Yazarlar

Estetik Görünüm: Eksik ön dişin minimal invaziv değişimi

Estetik Görünüm: Eksik ön dişin minimal invaziv değişimi

Garip bir şekilde ağzınızın üzerine mi düştünüz veya arkadaşınızla spontane bir şekilde boks yapmayı denediniz ve bu sırada ön dişinizi mi kaybettiniz? Bu durumda eksik dişinizi implantla mı yoksa köprüyle mi değiştirmek istediğinize karar vermelisiniz.

En azından şimdiye kadar böyleydi Tek kanatlı adeziv köprü, birkaç yıldır eksik ön diş için gerçek ve kalıcı bir alternatif olmuştur. Minimal invazivdir yani dokularda en az hasar oluşturması hedeflenen ve küçük kesiler kullanılarak yapılan bir yöntemdir. Dişlerin daha fazla aşındırıldığı köprünün veya kemik üzerinde ameliyatın yapılması gereken implantın aksine, destekleyici dayanak dişinin çok az aşındırılması gerekir.

Yapışkan köprünün zaferi

Bonding (Adeziv) uygulaması dişlerdeki şekil bozukluklarının giderilmesi ve dişler arasındaki boşlukların kapatılması için yapılan işlemdir. Dişte doku kaybının fazla olmadığı durumlarda kişinin estetik görünümünü kazandırma amacıyla uygulanır. Adeziv işlemi esnasında ağrı ya da acı hissedilmez.

Adeziv köprüler diş hekimliğinde uzun süredir bilinmektedir. Ancak, ilk zamanlarda standart çok kanatlı bir tasarımdı. Bu, boşlukları öncelikle geçici olarak, bazı durumlarda da kalıcı olarak köprüledi. Ancak zamanla, bir bağlantı noktası genellikle koptu.

Uzmanlar son yıllarda yapıştırıcı tekniğine dayanan yeni bir prosedür geliştirdiler. Bu yeni prosedür ve daha iyi seramik malzemeler sayesinde, adeziv köprüler artık sadece bir komşu dişe yapıştırılabilir hale geldi. Tek kanatlı köprü dişin kendi hareketlerine uyum sağlayabildiğinden, köprü gevşemez ya da çok nadiren bir gevşeme söz konusu olur.

Yapışkan bir köprü bu şekilde kullanılır

İlk randevuda diş hekiminiz dayanak dişi aşındırır ve ölçü alır. Daha sonra diş laboratuvarında uygun bir seramik yapışkan köprü üretilir. İkinci diş randevusunda köprü denenir ve eğer hiçbir şeyin değiştirilmesi gerekmiyorsa takılır. Plastik çimento, seramiği kendi dişinize sıkıca bağlar.

Yapışkan bir köprüye ne zaman karar vermelisiniz?

İmplant için yeterli kemik olmadığında adeziv köprü düşünülebilir.

Hala büyümekte olan ve bu nedenle henüz implant yerleştirilemeyen çocuklar ve ergenler için de olası bir çözümdür.

Dayanak dişlerin ciddi şekilde aşındırılması gereken klasik köprüye alternatif olarak adeziv köprü, ön diş bölgesinde de mantıklı olabilir.

Yapışkan köprü hangi durumlarda kullanılamaz?

Yapışkan köprüler, üst orta ön dişler çok dik konumdaysa veya karşıt dişlerin çiğnemesinden kaynaklanan yük çok fazlaysa kullanılamaz.

Diş hekiminiz durumun böyle olup olmadığını önceden netleştirecektir. Çoğu durumda, bir yapışkan köprü dikkate değerdir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL