Yaşam

Oruç Tutarken Su İçmeye Dikkat Etmeliyiz

Oruç Tutarken Su İçmeye Dikkat Etmeliyiz

COVID-19’un bulaşmasından önceki süreçte, bulaşma sonrası tedavi ve atlatılması sürecinde maske, mesafe ve temizlik kadar yeterli ve dengeli beslenme de önem taşımaktadır. Bu yıl 16- 17 saat kadar süren oruç dönemi ile birlikte COVID-19 sürecinde optimal beslenmeyi sağlamak daha da önemli hale gelmektedir.

PAÜ Hastanesi Başdiyetisyeni Selami Helvacıoğlu hem Pandemi döneminde hem de ramazan ayında beslenmeye dikkat çekerek açıklamalarda bulundu ; COVID-19 döneminde beslenme önerilerinin hedefinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik öneriler yer almaktadır. Bağışıklığı güçlendirmek için özellikle belirlenen besinler olmadığı gibi sağlıklı olan birçok besinle bütüncül olarak bağışıklığa destek sağlanmalıdır. Bu nedenle, bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışmasını desteklemek için çok çeşitli besin maddelerinin yeterli bir şekilde sağlanması şarttır. Ramazan döneminde de hem bağışıklığı sağlam tutmak hem de yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için günün oruç olunmayan zaman dilimlerinde sahuru atlamayarak en az iki öğünü tamamlamak gerekmektedir. Öğünler proteinden zengin, karbonhidratı ve yağı dengeli, lifli besinler yönünden zengin olmalıdır. İftarda tek seferde büyük porsiyonlar yerine, aralıklı ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeye dikkat edilmelidir. Çorba ya da kahvaltılık peynir, zeytin, mevsim sebzeleri gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika ara verdikten sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Kan şekerini hızlı yükselten besinler pirinç pilavı kızarmış patates, beyaz ekmek gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli. Yiyecekleri iyi çiğnemeye ve yavaş tüketmeye özen gösterilmelidir. Sahurda ise süt ve süt ürünleri, yumurta, zeytin, ceviz, tam tahıllı ekmekler ve mevsim sebzeleri gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Aşırı tuzlu besinler vücudun su ihtiyacını arttırdığı için ve aşırı şekerli yiyecekler çabuk acıkmamıza sebep olduğu için sahurda daha da dikkat edilmelidir.

Oruçlu iken endişe duyulan sıvı ve elektrolit dengesi pandemiyle birlikte daha da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bu anlamda oruç öncesi ve oruç sonrasında yeterli miktarlarda su tüketilmelidir. Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmenin önemini de vurgulayan Başdiyetisyen herkese hayırlı ve sağlıklı ramazanlar diledi.

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL