Yazarlar

Soğuk algınlığı ve diş ağrısı: nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Soğuk algınlığı ve diş ağrısı: nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Diş hekimi, röntgenlere ve diğer testlere rağmen hastanın diş ağrısını belirleyemezse, ağrının nedeninin soğuk algınlığı olması alışılmadık bir durum değildir. Peki soğuk algınlığı dişleri nasıl etkiler ve ağrı nereden gelir?

Soğuk algınlığından kaynaklanan diş ağrısı nedenleri

Diş ağrısının en yaygın nedenleri çürükler, periodontitis, diş gıcırdatmanın neden olduğu kas gerginliği veya diş siniri hastalıklarıdır. Bazı durumlarda, diş ağrısı ağızdan kaynaklanmaz, ancak paranazal sinüslerin iltihaplanması veya nazofarenks bölgesindeki diğer hastalıklardan kaynaklanır.

Soğuk algınlığı neden diş ağrısına neden olur?

Maksiller sinüsler olarak da bilinen büyük paranazal sinüsler, doğrudan ağız boşluğunun üzerinde, burnun sağında ve solunda bulunur. Maksiller sinüse ek olarak, insanlarda alnın arkasındaki başka bir boşluk olan “frontal sinüs” gibi başka sinüsler de vardır. Soğuk algınlığı, burun akıntısı veya sinüs enfeksiyonu (sinüzit) olduğunda bakteriler özellikle sinüslerin sıcak, nemli boşluklarında kendilerini rahat hissederler, bu nedenle salgı, frontal sinüsün yanı sıra maksiller sinüslerde toplanır. Ek olarak, paranazal sinüslerdeki mukoza zarı tıkanana kadar şişer: burun tıkanır, başınız ağırlaşır.

Bu tıkalı burun diş ağrısına da neden olabilir. Burun, mukoza zarının şişmesi ve salgı birikmesi nedeniyle tıkanırsa, basınç dişleri de etkiler. Ağrı daha sonra üst çenedeki dişlerin kökleri çok uzun ve kök uçları da sinüste olduğu için çoğu zaman üst dişlerde diş ağrısı olarak algılanır.

Diğer nedenler: Ölü bir dişin neden olduğu maksiller sinüsün kronik iltihabı

Bazen kökleri maksiller sinüse doğru çıkıntı yapan ölü bir diş de bu sinüsün kronik iltihaplanmasını tetikleyebilir. Bu durumda kanal tedavisinde dişin sinirinin alınması gerekir. Ölü diş kökünün başarılı bir şekilde tedavi edilmesinden sonra mukoza zarının şişmesi genellikle kaybolur.

Bir sinüs enfeksiyonunun (sinüzit) tipik semptomları

Diğer semptomların yanı sıra sinüzit üst dişlerde ağrıya neden olur. Ancak şikayetler değişkenlik göstermektedir. Birçok hasta basınç ağrısı hissederken, diğerlerinin dişleri ısırma baskısına karşı hassastır. Bununla birlikte, çarpıcı olan, birkaç dişin genellikle aynı anda etkilenmesidir.

Akut sinüs enfeksiyonunun belirtileri:

-Üst çenedeki birkaç dişin perküsyon/basınç hassasiyeti

-Ateş

-Genel zayıflık hissi

-Kulak ağrısı

-Baş ağrısı

-Burun akıntısı/tıkalı burun

-Öne eğilirken baş/yüz üzerindeki baskı

Soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonunun diş ağrısı ile tedavisi

Sağlıklı dişler soğuk algınlığı sırasında ağrıya neden oluyorsa, diş hekimi ziyareti veya diş ağrısı için özel tedavi genellikle gerekli değildir. Soğuk algınlığının belirtileri hafiflediğinde bir türlü geçmeyen diş ağrınız da geçecektir. Geçmeyen bir ağrı söz konusu ise diş hekiminize muayene ettirmelisiniz.

Soğuk algınlığı tedavisi

Diş ağrısından bağımsız olarak, soğuk algınlığı veya hafif sinüzit, aksi belirtilmedikçe, sıcak içecekler ve dekonjestan burun spreyleri veya burun damlaları ile tedavi edilir. Doktorunuzla görüştükten sonra, ağrıyı gidermek için iltihap önleyici veya ateş düşürücü bir ağrı kesici alabilirsiniz. Ek olarak, mukoza zarlarını soluma yoluyla ayrıca nemlendirmenin yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Ev ilaçları ve soğuk algınlığı tedavisi için ipuçları:

-Sessizlik

-Sıcak içecekler

-Dekonjestan burun spreyleri veya burun damlaları

-Tuzlu su çözeltisi veya esansiyel yağlarla teneffüs edin

-Doktorunuza danıştıktan sonra: reçetesiz satılan ağrı kesiciler

Şiddetli sinüs enfeksiyonunun tedavisi

Paranazal sinüslerin şiddetli iltihaplanması durumunda (sinüzit), burun damlası, burun spreyi, inhalasyon ve reçetesiz ağrı kesici kullanımına ek olarak, nadir durumlarda antibiyotik gibi reçeteli ilaçlar reçete edilmelidir.

Bu durumda belirtilerinizin nedeni, soğuk algınlığı veya nezle ile karşılaştırılamayan ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Ayrıca antibiyotik tedavisini desteklemek için yukarıda açıklanan önlemleri doktorunuza danıştıktan sonra uygulayabilirsiniz.

İster soğuk algınlığı ister burun akıntısı, sinüs enfeksiyonu veya diş ağrısı çekiyor olun acil şifalar diliyorum!

Saygı ve sevgilerimle.

İyi bayramlar diliyorum.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt/Denizli

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL