AĞIZ CERRAHİSİNİN TEMELLERİ: NEDİR VE NASIL HAZIRLANIRSINIZ?
Ağız cerrahisi tam olarak nedir ve bir kişinin bunu ne zaman yaptırması gerekir? Ağız ve çene cerrahisi, bazen adlandırıldığı gibi, bir kişinin ağzı, dişleri ve çenesi ile ilgili sorunları düzeltmeye odaklanan bir tıp alanıdır. Ağız cerrahisi olarak kabul edilebilecek birkaç işlem vardır ve bunlar arasında diş çekimi, kök kanalları, diş implantları ve çene onarımları yer alır.
Diş çekimi için yirmi yaş dişlerinin çekilmesini listeye dahil edebilirsiniz. Gömülü dişlerin çıkarılması, çürük veya kırılmış dişlerin çekimi ve hatta doğal olarak düşmeyen süt dişlerinin çıkarılması da buraya eklenebilir. Bazı diş hekimleri de estetik diş hekimliği yaparken veya diş telleri yardımıyla dişleri düzgün bir şekilde hizalamaya çalışırken bazı dişleri çekmeyi gerekli görmektedir.
Ağız cerrahisine ne zaman ihtiyacınız var?
Diş hekiminiz ağız cerrahisi ile ilgili işlemlerden birinin ne zaman gerekli olduğunu size söyleyecek ve ayrıca işlemin ne için olduğunu ve ameliyattan önce ne yapmanız gerektiğini de söyleyecektir. Ayrıca ameliyatın ne zaman gerçekleşeceği ve ne beklemeniz gerektiği de size söylenecektir.
Diş hekiminiz, operasyon öncesi ve sonrasında hangi ilaçlara ihtiyacınız olacağını ve neleri hazırlamanız gerektiğini size söyleyecektir. Bu noktada, diş hekiminize prosedürle ilgili bazı korkularınız hakkında bilgi vermeniz gerekecek, böylece size daha fazla açıklama yapabilecekler ve ne olacağı konusunda sahip olabileceğiniz korkuları hafifletmenize yardımcı olacaklardır. Bu noktada yapılacaklar hakkında sorular sorabilir ve sedasyon, gevşeme ve kullanılabilecek dikkat dağıtma yöntemleriyle ilgili seçeneklerinizi öğrenebilirsiniz.
Randevu gününden önce, ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun…
Randevu gününden önce, ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun. Diş hekiminizin reçete ettiği ilaçların yanı sıra, ameliyattan sonra size eşlik edecek ve sizi eve götürecek birinin de olması gerekir. Ameliyatınız için uyuşturulduktan ve ayıldıktan sonra, tek başınıza eve gitmeniz veya hatta kendi başınıza gelmeniz de tavsiye edilmez. Tamamen ayık durumda olsanız bile, işlemden sonra birinin sizi klinikten eve götürmesi sizin için daha güvenlidir.
Ayrıca ameliyattan önce ve sonra…
Ayrıca ameliyattan önce ve sonra nelerden kaçınmanız gerektiğini de öğrenmeniz gerekecektir. Diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi, ağız cerrahisi de randevunuzdan birkaç hafta önce alkol ve sigaradan uzak durmanızı gerektirebilir. Ameliyatınız sırasında aşırı kanamayı önlemek için diş hekiminiz ayrıca aspirin gibi kanınızı incelten bazı ilaçlardan uzak durmanızı tavsiye edebilir. Ayrıca ameliyattan önce ağır bir yemek yememeniz ve kliniğe gelmeden önce dişlerinizi fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız da söylenebilir.
Diş hekiminiz ayrıca randevunuza takı, makyaj ve modaya uygun ancak rahatsız edici giysiler giymemenizi tavsiye edebilir. Kontakt lensler de işlem sırasında kullanılmamalı, çünkü ne tür bir sedasyon yönteminin kullanıldığına bağlı olarak gözlerinizin tüm süre boyunca kapalı kalma olasılığı yüksektir.
Planlanmış operasyonunuzdan önce ilgilenmeniz gereken diğer şeyler, dinlenme alanınız ve malzemelerinizdir. Hafifçe desteklenmiş bir şekilde uyumanız gerekebileceğinden, sonrası için yeterince yastık bulundurun. Evde sahip olduğunuz yiyeceklerin sizin durumunuzdaki biri için de ideal olduğundan emin olun. Diş hekiminiz bir süre katı gıdalardan uzak durmanızı önerecektir, bu nedenle bu günlerde sizi ayakta tutacak yumuşak gıdalar ve besin değeri yüksek içecekler tüketmelisiniz.
Saygılarımla.
Diş Hekimi Erdal Ersan
Özel İmplavizyon Diş Polikliniği
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)