Sağlık

Ameliyatsız İdrar Kaçırma Tedavisi

Ameliyatsız İdrar Kaçırma Tedavisi

Rehabilitasyon Ünitesi Sorumlu hekimi Doç. Dr. Necmettin Yıldız, her yaştaki kadınları etkileyebilen istemsiz idrar kaçırma şikayetinin neredeyse her üç kadından birinde gözlendiğini söyledi. Oldukça sıkıntılı olan bu durumun hastaların sosyal aktivitelerini kısıtlamakta olduğunu belirten Yıldız, aile, iş ve cinsel yaşamların olumsuz etkilendiğini, anksiyete ve depresyon yaşamalarına ve yaşam kalitelerinin azalmasına neden olduğunu vurguladı.

PAÜ Hastanesi FTR AD. bünyesinde kurulan Ürojinekolojik Rehabilitasyon Ünitesi’nde, ağırlıklı olarak idrar kaçırma şikayeti olan kadın ve erkek hastalar ile prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma yakınması gözlenen erkek hastalar tedavi ediliyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Necmettin Yıldız şunları söyledi. “Hastaların idrar kaçırdığını ifade etmekten sıkılması, utanması ya da yaygın ve yanlış bir inanış olarak idrar kaçırmayı yaşlılığın getirdiği doğal bir sonuç olarak kabul etmesi gibi nedenlerle doktora başvuruda ortalama 6-9 yıl gecikildiği bilinmektedir. Öksürme, hapşırma, gülme, ağır kaldırma, zıplama gibi fiziksel aktiviteler sırasında olan kaçırma stres tip idrar kaçırma, aniden gelen işeme isteği ile birlikte yetişememe tarzında olan kaçırma ise acil tip idrar kaçırma olarak tanımlanmaktadır. Genellikle kadın hastalarda her iki tip idrar kaçırma birlikte gözlenmekte” dedi.

Her iki tedavi yönteminin PAÜ FTR Ürojinekolojik Rehabilitasyon Ünitesinde uygulandığını ifade eden Yıldız, “İdrar kaçırmada; fizik tedavi seçenekleri tüm dünyada ilk basamak yapılması gereken tedavi olarak kabul edilmektedir. Ünitemizde; hem stres tip hem de acil tip idrar kaçıran hastaların tedavisinde; davranışsal tedavi, mesane eğitimi, her hastaya özel belirlenmiş pelvik taban kas egzersiz programı, vajen veya makat çevresine yerleştirilen elektrotlar yoluyla uygulanan biofeedback ve elektrik stimulasyonu, ayak bileğindeki bir sinirin uyarılması yoluyla yapılan perkutanöz tibial sinir stimulasyonu (PTNS) gibi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Hasta için en uygun tedavi seçeneği belirlendikten sonra planlanan tedavi; haftada 1 ile 5 arasında değişen seanslar şeklinde, 4 ile 12 hafta arasında sürmektedir. Hastanın ihtiyacına göre bir ya da ya da birkaç tedavi seçeneği bir arada kullanılabilmektedir. Tedavi uygulamaları, fizik tedavi uzmanı gözetiminde ünite rehabilitasyon hemşiresi tarafından, PTNS uygulaması ise bizzat benim tarafımdan yapılmaktadır. Genel sağlığı iyi olan, hastaneye gelip gidebilecek, motivasyonu ve tedaviye uyumu iyi olan hastalarda tedavi başarısı oldukça yüksektir” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL