,
Yazarlar

Eski dolguların değiştirilmesi: Dolgu Yerine Altın Kakma

Eski dolguların değiştirilmesi: Dolgu Yerine Altın Kakma

Altın kakma, bir diş laboratuvarında ölçüye göre yapılan bir kakma dolgusudur.  Bu nedenle, diş hekiminin muayenehanede bir dolgu malzemesinden (kompozit) ürettiği ve doğrudan dişe yerleştirdiği geleneksel diş dolgusunun aksine, dolgu protez olarak kabul edilir. Mükemmel uyumlulukları, uzun hizmet ömürleri ve yüksek esneklikleri nedeniyle, dolgu tedavisinde kullanılan dökme altın veya altın inleyler, plastik, diş çimentosu veya amalgam dolgulara yüksek kaliteli bir alternatif sunar. ve bitmiş kakmaların ayarlanması diş hekimi, tüm tedavi adımlarında dişin korunması ve bakımının yapılması için geçici bir dolgu yerleştirir.

Eski bir diş dolgusunu altın veya seramik dolgu ile değiştirmek birçok nedenden dolayı mantıklı olabilir. Örneğin,  klasik “diş dolguları” olan amalgam dolgular, alaşım bileşenleri bakır, gümüş, çinko ve kalaya ek olarak cıva içerdiğinden, uzun yıllardır sahip olduğu kötü ünü korumaktadır. Bu metal karışımının organizmalarını ve bağışıklık sistemlerini zorlayacağından korkanlar sadece alerji hastaları değildir. Günümüzün amalgam dolgularının yüksek oral stabilitesi nedeniyle risk nispeten düşük olsa da, bilim adamları ve diş hekimleri yine de her amalgam dolgunun sürekli olarak cıva saldığını ve bunun daha sonra küçük miktarlarda da olsa vücutta dağılabileceğini varsaymaktadır.

Daha iyi biyouyumluluğa (vücut toleransı) ek olarak, dökme altın veya seramikten yapılan dolguların kompozit dolgulara göre başka avantajları da vardır: Kompozit dolgulardan daha stabil olduklarından, basınç gibi mekanik uyarıları alttaki diş maddesine iletmezler. Pek çok geleneksel dolgu kullanıcısının aşina olduğu sert ısırma sırasında oluşan hafif ağrı, dolgu yerleştirildikten sonra artık görülmez. Altın kakmalar ayrıca derin olmayan, daha çok bölgesel olan diş kusurlarını onarmak için de kullanılır. Kompozit dolgu burada yeterli ve kalıcı destek bulamaz ve dişten tekrar çatlayabilir, ufalanabilir veya düşebilir. Bu risk, sağlam, sıkıca yapıştırılmış bir kakma ile önlenebilir.

Bir dolgu ne zaman kullanılamaz?

Dişteki hasar, güçlü bir preparasyon veya kron gerekli olmayacak kadar küçük olduğunda inleyler her zaman kullanılabilir. Çiğneme yüzeyine ek olarak diş duvarları da etkilenirse veya çok sayıda diş maddesi saldırıya uğramış veya tahrip olmuşsa, diş hekimi kısmi veya tam kuron önerecektir. Aynı durum, diş aşırı derecede aşınmışsa veya dış yüzeyi kireçlenmişse de geçerlidir. Bu tür dairesel (halka şeklinde) bir diş kireç giderme işlemi kakma için hazırlığı zorlaştırır – burada da kuron genellikle daha iyi prognoz sağlar.

Bir altın kakma yalnızca altından oluşmaz: diğer metallerin eklenmesi olmadan, değerli metal kalıcı takma dişler için çok yumuşak olurdu. Örneğin, alaşım bileşenleri olarak paladyum, platin, gümüş ve iridyum kullanılır. Bu metaller çok iyi tolere edilir ve yüksek çiğneme kuvvetlerine dayanabilir. Bu tür yüksek altın alaşımlarının bireysel bileşenlerine karşı alerjik reaksiyonlar çok nadiren meydana gelir. Güvende olmak istiyorsanız, seramik dolguyu tercih ederek alerji riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Kötü ağız hijyeni başka bir olası kontrendikasyondur:

Çoğu diş hekimi genellikle dişlerini ve diş etlerini yeterince temizlemeyen ve bakımını yapmayan hastalara inleylere karşı tavsiyede bulunur . Bunun yerine kompozitlerle daha ucuz ve teknik olarak daha az karmaşık dolgu tedavisini önerir. Ağzınızda meşhur altın standardına güveniyorsanız, dişlerinizi temizlerken ve ağız hijyeni yaparken de buna uymalısınız. O zaman dolgularla yapılan yüksek kaliteli tedavi kesinlikle değerlidir.

Farklı dolgu türleri

Diş hekimliği ve diş teknolojisinde, tek ve çok yüzeyli dolgular (veya kakmalar) arasında bir ayrım yapılır. Sadece okluzal yüzey hasar görmüşse tek yüzeyli inley yeterlidir. İki yüzeyli (insert) dolgular, hasar okluzal yüzeyi ve komşu dişin yüzeylerinden birini etkilediğinde yapılır. Çiğneme yüzeyi ve bitişik dişin iki yüzeyinin onarılması gerekiyorsa, burada üç yüzeyli diş dolgusu veya üç yüzeyli dolgu denen dolgu tercih edilir. Çiğneme ve yan yüzeylere ek olarak diş tüberküllerini de içeren daha büyük veya daha kapsamlı kusurlar, bir kaplama veya onlay (kısmi kron) ile tedavi edilir.

Altın kakma altın renklidir. Böylece ilk bakışta -gülerken açıp kapattığınızda- takma diş olduğunu anlaşılabilir. Ancak bu durumdan herkes memnun değildir. Çoğu insan dolgunun bu şekilde görünmesini istemediği için diş renginde bir dolgu isterler. Bu plastik veya seramikten yapılabilir. Alerji yapmayan, dayanıklı ve estetik seramikler geleceğin diş malzemeleri olarak kabul edilir, ancak tam seramik restorasyonların üretimi karmaşıktır ve bu nedenle oldukça pahalı olabilir.

Seramik genellikle en güzel çözüm olsa da her zaman en iyisi değildir. Metal sertliğine rağmen her zaman biraz elastik kaldığından, altın alaşımlarının stabilitesi ve dayanıklılığı şimdiye kadar diğer türlere galip geldi. Seramiğin aksine, ağır ve sürekli baskı altında bile (örneğin geceleri dişlerinizi gıcırdatarak) zarar görmez veya kırılmaz. Kenar kapatma, yani iç taban dolgusunun tam olarak ayarlanması da altınla mükemmel bir şekilde elde edilebilir. Genel eğilime, dişin pozisyonuna ve kusurun boyutuna ve yerine bağlı olarak diş hekimi de seramiğe karşı tavsiyelerde bulunabilir.

Kaplamalı altın kakma orta yolu temsil eder. Altın çekirdek laboratuvarda her bir diş renginde seramik bir tabaka ile kaplanır. Bununla birlikte, kaplamanın etrafındaki ince bir altın çerçeve, bu varyantta görünür durumda kalır, çünkü kakmanın tam oturmasını ve uzun ömürlü olmasını garanti etmenin tek yolu budur. Diş hekiminiz, olası dolgu türleri ve bunların avantajları hakkında size bilgi vermekten mutluluk duyacaktır.

Saygı ve sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt/Denizli

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL