Yazarlar

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Mikrobiyomlar ve Ağız Sağlığı

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Mikrobiyomlar ve Ağız Sağlığı
Bir hafta içi sabahı hareketli bir şehri hayal edin, kaldırımlar işe ya da randevularına yetişmek için koşuşturan insanlarla dolup taşar. Şimdi bunu mikroskobik düzeyde hayal edin ve binlerce farklı türden trilyonlarca mikroorganizmadan (mikrobiyota veya mikroplar olarak da adlandırılır) oluşan mikrobiyomun vücudumuzun içinde nasıl göründüğüne dair bir fikriniz olsun. Bunlar sadece bakterileri değil, mantarları, parazitleri ve virüsleri de içerir. Sağlıklı bir insanda, bu “böcekler”, en fazla ince ve kalın bağırsaklarda yer alırken; tüm vücutta barışçıl bir şekilde bir arada bulunur. Mikrobiyom, insan vücudunun sorunsuz günlük operasyonlarını teşvik etmede pek çok kilit rol oynadığı için destekleyici bir organ olarak bile etiketlenir.

Her insan, orijinal olarak kişinin DNA’sı tarafından belirlenen tamamen benzersiz bir mikrobiyota ağına sahiptir. Bir kişi mikroorganizmalara ilk olarak bebekken, doğum sırasında doğum kanalında ve anne sütü yoluyla maruz kalır. Bebeğin tam olarak hangi mikroorganizmalara maruz kaldığı yalnızca annede bulunan türlere bağlıdır. Daha sonra, çevresel maruziyetler ve diyet, kişinin mikrobiyomunu sağlığa faydalı olacak şekilde değiştirebilir veya kişiyi hastalık için daha büyük risk altına sokabilir.

Mikrobiyom, hem yararlı hem de potansiyel olarak zararlı olan mikroplardan oluşur. Çoğu simbiyotiktir (hem insan vücudu hem de mikrobiyota yarar sağlar) ve bazıları daha az sayıda patojeniktir (hastalığı teşvik eder). Sağlıklı bir vücutta patojenik ve simbiyotik mikrobiyota sorunsuz bir şekilde bir arada bulunur. Ancak bu dengede bulaşıcı hastalıklar, belirli diyetler veya uzun süreli antibiyotik kullanımı veya diğer bakterileri yok eden ilaçların neden olduğu bir rahatsızlık varsa, bu normal etkileşimleri durduran disbiyoz meydana gelir. Sonuç olarak, vücut hastalığa daha duyarlı hale gelebilir.

Mikrobiyom, vücut sağlığını etkileyebilecek mikroorganizmaların ekosistemidir. Örneğin, bağırsak mikrobiyomumuz sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda obezitenin bazı gizemlerini çözmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde, cilt mikrobiyomu üzerine yapılan araştırmalar, akne, egzama ve daha fazlasıyla nasıl mücadele edebileceğimizi anlamamıza yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Ayrıca ağızdaki mikrobiyom izlenerek diş sağlığını geliştirmeye de odaklanılmaktadır.

İşte ağız mikrobiyomunuz hakkında sağlığınızı etkileyebilecek dört gerçek:

Ağzınızda milyonlarca mikrop var ve doğumda kolonileşmeye başlıyorlar.

Toral mikrobiyom ağzınızda yaşayan tüm mikropları kapsar. Diğer vücut bölgelerinden farklı bir mikrobiyom olsa da, bu ekosistemlerin her biri bir diğerini henüz anlamaya başladığımız şekillerde etkiler. Örneğin, her yediğimiz veya içtiğimizde milyonlarca mikrop sindiririz. Aynı şekilde, bir partneri her öptüğünüzde bakteriler ağız boşluğunuza girer. Bu “ziyaretçilerden” bazıları etrafta dolaşıyor ve koloniye katılıyor.

Doğumda başlayan mikrobiyom, süt ve daimi dişlerinizin ne zaman çıkacağı gibi birçok değişkene bağlı olarak gelişir. Ağız mikrobiyomunuzun bileşimini etkileyen en önemli faktör anne ağız sağlığıdır. Örneğin, annenizin hamilelik sırasında diş eti hastalığı olduğunu veya sigara içtiğini varsayalım. Bu durumda, ağzınızda daha fazla patojenle doğmaya yatkınlığınız olabilir, bu da sizi diş çürüklerine ve diş çevresinde kemik kaybına daha yatkın hale getirir.

Kötü ağız bakımı, diyet ve sağlık sorunları ağız mikrobiyomunuzu etkileyebilir.

Oral mikrobiyomun ekosisteminde, bazı sağlıklı bakteriler ağzınızı korumak için çalışırlar (örneğin bazıları özellikle diş çürümesini sınırlamaya yardımcı olur). Ancak ne yazık ki zararlı bakterilerin de diş çürümesine ve hastalıklarına neden olduğu bilinmektedir. Bunlar birlikte biyofilm veya diş plağı adı verilen bir alan oluştururlar.

Kötü beslenme, kötü ağız hijyeni ve diğer tıbbi sorunlar nedeniyle hassas denge değişir – zararlı bakterilerin “çoğalmasına” neden olabilir. Dengesizlikler ağız kokusuna, çürüklere, diş eti hastalığına ve hatta diş kaybına neden olabilir. Ağız gargarası kullanımı, faydalı ağız bakterilerinin uygun bir şekilde dağılımını kolaylaştırabilir.

Ağız sağlığınız tüm vücudunuzu etkileyebilir.

Araştırmalar ağzımızın vücudun geri kalanı için “geçit” olduğunu gösteriyor. Yani mikroplar ağzınızda aşırı çoğalırsa, kan damarlarınıza ve ardından vücudunuzun uzak bölgelerine geçebilirler. Mikroplardan kaynaklanan iltihaplanma diş etlerinizdeki küçük kan damarlarına zarar verdiğinden, ağızdaki mikroplar kan dolaşımınıza girer. Vücudun bu böcekleri yönetmek için birçok sistemi olmasına rağmen, bunlar çeşitli hastalıklarla ilişkilidir. Bunlar Alzheimer, diyabet, kalp hastalığı, olumsuz gebelik sonuçları ve nörolojik sorunları içerir.

Öte yandan vücuttaki diğer sağlık sorunları da ağız sağlığını etkileyebilir. Örneğin diyabetli kişiler, enfeksiyonlara yakalanmaya daha yatkın olduklarından, periodontal hastalığa, olmayanlara göre daha yatkındır.

Dengeli bir mikrobiyom oluşturmaya yardımcı olabileceğiniz yollar vardır.

Bilim adamları, ağız boşluğunuzdaki mikrobiyomun sağlığını en üst düzeye çıkarmak için yeni, hedefli yöntemler keşfediyorlar. Örneğin, belirli yiyecekler veya probiyotikler bir fark yaratabilir. Potansiyel faydaları olan siyah ahududu buna örnektir. Meyve, kronik iltihabı etkili bir şekilde azaltan ve ağız kanseri gelişiminin erken aşamalarını engellemeye yardımcı olabilecek fitokimyasallar içerir.

İyi diş bakımı sağlamak, ağız yaşam alanınızı sağlıklı tutmak için de çok önemlidir. Günde iki kez fırçalamanın yanı sıra günde bir kez diş ipi kullanmak iyi bir başlangıçtır. Ve antimikrobiyal bir gargara eklemek, plak ve diş eti iltihabı riskini daha da azaltmaya yardımcı olur.

Okuduğunuz için teşekkür ederim!

 

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL