Yazarlar

Dişlerin simetrisi

Dişlerin simetrisi

Matematiksel veya geometrik anlamda mükemmel simetri, organik yaşam formlarında son derece nadirdir. Doğada, mineraller veya kar kristalleri gibi inorganik yapılarda bulunma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, insan vücudu temelde simetriktir: İnsanlar sözde iki taraflı simetrik yaratıklardır, yani vücudun sağ ve sol yarısı yaklaşık olarak simetriktir – en azından ilk bakışta ve yüzeyde.

Daha yakından bakıldığında, elbette, yaşam boyunca artan birçok küçük fark vardır, örneğin, sadece ellerle sınırlı olmayan sağlaklık veya solaklık. Bazı insanlar yüzünün sol tarafında daha çok gülümser, diğerleri sağ tarafında. Bir portre fotoğrafını kesip iki sağ yarıdan veya iki sol yarıdan bir araya getirirseniz, inanılmaz derecede farklı iki yüz elde edersiniz.

Jestler, yüz ifadeleri, alışılmış duruş ve tanıdık hareket ve çalışma süreçleri, bireysel simetriyi karakterize eder ve onu canlı ve kusursuz kılar. Geometrik anlamda sayısız kusurları olabilir ve yine de sağlıklı ve tamamen normal olarak geçebilir. Zorluklar veya ciddi şikayetler, ancak simetri işlevsel kısıtlamalara yol açacak kadar bozulduğunda ortaya çıkar. Örneğin, bir bacak diğerinden çok daha kısaysa, topallama gibi düzensiz bir yürüyüş paterni oluşur ve bu da genel statik üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve kas ve eklem problemlerine yol açabilir.

Aynısı dişler için de geçerlidir. Dişlerin tamamen simetrik olması gerekmez ancak çene anormallikleri, yanlış hizalanmış dişler veya boşluklar doğal konuşma ve çiğneme işlevini engelliyorsa, simetri eksikliği diş hekimi veya ortodontist için bir sorundur. Dişler aynı zamanda bir güzellik ve statü sembolü olarak kabul edildiğinden, birçok insan estetik nedenlerle kusursuz ve simetrik dişlere değer verir.

Yanlış hizalanmış bir çene veya dişlerin tanınması ve teşhisinin belirtileri

Diş hekimleri veya ortodontistler genellikle tedavi gerektiren bir malpozisyon olduğunu ilk bakışta anlarlar. Bazı özellikler ancak daha yakından incelendiğinde ortaya çıkar. İşaretler şunları içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

-Görünür kusurlar (çarpık, üst üste binmiş veya birbirinden çok uzak dişler),

-ağzınızı düzgün bir şekilde kapatmada zorluk (dudak kapatma),

-ısırma ve çiğneme sorunları,

-çeneyi açarken veya hareket ettirirken (ör. tıklama veya gıcırdatma) temporomandibular eklemde ağrı ve/veya anormal sesler ve

-sık sık baş ağrısı, gerginlik, diş gıcırdatma veya horlamaya yönelik yaşa bağlı olmayan veya açıklanamayan bir eğilim.

Diş hekimi veya ortodontist, hiçbir şeyin gözden kaçmamasını sağlamak için muayene sırasında diş dizilerinin ve çenelerin röntgenlerini, 3 boyutlu taramalarını veya ölçülerini de alır. Ciddi bir çene yanlış hizalaması veya yanlış hizalanmış dişler kalıcı olarak düzeltilmezse, semptomlar genellikle zamanla kötüleşir. Yaygın sekelleri arasında kalıcı konuşma bozuklukları, mukoza zarlarının iltihaplanması, diş çürüğü, periodontitis, sindirim bozuklukları ve omurga problemleri yer alır – çünkü dişlerdeki ciddi simetri bozuklukları tüm vücut statiği ve iç organları olumsuz etkiler.

Diş teli ile çarpık dişlerin düzeltilmesi

Çoğu durumda, dişlerin simetrisi diş teli ile restore edilebilir. Geçmişte diş teli kullananlar çoğunlukla çocuklar veya gençler iken, yetişkinler artık diş konumlarının müteakip düzeltmesi için bu seçeneği giderek daha fazla tercih etmektedir. Yirmilik dişlerin aşırı büyümesi, diş hasarı veya diş boşluklarından kaynaklanan yanlış hizalamalar genellikle yalnızca yetişkinlikte ortaya çıkar.

Hareketli veya sabit diş telleri, diş teknisyeni tarafından tam olarak diş hekiminin hastadan elde ettiği özelliklere göre yapılır (hastanın dişlerinin baskısı veya dijital oral taraması). Doğru yerlerdeki dişlere sürekli bir gerilim veya baskı uygulayarak, onları kademeli olarak doğru pozisyonlara iter. Diş yatağı, diş etleri ve çene kemiği de değişikliklere uyum sağlar – düzeltmeden sonra dişler sağlam ve kalıcı olarak yerlerindedir.

Düzensiz dişlerin özel protezlerle estetik olarak düzeltilmesi

Tıbbi açıdan bakıldığında, her yanlış hizalanmış dişin veya yanlış hizalanmış çenenin düzeltilmesi gerekmez. Ancak herhangi bir semptomu olmayan birçok insan, daha fazla özgüven, aşkta daha fazla şans veya işte daha fazla başarı için hala daha simetrik dişler, daha düzgün veya daha açık diş rengi ve mükemmel kavisli bir gülümseme hattı istiyor. Aslında, simetriyi veya dengeli oranları sağlık, güç, zarafet ve çekicilikle ilişkilendirmek için evrimleştik. Bu nedenle daha güzel dişlerden daha iyi bir yaşam kalitesi ummak mantıksız değildir.

Estetik diş düzeltmeleri öncelikle ön dişlerin görünen yüzeyleri ile ilgilidir. Tam seramikten yapılmış çok ince kaplamalar olan kaplamalar, dişlere zarar vermeyecek şekilde bunlara kalıcı olarak yapıştırılabilir. Kaplamalar veya daha ince Lumineer’ler, düzensiz, renksiz, çok kısa, çok uzun veya çok dar kesici dişler, kırık veya çok aşınmış kenarlar veya görünür dolgular gibi çeşitli simetri bozukluklarını telafi etmek için kullanılabilir.

Tam seramik kaplamalar, diş laboratuvarında kişiye özel bireysel parçalar olarak üretildikleri için takma diş olarak kabul edilirler. Ancak kesici dişlerin kronlarda olduğu gibi taşlanması gerekmez, sadece hafifçe pürüzlendirilmesi gerekir.

Sabit protez veya protez ile simetrinin yeniden sağlanması

Ciddi şekilde hasar görmüş veya eksik dişler estetiği tehlikeye atar ve normal çiğneme ve konuşma becerilerini sınırlar. Doğru takma dişler burada yardımcı olabilir ve simetriyi ve işlevi geri yükleyebilir.

Diş hekimi hangi protezin doğru olduğuna hasta ile birlikte kapsamlı bir muayene ve uygun konsültasyonlardan sonra karar verir. Bulgulara ve tedavi amacına bağlı olarak kuronlar, köprüler, implantlar, bölümlü veya tam protezler yapılır ve takılır ve görünen alanlar diş renginde tam seramik ile kaplanır.

Dişler arasındaki boşlukları doldururken orijinal dişlere birebir benzeyen protezler de kullanılabilir. Ancak protez dişlerin hastanın isteğine göre farklı veya şekil ve renk olarak daha çekici tasarlanması da mümkündür – önemli olan protezlerin daha sonra boşluğa ve diğer dişlere tam oturmasıdır.

Yanlış hizalanmış dişlerin ve çenelerin çeşitli nedenleri

Çocukların ve gençlerin yaklaşık yüzde 60’ı yanlış hizalanmış bir diş veya çeneden muzdariptir. Çiğneme ve konuşma ile ilgili sorunlara neden oluyorsa düzeltilmelidir – ne kadar erken olursa o kadar iyidir, aksi takdirde ciddi gelişimsel bozukluklar veya sonuçta ortaya çıkan hasarlar meydana gelebilir.

Yanlış hizalanmış bir diş durumunda, dişler birbiriyle yanlış ilişki içindedir. Çene yanlış hizalanmışsa, üst ve alt çenenin konumu veya şekli uyuşmaz. Nötr kapanış denilen normal pozisyonun aksine, çarpık dişlerdeki dişler simetrik değildir. Bunun örnekleri, diş sıralarını düzgün bir şekilde kapatmanın mümkün olmadığı açık kapanış, aşırı kapanış (halk dilinde “tavşan dişleri” olarak da bilinir) veya alt kapanıştır.

Nötr kapanışta kesici dişler bir makasın bıçakları gibi birbirine kenetlenir ve azı dişlerinin taçları küçük dişliler gibi birbirine ve üst üste oturur. Normal ve etkili çiğneme ancak bu şekilde mümkündür. Ek olarak, yanlış hizalamalar mırıldanma veya peltek konuşma gibi konuşma engellerine yol açabilir.

Hemen hemen tüm ciddi çene ve diş çarpıklıkları doğuştandır. Bununla birlikte, çene ve diş genleri ayrı ayrı kalıtılır, bu da örneğin dişlerin çene için çok büyük veya çok küçük olmasına neden olabilir. Muhtemel sonuçlar, dişler arasında aşırı büyük boşluklar (boşluk diş yapısı) veya dişlerin çapraşıklığı olan bir diş yapısıdır.

Doğuştan olmayan malpozisyonların izleri genellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki bazı davranışlara kadar uzanır; bunlar aynı zamanda parafonksiyonlar veya oral alışkanlıklar olarak da bilinir – dişlerin ve çiğneme aparatlarının yanlış kullanımı.

En yaygın parafonksiyonlar şunları içerir:

-şişeyi sürekli emmek,

-emziğin çok uzun süre veya aşırı kullanımı,

-parmak emme,

-parmak tırnaklarını çiğnemek,

-yanak ısırma, dudak ısırma, diş sıkma ve diş emme

-nesneleri çiğnemek (örn. kalemler).

Süt dişleri bir kaza veya diş hasarı nedeniyle çok erken kaybedilirse, bu durum daha sonra kalıcı dişlerin yanlış zamanda veya çarpık olarak çıkması durumunda da kaymalara neden olabilir.

Saygı ve sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt/Denizli

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL