Yazarlar

Evde ağız hijyeninin bir parçası olarak mekanik plak giderme

Evde ağız hijyeninin bir parçası olarak mekanik plak giderme

Diş fırçaları, diş macunu ve diş ipi, evde dişlerinizi temizlemek için hala tercih edilen araçlardır. Düzenli mekanik plak temizliği, her yaşta diş çürümesinin önlenmesi için önemlidir. Günde iki veya üç kez birkaç dakika ağız bakımı yapan herkes, doğal dişlerinin sağlıklı kalmasına en önemli katkıyı yapmış olur.  Çürümeyen protezler bile her gün temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Böylece güzel kalır ve kalıntı bırakmaz ve ağızda iyi bir hissin kalıcı olmasını sağlar.

Mekanik plak giderme, yani plağın fırçalama veya ovalama yoluyla çıkarılmasının verdiği etki gibi gargara ile sağlanamaz. Çünkü plak, tek başına durulama ile tamamen çıkarılamaz ve gargara en fazla arada veya hareket halindeyken bir alternatiftir. Sadece diş fırçası ve diş ipi, diş yüzeyindeki plağı güvenilir bir şekilde temizler. Ayrıca dişler ve diş eti çizgisi arasındaki boşluklar gibi ulaşılması zor veya iyi gizlenmiş alanları temizlemek için de kullanılabilir.

Elektrikli diş fırçası veya sonik diş fırçası ile mekanik plak temizleme özellikle kullanışlı ve eksiksizdir. Doğru fırçalama tekniği ile eski güzel manuel diş fırçası da çok iyi sonuçlar verebilir. Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi kullanmak her durumda vazgeçilmezdir, çünkü en modern ve pahalı diş fırçası bile dişleriniz arasındaki boşlukları güvenilir bir şekilde temizlemez.

Ağız hijyeninde dil temizliği

Fırça ve diş macunu ile ağız bakımına faydalı bir ek dil temizliğidir. Dişlerinizi fırçalarken dil genellikle ihmal edilir veya tamamen unutulur, geniş ve pürüzlü yüzeyine bakteri ve plak kolayca yerleşebilir. Eczanelerde dil kaplamalarını hafifçe kazımak veya silmek için kullanılabilen özel dil kazıyıcılar ve dil fırçaları bulunur.

Dikkat!!!

Yemekten sonra veya şekerli, asitli içecekleri içtikten sonra dişlerinizi fırçalamadan önce en az yarım saat beklemelisiniz.  Şeker, asit ve benzeri maddelerle temas, diş minesini kısa bir süre için normalden önemli ölçüde daha yumuşak hale getirir. Eğer hemen ardından bir diş fırçası ve diş macunu ile tedavi edilirse, mekanik plak temizleme işlemi sırasında daha fazla diş minesini aşındırırsınız.

Ve diş macunu ne yapabilir?

Diş macunları ağız bakımında üç işlevi yerine getirebilirler: Temizlik maddeleri adı verilen yöntemlerle plağın mekanik olarak uzaklaştırılmasını desteklerler, aktif ve bakım maddeleri için taşıyıcı görevi görürler ve taze tat ve kokularıyla ağızda temiz ve hoş bir his sağlarlar.

Birçok diş macunu, diş minesinin korunması, stabilitesi ve yenilenmesi için gerekli olan florür içerir. Bazılarında, düzenli kullanımla ağrıyı ve sıcaklığa duyarlı dişleri tahrişten koruyan duyarsızlaştırıcı katkı maddeleri bulunur. Tartar önleyici katkı maddeleri mevcut tartarı çıkaramaz, ancak yeni tartar oluşumunu bir dereceye kadar önleyebilir.

Aşınma olarak adlandırılan, yani dişlerinizi fırçalarken malzemenin çıkarılmasını istenmeyen plakla sınırlamak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanılması tavsiye edilir. Agresif temizlik maddeleri veya beyazlatıcı maddeler içeren diş macunları da dikkatli kullanılmalıdır. Evde yapılan nazik mekanik plak temizliği, dişlerdeki veya takma dişlerdeki inatçı renk bozulmalarını veya inatçı birikintileri gidermek için yeterli değilse, diş hekimi yardımcı olabilir.

Profesyonel bir diş temizliği ve tartar temizliği ile diş yüzeyleri tekrar pürüzsüz ve parlak hale gelir.  Zaman zaman takma dişlerinizi de nazikçe ve iyice  temizlettirebilirsiniz. Bu aynı zamanda yeni plakların birikmesini de önler. Ayrıca doğal diş renginizi de açmak istiyorsanız, ev ilaçları, agresif diş macunları veya eczaneden alacağınız beyazlatıcı ürünler yerine bir diş hekiminin beyazlatma yöntemiyle daha iyi sonuçlar alırsınız.

Saygı ve Sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL