Yazarlar

Kanser Tedavisi sırasında ağız sağlığını korumak için yapabileceğiniz 4 şey

Kanser Tedavisi sırasında ağız sağlığını korumak için yapabileceğiniz 4 şey

Kanserle mücadelede son yıllarda atılan önemli adımlara rağmen, tedaviler hala normal yaşamı etkilemeye devam ediyor. Hem radyasyon hem de kemoterapi, sağlığın diğer alanlarında, özellikle dişler ve diş etlerinde sorunlara neden olabilecek yan etkilere sahiptir. Siz veya sevdiğiniz biri kanser tedavisi görüyorsanız, diş sağlığı üzerindeki olası yan etkilerinin önüne geçmek önemlidir. İşte kanser tedavisi görürken dişleri ve diş etlerini korumaya yardımcı olabilecek 4 şey.

Ön diş muayenesi yaptırın

Tedaviye başlamadan önce, mevcut diş sağlığı için bir temel oluşturmak ve mevcut olabilecek sorunları tedavi etmek için hastalar diş hekimlerine dişlerini ve diş etlerini muayene ettirmelidir. Bununla birlikte, hastalar sadece radyasyon veya kemoterapiye başlamadan önce iyileşme süresinin tamamlanabileceği diş prosedürlerinden geçmelidir.

Ağız hijyeni konusunda titiz olun

Kanser tedavisi görmek diş çürümesi veya dişeti hastalığı geliştirme risklerini artırabilir. Bu nedenle, hastalığa neden olan bakteri plağı oluşumunu azaltmak için hastaların her gün dişlerini iyice fırçalamaları ve diş ipi kullanmaları önemlidir. Hastalar ayrıca bakteriler için başlıca besin kaynağı olan diyetlerinde şekeri azaltmalı ve dişleri güçlü tutmak için kalsiyum ve fosfor gibi minerallerle dolu “diş dostu” yiyecekler yemelidir.

Düzenli diş hekimi ziyaretlerine devam edin

Kanser tedavisinden kaynaklanan fiziksel zarar, genellikle rutin faaliyetleri sürdürmeyi zorlaştırır. Yine de hastalar tedavileri sırasında düzenli diş hekimi ziyaretlerini sürdürmeye çalışmalıdır. Diş hekiminiz diş temizliğinin sunduğu oluşabilecek yeni hastalıkları önlemenin yanı sıra, ağız sağlığındaki değişiklikleri de izleyebilir ve uygunsa tedavi sağlayabilir.

Ağız kuruluğunu en aza indirin

Kanser tedavisi görmek tükürük üretimine ve akışına müdahale edebilir. Bu, kronik ağız kuruluğuna yol açabilir ve tükürüğün diş hastalığına karşı tam koruması olmadan diş çürümesi veya dişeti hastalığı riskini artırabilir. Hastalar daha fazla su içerek, tükürük güçlendiriciler kullanarak ve doktorlarıyla ilaç alternatiflerini tartışarak ağız kuruluğunu en aza indirebilirler.

Kanser tedavisi sırasında ağız sağlığınızın zarar görmesini tamamen önlemek mümkün olmayabilir ve daha sonra bir tür diş restorasyonu gerekli olabilir. Ancak bu yönergeleri takip etmek, hasarı en aza indirebilir ve daha sonra diş sağlığınızı yeniden kazanmanızı kolaylaştırabilir.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL