Yazarlar

Diş Eti İltihabı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri Hakkında Herşey

Diş Eti İltihabı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri Hakkında Herşey

Gingivitis, yavaş ama kolay gelişen bir diş eti hastalığıdır: en ileri vakalarda daha ciddi bir hastalığa, periodontitise yol açar, bu da dişlerin kaybına ve dayandıkları kemiğin tahrip olmasına yol açar. Bununla birlikte, tartar oluşumunu önlemek için düzenli fırçalama ve günlük diş jeti kullanımı gibi basit hijyen kuralları ile bu önlenebilir. Bu hastalık aslında esas olarak dişler üzerinde günlük ve sürekli olarak oluşan diş plağındaki bakteri birikiminden kaynaklanır. Diş eti iltihabını önlemek ve tedavi etmek, nedenleri ve semptomları bir hijyen ve yöntem meselesidir. Bu makalede diş eti iltihabının gelişimi, nedenleri ve semptomları ile tedavisi hakkında tüm yararlı bilgileri keşfedin.

Diş eti iltihabının 3 aşaması

Diş eti iltihabı terimi altında, benzer durumları bir araya toplayabiliriz, ancak farklı evrim aşamaları duruma uyarlanmış ve kesin tedaviler gerektirir. Esas olarak 3 aşama vardır:

Gingivitis: Dişlerin fırçalanması ve diş ipinin geçişi sırasında hafif kanama ile fark edilir. Diş etleri daha sonra genellikle kırmızı ve şiştir. Bu aşamada diş eti iltihabından bahsediyoruz. Sorun tedavi edilebilir çünkü dişleri yerinde tutan kemik ve bağ dokusu henüz etkilenmemiştir.

Periodontitis: Gelişimin bu aşamasında, dişleri destekleyen kemik ve dokular geri dönüşümsüz olarak hasar görür. Diş etleri bazen yiyecek ve plakların toplandığı cepler oluşturur. Hastalığı durdurmak için, periodontal cerrahiden geçebilecek özel bir tedaviyi benimsemek ve daha sonra kişinin ağız hijyenini kalıcı olarak iyileştirmek gerekecektir.

İleri periodontitis: Diş eti iltihabının bu aşamasında, dişleri destekleyen lifler, dokular ve kemikler zamanla yok olur. Bu, dişlerin hareket etmesine ve hatta düşmesine neden olabilir. Dişin oklüzyonu daha sonra değiştirilebilir ve çok etkili bir tedavi yapılmazsa dişler kaybedilebilir.

DİŞ ETİ İLTİHABININ NEDENLERİ

Diş eti iltihabından sorumlu olan plak, bakteri ve beslendikleri küçük gıda parçacıklarından oluşur. Her gün yeni bakteri ve kalıntılar eklenir ve böylece diş plağı adı verilen bu beyazımsı tortuyu oluşturur. Bu birikinti, diş jeti veya diş fırçaları kullanılarak etkili fırçalama ile giderilmezse, sertleşir ve daha sonra diş eti dokusuna saldıran bakterilerin çoğalmaya devam ettiği çok sert kireçli bir tabaka olan tartara dönüşür. Dişlerinizi fırçalamak tartar üzerinde etkili değildir ve sadece diş hekiminiz diş taşı temizliği ile ortadan kaldırabilir.

Diş eti iltihabı özellikle diyabet, AIDS veya lösemi hastalarını etkiler. Diş eti iltihabı olasılığının yüksek olmasıyla ilişkilendirebileceğimiz diğer nedenler arasında; ergenlik, hamilelik, menopoz, sigara içmek, uygun olmayan diş dolguları ve kronları, bazı kalıtsal faktörler, bazı gıdalara alerji, C vitamini eksikliği (iskorbüt), niasin (B3 vitamini) eksikliği (pellagra), ilaç (doğum kontrol hapı), dişlerin hatalı hizalanması veya kötü ayarlanmış diş aletleri (örneğin kronlar) yer almaktadır.

Hamile kadınlar diş eti iltihabına karşı savunmasızdır…

Hamile kadınlar özellikle diş eti iltihabına karşı savunmasızdır. Hormonal değişiklikler ve tartar bazen büyük miktarda diş eti dokusunun üretimine yol açar. Diş eti iltihabı bu nedenle hamilelik boyunca süreklilik gösterir. Hamile ya da hamile kalma planı yapan kadın, önlem olarak, hamilelikten önce, hamilelik sırasında ve doğumdan birkaç ay sonra diş hekimine yapılan check-up ziyaretlerinin sayısını artırmalıdır.

Menopoz sonrası diş eti iltihabı…

Menopoz sonrası kadınlar da bazen deskuamatif (Diş etinin soyulması) diş eti iltihabı adı verilen ağrılı bir duruma eğilimlidir. Diş etinin dış tabakası dişlerden ayrılır ve dişler artık katı değildir ve düzgün şekilde sabitlenmez. Sinir uçları daha sonra çoğunlukla açığa çıkar ve çıplak kalır ve hastada şiddetli ağrıya neden olur.

Diş eti iltihabının belirtileri nelerdir?

Basit diş eti iltihabı en sık parlak kırmızı, şiş diş etleri, özellikle diş fırçalarken veya belirli yiyeceklerle temasta kanama, sürekli veya sık olan şiddetli ağız kokusu gibi semptomlarla kendini gösterir.

Diş eti iltihabının en büyük özelliklerinden biri, genellikle ve oldukça ileri bir aşamaya kadar tamamen ağrısız olmasıdır. Bu özellikle teşhisi zorlaştırabilir. Bu nedenle diş etlerinin görsel olarak ve neredeyse günlük olarak izlenmesi şiddetle tavsiye edilir. Ve genel olarak, diş eti hastalıklarının bakımı ve dikkate alınması dişler kadar önemlidir.

Son olarak, herpetik gingivo-stomatit vakalarında diş etleri de çok parlak kırmızıya döner. Bu hastalık da kolayca tanımlanabilir, çünkü ağrılıdır. Ayrıca diş etlerinde ve yanakların içinde düzinelerce küçük beyaz ve sarı ülser görülür.

Diş eti iltihabı nasıl önlenir ve tedavi edilir?

Diş eti iltihabını ve tekrarını önlemenin tek yolu etkili diş hijyenidir. Tedavi esas olarak düzenli kireç temizleme (kronik vakalarda her 3 ila 6 ayda bir) ve katı hijyen kurallarının uygulanmasına dayanır.

Diş eti iltihabını ve tekrarını önlemek için; düzenli ve iyi bir fırçalama, daha az gelişmiş hastalık durumunda plakların çoğunun yok edilmesini sağlar. Günlük ağız hijyeni, plak oluşumunu önlemede büyük bir yardımcıdır.

Fırçalamadan sonra diş ipi ve diş jeti fırçasının kullanılması, diş plağının ve hatta ulaşılamayan yerlerde oluşan tartarın fırça ile yok edilmesini sağlar. Diş eti iltihabı sorunlarına yatkın kişiler için bu önemli bir cihazdır. Diş ipinden daha etkilidir ve diş etlerindeki bakterileri kanamaya neden olmadan yok eder. Probiyotiklerden zengin dengeli beslenme de diş eti iltihabının giderilmesinde önemlidir.

Diş eti iltihabını tedavi etmek:

Plakları çıkarmanın tek yolu diş hekimine profesyonel temizlik yaptırmaktır. Diş hekiminiz diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki tartarı çıkarmak için dişlerde kapsamlı bir ölçekleme yapacaktır.

Enflamasyonu azaltmaya ek olarak diş etleri için bazı özel diş macunlarının kullanılmasını önerilebilir. En kritik ve ileri vakalarda, köklerde var olan düzensizlikleri düzeltmek ve üzerlerinde gelecekte diş plağı oluşmasını önlemek için genellikle kök düzeltmeye (diş cerrahisi) başvurmak gerekir. Daha sonra yeni diş eti iltihabını önlemek için kusursuz bir diş hijyeni (her gün fırçalama ve diş jeti kullanımı) benimsemeye özen göstermek gerekecektir.

Ayrıca, kullanımı çok yararlı ve hatta bazen gerekli olacak belirli antibakteriyel gargara türleri de vardır. En uygun olanı, bakteri çoğalmasını ciddi şekilde önleyecek olan Klorheksidin bazlıdır.

Hastalık periodontite ilerlediğinde derin periodontal temizlik veya periodontal cerrahi kaçınılmazdır. Bu operasyon enfeksiyonlu bölgelere ulaşabilmek için diş etlerinin açılmasını gerektirir. Söz konusu doku ve lifler daha sonra çıkarılır: dişin tabanı daha sonra kireçten arındırılabilir. Hastalığın bazı nadir ve kritik vakalarında, kemiğin hasarlı kısımlarını değiştirmek için bazen kemik greftleri yapmak gerekir. Mümkünse, iyi diş hijyenini benimseyerek ve diş eti iltihabını ortaya çıkar çıkmaz tedavi ederek bundan kaçınmak en iyi yoldur.

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL