Sağlık Yazarlar

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; “Sigarayı Bırakma Nedenleri”

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; “Sigarayı Bırakma Nedenleri”

Çoğu insan sigara içmenin yalnızca ciğerlerinize ve genel sağlığınıza zarar verdiğine inanır. Ancak bu doğru değildir. Sigara içmenin ağız sağlığınız üzerinde de büyük etkileri vardır. Sigara alışkanlığınızdan kurtulmak istiyorsanız, bırakmak için birçok diş nedeni vardır. Diş hekiminiz bu nedenleri anlamanıza ve sizin dumansız bir yaşam yolculuğuna çıkmanıza yardımcı olabilir.

Diş boyama

Tütün kullanımı diş minesinde renk bozulmasına neden olur. Diş beyazlatma prosedürleri dişlerinizi beyaz tutmak için uzun bir yol kat ederken, sigara içmeye devam etmek, tekrarlayan lekeler anlamına gelir. Bu, istenen görünümü elde etmek için daha kısa bir süre boyunca ardışık aydınlatma uygulamalarına ihtiyaç duyulmasına neden olur. Sigarayı bırakırsanız, diş beyazlatma daha uzun süre dayanır ve hatta buna olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir.

Azaltılmış enfeksiyon kontrolü

Sigara içmek, bağışıklık sistemini baskılama yeteneğine sahiptir ve vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasını zorlaştırır. Bu, sigara içenleri sigara içmeyenlere göre diş eti iltihabına daha yatkın hale getirir. Sigara içenlerin bu enfeksiyonlara yakalanma olasılığı iki kat daha fazladır. Tahriş olmuş diş etleri, diş eti iltihabı veya periodontitis gibi diş eti hastalıklarına yol açar ve tedavi edilmezse diş kaybına yol açar.

Artan diş problemleri

Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazla diş kaybı ve enfekte diş kökleri yaşarlar. Bu sorunlar tedavi edilse bile, sigara içenlerin iyileşmesi daha uzun sürebilir. Enfekte diş kökleri kanal tedavisi gerektirir. Enfeksiyonun boyutuna bağlı olarak dişin çekilmesi bile gerekebilir.

Kanser riskleri

Sigaranın akciğer kanserine neden olduğu iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, diğer şeylerin yanı sıra ağız, yemek borusu ve boğaz kanserine de neden olur. Yapılan araştırmalara göre dudak, ağız, dil ve gırtlak kanseri olan kişilerin %90’ı sigara içiyor. Ek olarak, sigara içenlerin bu kanserleri geliştirme olasılığı sigara içmeyenlere göre altı kat daha fazladır.

Sigarayı bırakmak kolay değildir ancak diş hekiminizin yardımıyla, ulaşılabilir bir hedeftir. Sigara içmenin dişlerinize verdiği riskler hakkında daha fazla bilgi almak ve bırakmanıza yardımcı olmak için lütfen diş hekiminizle iletişime geçin.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL