,
Yazarlar

Kemik büyütme: Ne zaman ve neden gerekli?

Kemik büyütme: Ne zaman ve neden gerekli?
Bir kaza, çürük veya periodontitis sonucu bir veya daha fazla dişinizi mi kaybettiniz? Boşluğu doldurmak için temel olarak bir köprü veya implant arasında seçim yapabilirsiniz. Bu, estetik gereksinimlerinize ve kalan diş sayısına bağlıdır. Önemli olan kemik yapısıdır. Bir implant istiyorsanız, önce kemiğin oluşturulması gerekebilir. Ancak kemik büyütme tam olarak ne zaman gereklidir ve prosedür nasıl çalışır? Kemik yapısı konusunda en önemli cevapları bu makalede bulabilirsiniz.
Keyifli okumalar!

Kemik neden geriliyor?

Kemik gerilmezse, bozulur. Bu, örneğin bir diş çekildikten sonra olabilir. İmplant yerleştirmek istiyorsanız aradaki boşluğu uzun süre gereksiz yere boş bırakmamalısınız. Çoğu durumda, periodontitis veya diğer diş iltihabı, kemik kaybının nedenidir. Ancak bazen, bir diş çekildiğinde veya radyasyondan sonra yaralanmalar sonucu kemik geri çekilir.

Kemik grefti ne zaman gereklidir?

Başta belirtildiği gibi, implant yerleştirilmeden önce kemiğin oluşturulması gerekebilir. Ne kadar az kemik varsa, implantı – bir titanyum vidayı – çene kemiğine sıkıca sabitlemek o kadar zor olur.

Alt çenenin yan dişlerindeki kemik genellikle çok düzdür çünkü vidanın sinir kanalına değmemesi gerekir. Üst çenenin arka dişleri söz konusu olduğunda, vida için yer genellikle maksiller sinüs tarafından sınırlandırılır. Her şeyden önce implantın yan tarafında yeterli kemik bulunmalıdır. İmplantın uzun süre dayanabilmesi için ön koşul olan yapay dişin çevresinde daha sonra bir diş eti manşeti oluşmasının tek yolu budur. Ayrıca manşet sayesinde diş eti iltihabı daha az sıklıkta meydana gelir ve bu nedenle implant çevresinde daha az kemik kaybı olur.

Ancak kemik büyütme sadece planlı implantlar için gerekli olmayabilir: Periodontitis veya dişin kök ucundaki iltihaplanma nedeniyle oluşan kemik kaybı da bununla kısmen tedavi edilebilir. Bazen, emilen kemik yeniden oluşturulduğunda bir köprünün diş eti estetiğini de geliştirir.

Kemik grefti nasıl yapılır?

Kemik büyütme için en yaygın kullanım, eksik dokuyu değiştirmek veya onarmak için implante edilen canlı olmayan biyomateryallerden yapılan bir kemik ikamesidir. Doğal kaynaklı veya bir laboratuvarda sentetik olarak üretilebilirler.

Ancak bazı durumlarda implantın deliğinden veya ağzın başka bir yerinden kendi kemiğiniz de kullanılabilir: örneğin yirmi yaş dişleri alanından veya alt çenenin ön dişlerinin altındaki çeneden elde edilir. Kemik çok düzse üst çene de maksiller sinüste oluşturulabilir. Büyük bir kemik kaybı varsa, örneğin pelvik kemikten alınabilen daha büyük kemik bloklarına ihtiyaç duyulabilir.

 

Çoğu durumda, kemik greftinin bir süre sonra emilen veya “kaybolan” bir zarla kaplanması gerekir. Membran, bağ dokusunun yapıya girmesini ve bakteriyel enfeksiyonu önler. Bu, kemikleşmenin düzgün çalışması ve yaranın iyi iyileşmesi için önemlidir.

İşlem ne kadar sürer ve ağrı çok olur mu?

Kemik büyütme genellikle 30 ila 90 dakika sürer ve lokal anestezi altında yapılabilir. Birikmenin boyutuna bağlı olarak, sonuçlar da farklı olabilir: Kendi kemiğinizi çıkarırsanız, ek bir yara oluşur. Yanal birikmeler şişmeye neden olabilir, ancak bu genellikle ağrılı değildir. Klasik ağrı kesicilerle mücadele edebileceğiniz hafif yara ağrıları dışında aşırı bir rahatsızlık olmamalıdır.

Kemik büyütme işleminden sonra implant ne zaman yerleştirilebilir?

Kemik kaybı önemli değilse, böylece implantın sabit bir şekilde yerleştirilmeme riski ortadan kaldırılabilirse, kemik büyütme implantasyonla aynı zamanda yapılabilir. Ancak yeterli kemik yoksa önce kemik büyütme yapılması gerekir. İmplant ancak 9 ila 12 aylık bir iyileşme döneminden sonra yerleştirilebilir.

Ne zaman tekrar bir şeyler yiyebilir ve ne zaman egzersiz yapabilirsiniz?

Anestezi geçtikten sonra yemek yemeye başlayabilirsiniz. Çok sıcak olmayan hafif, yumuşak yiyecekler yemeniz önemlidir. Ayrıca yara bölgesine baskı uygulamamalı, sakin tutmalı ve bunun için de az konuşmalısınız. Birikmenin türüne göre 1 ila 3 hafta sonra spor yapabilirsiniz.

Kemik oluşumunu destekleyen yiyecekler var mı?

Ne yazık ki yok.

Hali hazırda zaten bir implant varsa bile kemik oluşturulabilir mi?

Bu prensipte mümkündür, ancak çok daha zordur. Halihazırda yerleştirilmiş bir implanttan kaynaklanan kemik kaybı, çoğunlukla pürüzlü implant yüzeyindeki bakteriler nedeniyle gelişen bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu durumda, ancak bakteriler implant tamamen çıkarıldıktan sonra yapılabilir.

Osteoporozda da kemik yapılabilir mi?

Genel olarak, osteoporoz, kemik büyütme için bir dışlama kriteri değildir. Ancak kemikleşme süreci biraz daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, osteoporoz nispeten sıklıkla ilaçla (bifosfonatlar) tedavi edildiğinden, bu vakalarda rekonstrüksiyonun gerçekleştirilebileceği artık kesin değildir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL