Güncel

Rektör Kutluhan Canlı Yayında Önemli Açıklamalarda Bulundu

Rektör Kutluhan Canlı Yayında Önemli Açıklamalarda Bulundu

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Deha TV ekranlarında yayınlanan ve Eylem Şimşek’in hazırlayıp sunduğu “1 Konu 1 Konuk” isimli programın canlı yayın konuğu oldu. Rektör Kutluhan, üniversite-sanayi işbirliklerinden eğitim modeline ve hedeflediği projelerine önemli açıklamalarda bulundu.

“Üniversite-şehir işbirliğinin tekrar kurulması adına olumlu adımlar attık”

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Deha TV ekranlarında yayınlanan “1 Konu 1 Konuk” isimli programa canlı yayın konuğu olarak katıldığı programda Eylem Şimşek’in sorularını yanıtladı. Rektör Prof. Dr. Kutluhan, göreve geldiği günden bu yana ilk katıldığı canlı yayın olan programda, ilk olarak 2021 yılında pandeminin sona ermesi temennisinde bulunurken, göreve geldiği 11 Ağustos 2020 tarihinden önce de Denizlili olmasından dolayı Üniversiteyi yakından takip ettiğini belirtti. 2011 yılında yapılan rektörlük seçimleri öncesinde, hemen hemen tüm akademisyenlerle birebir görüştüğünü hatırlatan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, çok bir yabancılık çekmemesine rağmen çok büyük bir görevi üstlendiğinin de farkında olduğunu dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan sözlerine şu şekilde devam etti: “İlk aşamada aklıma, şehir ile üniversiteyi buluşturmak geldi. Teknokent ve bağışlar noktasında iş adamlarının küstürülmüş olması durumu vardı. Önemli binaları bağışlamış iş adamlarımıza bir plaket dahi verilmemiş. Hatta o binanın açılış törenine davet edilmemiş. Bu aşamada ilk olarak iş adamlarımıza ‘özrümüzü kabul edin’ ziyaretlerimizi yaptık. Çok hızlı bir şekilde şehre karıştık. Teknokent, bu birlikteliğin en önemli aşamasıydı. Bizim teknokentimizin, hiçbir ilde olmayan bir yapısı var. İş adamlarından ziyade teknokentimizde kurumsal bir birliktelik var. Denizli Sanayi odası, Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Ticaret Borsası ve Denizli Ticaret Odası Başkanları, teknokentin üyeleri. Bu üyelerimiz küstürülmüş, teknokentten ayrılmışlar. Teknokent, üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneği olması gerekirken yarım kalmış. Başkanlarımıza ziyaretler yaptık. Bu birlikteliğin tekrar kurulmasını istedik. Birkaç toplantı ile bunu da başardık. Buradan başkanlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum. Teknokentte bugüne kadar toplam 5 toplantı gerçekleştirdik. Teknokent problemlerini başkanlarla istişare ederek çözmeye çalışıyoruz. Onlarla problemleri çözerken de Üniversitemizin kenarda kalmış problemlerinde yine onların değerli fikirlerini alıyoruz. Üniversite-sanayi iş birliği konusunda ilk adımı başarılı bir şekilde attık. Ben, teknokentin kısa sürede toparlanacağını düşünüyorum ve örnek bir teknokent olacağına inanıyorum.”

Hangar Tipi Teknokentte, İnovasyona Açık, Doğrudan Üretime Yönelik Çalışmalar Yapılacak

Teknokent konusunda oda başkanlarının yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve şehrin ileri gelenleri ile de her fırsatta bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, organize sanayi bölgesinde de bir hamle gerçekleştirdiklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan “ Sanayi Bakanımızın ziyaretinde, kendisinden desteğini istedim. Kendilerine, hangar tipi, inovasyona açık ve klinik çalışmaların olabileceği bir teknokent çalışmamızın olduğunu söyledim. Bu proje şu anda yapıldı diyebilirim. Yer sıkıntısı kısa sürede giderilecektir. Burada tamamen sanayicimiz istediği türde bir teknokent yapacağız. Mevcut teknokentimiz daha çok yazılım alanı üzerine çalışmalarını yürütüyor. Bu da çok başarılı. Ancak hangar tipi teknokentte bizzat üretim olacak. Bunlar, çok büyük katma değeri olan işlerdir. Örneğin şu anda Kovid-19 virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmaları yapılıyor. Pamukkale Üniversitesi olarak biz de bu aşı çalışmalarında olmalıydık. Bunun için klinik çalışmalar olması gerekiyor. İnşallah bu organize sanayi bölgesinde, teknokentin içinde klinik çalışmalar da olacak.

Kurulması Planlanan Ayaktan Tedavi Hastanesi ile PAÜ Hastanelerinin Yükü Hafifletilecek

Denizli Organize Sanayi Bölgesinde, hali hazırda Pamukkale Üniversitesi’nin ayaktan tedavi hizmeti veren bir polikliniğinin olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, bu polikliniği de günü birlik tedavilerin yapıldığı bir hastaneye çevirmek istediklerini söyledi. Bademcik ameliyatı gibi ameliyatların ardından hastanın aynı gün taburcu edilebileceği ifade eden Rektör Kutluhan, göz ve ortopedi gibi alanlarda yapılacak ameliyatları bu hastaneye taşıyarak merkez yerleşkede yer alan Pamukkale Üniversitesi Hastanelerinin yükünü hafifletmeyi planladıklarını söyledi. Şu an altyapı çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Konuşmasının devamında öğrencilerle bu pandemi döneminde çevrimiçi buluşmalar gerçekleştirdiğine değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, içinde bulundukları bu uzaktan eğitim sürecinde öğrencileri anlamaya çalıştıklarını ifade etti. Rektör Kutluhan: “Şu anda geldiğimiz nokta çok kritik. Üniversitemizin açılmasını biz de istiyoruz, öğrencilerimiz de istiyor ama araya Kovid-19 giriyor. Bir türlü bizler buluşamıyoruz. Cumhurbaşkanımızın gözetiminde Sağlık Bakanımız tarafından bilim kurulunun kurulmuş olması, dünyada örneği az rastlanmış bir durum. Bu, pandemi yönetiminde çok güzel bir karardı. Ülkemiz, yine vefat edenlerimiz oldu ancak pandemiyi çok iyi yönetiyor. Bu pandemi sorunu açıklığa kavuşmadan üniversitelerimizin açılması biraz zor. YÖK Başkanımız ve YÖK Kurulu Üyeleri de bahar döneminde üniversitelerimizin açılması yönünde adımlar atarken, virüs mutasyona uğradı ve bu mutasyon ülkemizde de var. Mutasyona uğramış virüsü tespit eden testler ülkemizde kullanılmaya başlanıyor. Böylece ilimizde de kaç tane mutasyona uğramış virüslü hastamız var ortaya çıkmış olacak. Bu mutasyon şu an gençlerimizi de hasta edip ölüme götürebiliyor. Mutasyonun seyrini de bilmiyoruz. Bu belirsizlik sonrasında öğrencilerle online görüşmeler yapmaya karar verdik. İlk görüşmemizi bir fakülteden öğrencilerimiz ile gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz de artık kampüste buluşmak istediklerini dile getirdiler ama bilim kurulunu takip ettiklerini söylediler. Bilim kurulu da şu sıkıntılı süreçte üniversitelerin açılmasının biraz beklenmesi gerektiğini, seyrin nasıl olacağı konusunda tereddütleri var. Bilim Kurulu üniversitelerin açılması yönünde bir yol verirse, biz açılması taraftarıyız.” şeklinde konuştu. Yemekhane, kafeler gibi özellikle farklı farklı fakülte sınıflardan birçok öğrencinin bir araya geleceği ortamlar da düşünüldüğünde, üniversiteyi şartların daha uygun olduğu bir zamanda açmak istediklerini belirtti.

“Biz dersleri hoca-öğrenci buluşması modeline çevirdik. Yüz yüze eğitime döndüğümüzde de bunun devamını istiyoruz”

Konuşmasında uzaktan eğitim modeline de değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, uzak eğitim sürecine geçişin gerek akademisyenler, gerek öğrenciler gerekse internet altyapısı üzerine çalışan üniversitenin bilgi işlem daire başkanlığı için zorlu olduğunu söyledi. Bahar döneminde, uzaktan eğitim sisteminden elde edilen tecrübeler ile sonraki akademik yılın güz dönemine, kısmi yaşanan aksaklıklara rağmen daha iyi bir başlangıç yaptıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Kutluhan, tüm öğrencilerin derslere bağlanabilmeleri için altyapı eksikliklerini giderdiklerini söyledi. Rektör Kutluhan: “Pandemi döneminde krizi fırsata çevirdik. Bizler klasik yöntemle hocanın ders anlatmasını artık istemiyoruz. Bu yöntemde, ders süresinde hocamız sadece konuları anlatmış oluyor. Pamukkale Üniversitesindeki tüm fakültelerde, meslek yüksekokullarında, işlenen canlı dersler, pratik dersler, tüm ders kayıtları EDS sistemimizde. Böyle bir arşivimiz var. Bu bizi güçlü kılıyor. Öğrencimiz istediğimiz zaman dersi burada izleyebilir, sonrasında hocasına ulaşıp sorusunu sorabilir. Biz dersleri hoca-öğrenci buluşması modeline çevirdik. Yüz yüze eğitime döndüğümüzde de bunun devamını istiyoruz. Buradan, bu konuda biraz fazla mesai harcayan hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum. ” dedi.

“Denizli’de kurumlar arası işbirliğine Pamukkale Üniversitesi her zaman hazır”

Sunucu Eylem Şimşek’in virüs ve virüse karşı korunmada aşının önemine ilişkin sorusu üzerine aynı zamanda tıp fakültesi öğretim üyesi olan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, aşıların, vücudun virüsü tanıması ve ona karşı savaşması noktasında büyük öneme sahip olduğunu hatırlatırken, sağlık konusunda tereddüt yaşanmaması gerektiğini belirtti. Pandemi sürecinde üniversite olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, süreci başarı ile yürütülmesinde İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ün büyük emeği olduğunu hatırlattı. Denizli’de kurumlar arası işbirliği konusunda Pamukkale Üniversitesinin hazır olduğunu hatırlattı.

Eğitim konusunda şimdilik uzak eğitim yönteminin ağır bastığına değinen Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, şartların elverişli hale geldiğinde yüz yüze eğitime de geçmeye hazır olduklarını söyledi. Seyreltilmiş, hibrit eğitim konusunda dersliklerde gerekli şartların hazırlandığını ifade eden Rektör Kutluhan, Pamukkale Üniversitesinin geleceği konusunda ümitli olduklarını dile getirdi. Bir önceki yıl TEKNOFEST’te tek şampiyonluk elde eden Pamukkale Üniversitesi’nin bu yıl 5 şampiyonluk aldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan “ TEKNOFEST’te 5 şampiyonluk elde ederken öğrenci arkadaşlarla buluştum. Onlara, öğrenciyken hiç 100 almamış kişi, hiçbir zaman 100 almanın tadını bilmez, 100 puanın tadını alan birisi de diğer derslerden de 100 alabileceğini söyledim. Onlar da 5 şampiyonluk ile döndüler. Diğer taraftan, Rektör Yardımcım Prof. Dr. Necip Atar Hocamız TÜBA ödülü aldı. Necip Hoca için artık hedef değişti. Diğer hocalarımız da artık bunun alınabileceğini gördükleri için bu ödülü tekrar alabiliriz. Eğer zirveyi tadarsanız, zirvelerde gezersiniz. Pamukkale Üniversitesi birçok yönde bunu başarmıştır. Bize düşen ise değişik zirveleri gösterebilmektir. Bunu yapacak insan gücümüz var, altyapımız var bir de çok güvendiğimiz Denizli’miz var.” dedi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL