Yirmilik dişler, insanların sahip olduğu son azı dişlerdir ve bu genellikle onlu yaşların sonlarında veya yirmili yaşların başında çıkar. Bu dişler düzgün çıkıyorsa, sağlıklı ve düzgün dizili ise, muhtemelen bunları aldırmanıza gerek yoktur. Bunların temizlenmesi de yeterince kolaysa ve tamamen patlamışsa, çıkarılmasına gerek yoktur.
Ancak sorun, çoğu zaman, bu son azı dişlerinin uygunsuz şekilde çıkması ve sonunda sorunlara neden olmasıdır. Bunlar garip bir açıyla ya da diş etlerinizden dışarı çıkabilir ve hatta tamamen gizli kalabilirler. Tüm bu nedenler dişlerin çıkarılmasını gerektirir ve diş hekiminizi ziyaret etmeniz, yirmilik dişinizin ne durumda olduğunu ve çekilmesi gerekip gerekmediğini öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Yirmilik dişinizin çekilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek…
Yirmilik dişinizin çekilmesi gerekip gerekmediğini belirlemeniz için, diş hekimlerinin dişlerin çekilmesini önermesinin daha yaygın nedenlerinden bazılarını burada görebilirsiniz:
Eksik sürme – yirmilik dişiniz tam olarak çıkmadığında bunun çıkarılması gerekir. Bunun nedeni, böyle bir dişin temizlenmesinin zor olacağı ve bu nedenle bölgede bakteri artışına neden olabileceğidir.
Gömülü yirmi yaş dişi – diş hekiminiz yirmi yaş dişinizin etkilendiğini söylediğinde, bu temelde yirmi yaş dişinizin diş etlerinizi kıramadığı ve altında sıkıştığı anlamına gelir. Bu, ağrı, diğer dişlerinizin yanlış hizalanması, diş eti hastalığı ve diğer diş sorunlarının zenginliği gibi birtakım sorunlara neden olabilir.
Gelecekteki sorunların önlenmesi– diş hekimleri, yirmilik dişlerin ortaya çıkmalarında bir sorun öngördüklerinde ekstra azı dişlerinin çıkarılmasını önerebilirler. Bunlar çıkmaya başladığında kaçınmak isteyebilecekleri bazı problemler arasında mevcut dişlerin çapraşıklığı, dişin eksik sürmesi ve çarpık veya diş etlerinin kenarından çıkma olasılığı sayılabilir.
Yirmilik Dişinizi Çektirdikten Sonra Ne Olur?
Yirmi yaş dişlerinizin gerçekten çekilmesi gerektiğine karar verildiğinde, diş hekiminiz operasyonun ne zaman gerçekleşeceğini planlayacaktır. Her türlü ameliyatta olduğu gibi bu prosedür için hazırlanmanız tavsiye edilecektir. Yirmilik dişiniz çekilmeden birkaç gün önce alkol ve sigara gibi bazı şeylerden kaçınmanız söylenecektir. Ayrıca operasyondan sonra sizi güvenli bir şekilde eve götürmek için yanınızda birinin gelmesi söylenecektir.
Diş hekimi ilk kesiği yapmadan önce anestezi uygulanacaktır. Anestezi söz konusu olduğunda seçenekleriniz lokal, sedasyon ve genel anesteziyi içerir. Kullanacağınız tür, diş hekiminizin hangisini tercih ettiğinizi söyleme seçeneğiniz olsa da, özellikle yirmilik diş çekiminiz için diş hekiminizin ne önereceğine bağlı olacaktır.
İşlemden sonra iyileşmeniz için biraz zaman verilecektir ve bu aynı zamanda size ne tür anestezi verildiğine de bağlıdır. Sedasyon ve genel anestezi kullananlar için, kendinize gelene kadar izleneceğiniz bir uyanma odasına götürüleceksiniz. Lokal anestezi kullananlar için, ayrılmanıza izin verilmeden önce dişçi koltuğunda iyileşmeniz için yeterli zaman verilecektir.
Ayrıca eve gitmeden önce size bir dizi talimat verilecektir. Bu, yorucu faaliyetlerden kaçınma ve normal, günlük hayatınıza devam etmeden önce en az bir gün dinlenme tavsiyesini içerir. Ayrıca bol su içmeniz, kafein, gazlı içecekler, alkol ve sıcak içeceklerden kaçınmanız ve iyileşme döneminiz boyunca sadece yumuşak yiyecekler yemeniz söylenecektir. Baharatlı yiyecekler ve sert yiyecekler de “bu arada yemeyin” listesinde yerini alır.
Ameliyatınızdan sonra diş hekiminizin belirlediği kurallara uyun, iyi olacaksınız. Size söylenenlere uymadığınız takdirde kendinizi şişlik, şiddetli ağrı ve enfeksiyon gibi sorunlarla başa çıkmak için geri dönerken bulabilirsiniz.
Saygı ve Sevgilerimle.
Diş Hekimi Erdal Ersan
Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Bozkurt / Denizli
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)