Eğitim

PAÜ’de Deprem Simülasyonu İle Farkındalık ve Bilinçlendirme Eğitimi Verildi

PAÜ’de Deprem Simülasyonu İle Farkındalık ve Bilinçlendirme Eğitimi Verildi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı tarafından 6 Şubat Depremlerinin yıl dönümünde Deprem Simülasyonu ile Farkındalık ve Bilinçlendirme Eğitimi verildi.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Depremleri anısına düzenlenen eğitim Zahide Kaynak Dinçer Ortaokulu’ndan gelen öğrencilere Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar tarafından gerçekleştirildi.

6 Şubat Depremlerinde vefat eden vatandaşlarımız için saygı duruşu ile başlayan etkinlik açılış konuşmaları ile devam etti.

Dekan Ağdağ: “Temel amacımız da şu, Türkiye deprem bilincinde olan bir ülke olmalı ve bu bilince sahip olduktan sonra da depreme dayanıklı sağlam binalar yapmalı.”

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Ağdağ yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bugün 6 Şubat Depremlerinin yıl dönümü. Türk Milleti adına o depremlerde canlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Ülkemiz 1999 yılında büyük bir deprem yaşadı, yakın zamanda sizlerin de ileride hatırlayacağınız geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız depremleri yaşadı. Çok fazla sayıda can kaybettik. Dolayısı ile bu konuda ülke olarak uyanık olmak durumundayız. Her yerde duyuyoruz ‘deprem öldürmez sağlam olmayan bina öldürür’ diye. Bizim üniversitemizin mühendislik fakültesi jeoloji mühendisliği bölümü olarak ki bugün bu konuyla ilgili olarak Halil Hocam sizlere bilgilendirme yapacak. Aynı zamanda inşaat mühendisliği olarak depremle mücadele adına çalışmalar yapıyoruz. 6 Şubat Depremlerinden sonra yapılan binaların yapımı ile ilgili olarak da hem jeoloji mühendisliği bölümünden hocalarımız hem de inşaat mühendisliği bölümünden hocalarımız sürekli deprem bölgesindeki on ile gittiler hala da gitmekteler. Temel amacımız da şu, Türkiye deprem bilincinde olan bir ülke olmalı ve bu bilince sahip olduktan sonra da depreme dayanıklı sağlam binalar yapmalı. Sizler de bu öğrencilik döneminizden itibaren bu konudan haberdar olarak, bu konularda fikir sahibi olarak yetişecek olmanız bizler için çok önemli. Sizlere de buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum.”

Rektör Kutluhan: “Çünkü ülkemiz deprem ülkesi olduğu için hiçbir zaman depremden kurtuluşumuz yok. Bununla yaşamayı ve yenmeyi öğrenmemiz gerek.”

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Sizlerin deprem konusunu anlamanız, daha sonra bu konularda icraatlarda bulunmanız bizler için çok önemli. Yarın siz de bir inşaat yaparken, ‘nereye inşaat yapacağız?’ sorusunu sormanız çok önemli. Çünkü ülkemiz deprem ülkesi olduğu için hiçbir zaman depremden kurtuluşumuz yok. Bununla yaşamayı ve yenmeyi öğrenmemiz gerek. Depreme dayanıklı binalar yapacağız. Sonuçta üniversitemizde bir deprem laboratuvarı var. Halil Hocamız sağ olsun onun sayesinde Denizli’nin ülkemizin hizmetine açtık. Burada böyle bir ortamda sizleri görmek beni çok mutlu etti. Bu tür eğitimleri sürekli yapmamız gerekiyor. Halil Hocamız Türkiye’de deprem ve jeoloji alanında önde gelen uzman hocalarımızdan biridir. Kendisinin çok büyük emekleri var. Bu cihazların buraya kurulmasında, deprem araştırma merkezinin kurulmasında bize yine bağış yapan Şemsettin Terzioğlu’na da buradan teşekkür ediyoruz. Buranın yapılmasının hiçbir önemi yok önemli olan bizim kendi genç beyinlerimize deprem konusunu yerleştirip ona göre inşaatların yapılmasını sağlamaktır. Kimseyi eleştirmeyeceğiz. Kimseyi suçlamayacağız. Yapacağımız bir tek şey var. Önce kendi bahçemizin önünü süpüreceğiz. Toplumu bilinçlendirmemiz gerek, onlar bizlerin geleceğidir. Biz öyle yaparsak düzeleceğiz, depremle mücadele edebileceğiz. Bizler depreme yenildik ama bu gençler depremi yendi diyebileceğiz. Geldiğiniz için çok teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Halil Kumsar eğitime katılan öğrencilere deprem ile ilgili temel farkındalık bilgileri içeren bir sunum yaptı. Ardından Prof. Dr. Kumsar ortaokul öğrencilerine PAÜ Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’nda bulunan deprem sarsma cihazları ile deprem simülasyonu üzerinden de bir sunum yaparak çeşitli bilgiler verildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL