Yazarlar

İdeal bir ısırık nedir?

İdeal bir ısırık nedir?

Çoğu insan dişlerini düzeltmek için ortodonti muayenesi yaptırır, ancak ortodontistlerin ısırıklarınızı da düzeltebileceğini biliyor muydunuz? Aslında bu, ortodontik tedavinin en önemli yönlerinden biridir. İdeal ısırık, yemeğinizi çiğneme şeklinizden ziyade, dişlerin “doğru kapanması” için üst ve alt dişlerinizin ağzınızın içinde nasıl birleştiği ile ilgilidir. Ne yazık ki, pek çok insan mükemmel bir ısırıkla doğmaz. Birçok insan için bu çok büyük bir sorun değildir, ancak bazıları için kötü bir ısırık veya “yanlış kapanış” aşırı ve düzensiz diş aşınmasına, çene eklem ağrısına, kas sorunlarına ve baş ağrısına neden olabilir.

Dişler nasıl sıralanmalı?

Peki, ideal bir ısırık neye benziyor?

İnsan dişleri, çok özel bir modelde neredeyse mükemmel şekilde birbirine uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bir ortodontist ısırığınızı değerlendirirken ona üç farklı açıdan bakar; ön, yan ve tam kemer görünümü.

Her bir açıyı biraz daha ayrıntılı inceleyelim:

Ön

Sabahları inci beyazı dişlerinizi fırçalarken aynada göreceğiniz şey dişlerinizin önden görünüşüdür. İdeal bir ısırmada, üst dişlerinizin kenarları alt dudağınızın kıvrımını takip etmelidir. Dişleriniz birbirine kenetlendiğinde alt dişlerinizin yaklaşık %90’ı görünür olmalıdır.

Üst dişleriniz alt dişlerinizi çok fazla kapladığında ‘derin ısırık’ oluşur ve bu da dişlerin aşınmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Ön dişleriniz hiç üst üste gelmediğinde ve sadece arka dişlerde temas olduğunda ‘açık kapanış’ oluşur.

Yan

Isırığınızı kendi başınıza sağdan veya soldan incelemek zor olabilir. Dişleriniz bir çarktaki dişliler gibi birleşmelidir. Üst dişlerin sivri uçları iki alt dişin arasına tam oturmalı, üst dişler ise alt dişlerinizin biraz önüne oturmalıdır.

Alt dişler üst dişlerin önüne oturduğunda, buna genellikle “ters” veya “alt” kapanış denir ve alt dişler üst dişlerin çok gerisinde oturuyorsa buna genellikle “overbite/üst diş kapanışı” denir.

Kemer görünümü

Bir kemer görünümünün tanımlanması biraz daha zordur. Ağzınızı sonuna kadar açıp alt dişlerinizin üst kısmına veya üst dişlerinizin alt kısmına baktığınızda gördüğünüz şeydir. Bu açıdan her diş, aralarında boşluk bırakmadan bir sonrakine değmelidir.

Ön dişler daha uzun mu olmalı?

İdeal bir ısırıkta, bir kişinin iki ön dişi genellikle alt dişlerinden daha uzundur. Dişlerin birbirine oranlarının estetiği de bir rol oynar. Diş hekimliğinde yüzde 78 genişlik-uzunluk oranı olarak bilinen araştırmalar, genişliğinden 1,29 kat daha uzun olan ön dişlerin estetik açıdan daha hoş kabul edildiğini gösteriyor.

İdeal bir ısırık neden önemlidir?

Düzgün hizalanmış dişler yalnızca gülümsemenizi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda ağız sağlığınızı iyileştirmek ve diş aşınması, diş çürümesi ve dişeti hastalığı gibi yaygın diş sorunları riskini azaltmakla da ilgilidir. Uzman bir ortodontist ısırmanızı ve dişlerinizin kozmetik görünümünü inceler ve ardından size ve gülüşünüze en uygun yolu önerir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL