Yazarlar Sağlık

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı: “Ağız Gargaraları İşe Yarar Mı?”

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı: “Ağız Gargaraları İşe Yarar Mı?”

Ağız gargaraları işe yararlar, eğer doğru ağız gargarasını diş ihtiyaçlarınıza uygun hale getirirseniz. Bir ağız gargarasının “işe yarayıp yaramadığını” düşünürken, önce onu kullanarak neyi başarmayı umduğunuzu düşünmeniz önemlidir.

Günlük hijyeninizin düzenli bir parçası olarak ağzınızı taze ve temiz hissetmek için bir gargara veya ağız durulama suyu kullanıyor olabilirsiniz. Ancak bazı ağız gargaraları size daha taze bir nefes vermekten fazlasını yapar.

Ağız sağlığım için hangi gargarayı kullanmalıyım? 

Şaşırtıcı sayıda ağız gargarası mevcuttur; Geniş anlamda ağız gargaralarını terapötik veya kozmetik olarak sınıflandırmak yararlıdır. Kozmetik durulamalar hoş bir tat veya mentollü bir koku verebilir, ancak “işe yarayıp yaramadığı” yalnızca deneyimden zevk alıp almamanıza bağlıdır. Kozmetik durulamaların etkileri geçicidir; ağız sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunmazlar. Bunu söyledikten sonra, bir şeyin tamamen kozmetik olması, onun değerli olmadığı anlamına gelmediğini kabul etmek önemlidir. Beklediğiniz tek şey bu olduğu sürece, hoş olmayan nefesi maskelemede kesinlikle yanlış bir şey yoktur. Ne kadar iyi çalıştıkları temel olarak özneldir: Kullandıktan sonra kendinizi daha iyi hissediyorsanız, işlerini yapmışlardır. Doğru ağız gargarasını kullanmanın diş sağlığınız üzerinde olumlu bir etki yaratacağından emin olabilirsiniz.

Terapötik gargaralar

Terapötik durulamaların, ağız sağlığını bir şekilde iyileştirmeyi amaçlayan farklı bir rolü vardır. Bunları anti-karyojenik (çürüme önleyici) veya anti-bakteriyel durulamalar olarak ayırabiliriz. Genellikle hacim başına yaklaşık %0.05 sodyum florür içeren florür bazlı anti-karyojenik durulamaları perakende satış mağazalarında veya eczanelerde bulabilirsiniz. Çok sayıda araştırma, bu durulamaların günlük fırçalama ve diş ipi ile kullanıldığında diş çürümelerini önlemede oldukça etkili olduğunu göstermiştir.

Aynı şekilde, reçetesiz satılan antibakteriyel durulamaların diş hastalığına yol açan bakterileri azaltmada bir şekilde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Genellikle triklosan, sanguinaria özü, çinko veya esansiyel yağlar ile formüle edilen bu yağlar, gingivitis (diş eti iltihabı) insidansını azaltmaya da yardımcı olabilir, ancak yalnızca fırçalama ve diş ipi ile birlikte kullanıldığında.

Terapötik gargara: Klorheksidin glukonat

Belki de, en çok çalışılan ve etkisi kanıtlanmış terapötik ağız gargarası, yalnızca reçeteyle verilen bir durulama olan klorheksidindir. Klorheksidin, ağızdaki bakterileri azaltan antiseptik bir gargaradır. Diş etlerinizdeki iltihaplanmayı (kızarıklığı) ve şişmeyi azaltmaya ve diş eti kanamalarını azaltmaya yardımcı olur. Klorheksidin hem diş çürümesinin hem de periodontal hastalığın (diş eti) ana nedeni olan diş yüzeylerinde bakteri plağı oluşumunu engeller. Fırçalama ve diş ipi kullanmanın mümkün olmadığı durumlarda genellikle ameliyat sonrası durulama olarak kullanılır, ancak diş hekimleri genellikle diş hastalığına yatkınlığı yüksek olan hastalara reçete eder.

Klorheksidin glukonat ne için kullanır?

Klorheksidin, ağız enfeksiyonlarını tedavi etmek veya önlemek için kullanılır. Klorheksidin size başka nedenlerle verilebilir. Bunu diş hekiminizle konuşun.

Klorheksidin glukonat kullanmadan önce

Klorheksidin kullanmaya karar verirken, risklerini ve yararlarını diş hekiminizle tartışın. Bu sizin ve hekiminizin vereceği bir karardır. Bu ilaç, diğer ilaçlar veya sağlık sorunları ile etkileşime girebilir.

Doktorunuza ve eczacınıza tüm ilaçlarınızı (reçeteli veya reçetesiz, doğal ürünler, vitaminler) ve sağlık sorunlarınızı anlatın. Tüm ilaçlarınız ve sağlık problemlerinizle birlikte klorheksidin glukonat (oral) almanın sizin için güvenli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaca başlamayın, bırakmayın veya dozunu değiştirmeyin.

Kloreksin glukonatı nasıl kullanmalıyım?

Diş hekiminizin önerdiği şekilde klorheksidin glukonat (oral) kullanın. Size verilen tüm bilgileri okuyun. Tüm talimatları yakından takip edin.

Ağız durulama:

Durulamadan önce dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. 1 yemek kaşığı (15 mL) klorheksidin glukonat (oral) ile 30 saniye boyunca durulayın.

Klorheksidin glukonatı (oral) yutmayın.

Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez durulayın.

Klorheksidin glukonat (oral) kullandıktan hemen sonra yemek yemeyin, diş fırçalamayın veya su veya başka bir gargara ile çalkalamayın.

Klorheksidin glukonat oral durulama, her tür diş eti iltihabını tedavi etmek için değildir. İlacı yalnızca diş hekiminizin reçete ettiği durumu tedavi etmek için kullanın. Sizinle aynı diş eti semptomlarına sahip olsalar bile bu ilacı başka bir kişiyle paylaşmayın.

Ağız gargarası kullanmak, mevcut ağız sağlığınıza ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Terapötik olarak, çoğu insan günlük hijyen rutinlerinde florürlü durulama kullanarak ekstra diş gücü koruması elde eder. Taze bir nefes ve ağzınızda hoş bir his sizin için önemliyse, tadı ve etkisi size hoş gelen bir durulamayı düşünmelisiniz. Diş hekiminizle farklı bir durulama türünün veya reçeteli bir formülün özel ihtiyaçlarınız için en iyi olup olmayacağını daha ayrıntılı olarak tartışabilirsiniz.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL