Yazarlar

Post-Up Nedir?

Post-Up Nedir?

Post ve diş kronu tek parça halinde yapıldığında bir post yapısından (post dişi veya post kronu olarak da adlandırılır) söz edilir. Bir diş ciddi şekilde hasar görmüşse veya köküne kadar tahrip olmuşsa ve restore edilmesi gerekiyorsa, post yapımı kullanılabilir. Diş hekiminiz, bir dişi daha sonra planlanan protezi  (örneğin bir taç ) taşıyabilecek şekilde stabilize etmek için bir post yapımının, başka bir post restorasyonun veya kök dolgusunun uygun olup olmadığını size söyleyebilir.

Her kök kanal tedavisinden sonra kor yapımını bir kök pimi ile güçlendirmek gerekli değildir. Çünkü yeni buluşlar, modern pin sistemleri ve adeziv teknolojisi (yapıştırma teknolojisi) gibi tutturma yöntemleri sayesinde hastalar ve diş hekimleri artık hasarlı dişi korumak ve yeniden inşa etmek için daha fazla seçeneğe sahip.

Eskiden kök postları, sertleşmesi yaklaşık 24 saat süren özel simanlarla (cam iyonomer siman veya çinko oksit fosfat siman) sabitlenirdi. Ancak son dönemlerde post yapılarının da yapıştırılabileceği yeni diş malzemeleri geliştirildi. Post-up uygulamasının avantajlarından biri, kullanılan kompozitlerin hızla sertleşmesidir. Bu şekilde, protezi yerleştirmek için abutment aynı seansta yerleştirilebilir.

Kanal tedavisinden sonra ne gelir?

Kök kanal tedavisi, kök dolgusu, kök ucu rezeksiyonu ve sonrası bakımı endodontinin bir parçasıdır. Bu, diş hekimliğinin dişlerin iç kısmıyla, yani minenin altında kalan kısımla ilgilenen kısmıdır. Bu, diş kemiği, diş özü, kök kanalları ile diş kökünü içerir.

Diş kökü tedavileri her zaman derinden hasar görmüş bir dişi korumaya yarar. Diş hekimi kor yapımına başlamadan önce, tüm çürük veya artık stabil olmayan diş maddesini uzaklaştırır ve herhangi bir iltihaplanma varsa durmasını bekler. Bu nedenle kesin protezlerden önce genellikle geçici bir restorasyon ve bir bekleme süresi gelir.

Kök kanal tedavisi sırasında ne kadar diş maddesinin (mine, dentin ve doğal kök çimentosu) kaybedildiğine bağlı olarak, kor oluşturmak için çeşitli seçenekler vardır. Doğal diş kronunun olduğu bölgede hala çok fazla madde kalmışsa, örneğin bir veya birden fazla diş duvarı duruyorsa, yapının ona ankraj veya yapıştırılma olasılığı yüksektir. Bu durumda bir pim beslemesi gerekli değildir, yalnızca birikme dolgusu veya kök dolgusu gereklidir.

Şiddetli madde kaybı durumunda, post restorasyon genellikle hasarlı dişi korumanın tek yoludur.  Kök direk farklı malzemelerden yapılabilir, örneğin; metalden, yüksek performanslı seramikten, kuvars elyafından veya fiberglastan yapılabilir.

Cam veya kuvars liflerinden yapılan kök direkleri, doğal dişler kadar elastiktir. Bu, daha sonra şiddetli yanal ve kesme yüklerine (örneğin diş gıcırdatma) maruz kaldığında kökün kırılma riskini azaltır.

Saygı ve Sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan 

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL