen peroksit bazlı ürünlerle yapılır. “Phone Bleaching” ağartma jellerinin bazılarında bulunan bileşenlerde gerçekten herhangi bir parlatıcı madde bulunmuyor. Sodyumun bazı beyazlatma etkileri olabilir, ancak dişlerinizi kabartma tozu ile beyazlatmanın kötü olduğu kadar kötü sonuçları var.

Bu eğilim hakkında gerçekten hiçbir çalışma bulunamadı, bu nedenle nihai bir sonuç beklenmemelidir. Telefon beyazlatmayı denemek istiyorsanız öncelikle diş hekiminize gitmenizi ve diş sağlığınızı kontrol ettirmenizi şiddetle tavsiye ederim!

Reçetesiz beyazlatıcılar diş çekirdeğine zarar verebilir!

Eczanelerde, dişlerinizi kolayca ve evinizin rahatlığında beyazlatabileceğiniz bir dizi beyazlatma ürünü bulacaksınız. Ancak uzmanlar genel olarak, dişlerin yalnızca tıbbi gözetim altında beyazlatılmasını önermektedir. Çünkü sızıntı yapan dolgularınız varsa veya diş boyunlarınız açıktaysa, ağartma maddesi dişin içine nüfuz edebilir ve diş çekirdeğine (dentin) zarar verebilir. Bu, diş hekiminin işlemden önce dişlerinizin sağlıklı olup olmadığını ve diş beyazlatmanın sizin için doğru bir seçenek olup olmadığını da kontrol etmesi gerektiği anlamına gelir.

Dişlerin beyazlatılmasından genel olarak ne gibi zararlar meydana gelebilir?

Beyazlatma çok zararlı olmasa da diş ve diş etlerinin sağlam olması gerekir. Diş hekiminin diş minesinin ve diş boyunlarının sağlıklı olup olmadığını kontrol etmesi önemlidir, çünkü diş minesinin hidrojen peroksit ile tedavisi maddelerin uzaklaştırılmasına neden olur. Ağız hastalıkları komplikasyonlara neden olabilir. Prensipte tedavi zararsızdır, ancak dişlerinizin sıcağa ve soğuğa aşırı duyarlı olması da mümkündür. Bu, ağartıcının diş minesine nüfuz etmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak profesyonel yöntemle dişlerde kalıcı hasar oluşması nadirdir.

Kendin yap beyazlatma ve profesyonel beyazlatmanın sonuçları ne kadar sürer?

Göz kamaştırıcı beyaz gülümsemenin sonucunun ne kadar süreceği, bireysel yaşam tarzına çok bağlıdır. Dişleriniz kahve gibi renklendirici maddelerle ne kadar sık ​​temas ederse, beyazlatma etkisi o kadar hızlı kaybolur. Profesyonel ağartma ile sonucun yaklaşık iki ila beş yıl sürmesini bekleyebilirsiniz.

Öte yandan, kendin yap ağartma ile beyazlatma, yeme ve temizlik alışkanlıklarına da bağlı olmasına rağmen, genellikle yalnızca altı ay boyunca görünür kalır.

Özetle profesyonel diş beyazlatmanın avantajları arasında beyazlatmanın bir diş hekimi gözetiminde yapılması ve sonucun hemen görülmesi yer alır. Ayrıca etkisi beş yıla kadar sürer. Dezavantajı ise dişlerin ilk günlerde sıcağa ve soğuğa aşırı hassas tepki verebilmesi ve maliyetidir.

Kendin yap beyazlatma, profesyonel versiyondan çok daha ucuzdur ve aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Ancak bazı ürünlerin etkinliği oldukça şüphelidir, etkisi hemen görülmez ve beyazlatma diş hekimindeki kadar yoğun değildir. Ayrıca, sonuç genellikle sadece bir yıl sürer. Diğer bir büyük dezavantaj, kendin yap beyazlatma ürünlerinin en kötü ihtimalle dişlerinize ve diş etlerinize zarar vermesidir.

İlla ki evde beyazlatmayı denemek istiyorsanız evde beyazlatma için ateller bir diş hekimi tarafından da yapılabilir ve yapılmalıdır: Uyum mükemmeldir ve diş beyazlatma işlemini diş hekiminin “onaylı” olduğu bir beyazlatma jeli ile evde yapabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, burada da aynısı geçerlidir: her şeyin fazlası zarardır!… bu yüzden lütfen beyazlatma işleminde aşırıya kaçmayın!

Diş sağlığınız, ucuz beyazlatma ürünleriyle tehlikeye atılamayacak kadar değerli olduğundan, dişlerinizi yalnızca bir uzmanın incelemesine izin vermek en iyisidir. Hala evde beyazlatmak istiyorsanız, lütfen önceden dişlerinizi iyice muayene ettirin!

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL