Yazarlar

Şeker içermeyen bir şey “diş dostu” mudur?

Şeker içermeyen bir şey “diş dostu” mudur?
Dişlere zarar veren gıdalar arasında sadece şeker ve karbonhidrat türleri yoktur. Buna asitli gıdalar dahildir. Dişleri yumuşatabilir ve erozyon hasarına yol açabilirler. Dişte derin delikler açan diş çürüğünün aksine, erozyon hasarı diş yüzeyinde bir tür çöküntü oluşturur. En kötü durumda, diş ve çiğneme yüzeyleri erimiş gibi görünür. Şeker içermeyen ürünler bu nedenle otomatik olarak diş dostu değildir. Ayrıca birçok ürün, ilk bakışta görmediğiniz şeker içerir. Peki diş dostu yemek yemek istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?

Şeker ikamesi ksilitol

Ürünlerde şeker yerine diş çürümesine neden olmayan şeker ikameleri kullanılabilir. Örneğin, huş şekeri, sözde ksilitol. Ksilitol “karyojenik değildir” ve hatta diş çürümesini önler. Ksilitol şeker ile değiştirilirse, zararlı bakteriler glikoz yerine ksilitol yer. Bununla birlikte, glikozun aksine, ksilitol zararlı bakteriler için bir yakıt değildir. Ksilitol, ağız bakterilerinin enerji üreten yollarını tıkayarak ağızda açlıktan ölmelerine neden oluyor.

Ksilitol ayrıca remineralizasyonu destekleyen tükürük akışını uyarır. Bu, hasarlı dişlerin iyileşmesini sağlar: tükürük, diş minesini daha dirençli hale getiren ve gelişimini destekleyen bir madde olan kalsiyum fosfat içerir. Tükürük ayrıca asitleri seyreltir, pH değerini nötralize eder ve içerdiği minerallerle diş minesini sertleştirir. Bu nedenlerden dolayı ksilitol diş bakımında kullanılan sakızlarda da sıklıkla kullanılmaktadır.

pH neden önemlidir?

Ağız boşluğunda, tükürüğün pH’ı normalde ağız boşluğunun pH’ını belirler. pH değeri 7.0 nötr noktası civarındadır. Bakteriler şeker alırsa, onu enerjiye dönüştürürler ve yan ürün olarak asit üretilir. pH değeri buna göre düşer. 5.5’in altındaysa, mine, dahil edilen minerallerden (remineralizasyon) daha fazla çözünür (demineralizasyon).

Asit atakları remineralizasyon için yeterli zaman olmadan birikirse diş çürüğü oluşur. Asitleri nötralize edebilen tükürüğün hemen hemen hiçbir etkisi yoktur.

Çözüm

Hem şekerli hem de asitli yiyecekler ağız boşluğunun pH’ını etkileyebilir. Bu nedenle diş hekimi seçiminize önem verin, içeceklerde, reçellerde veya keklerde şeker yerine ksilitol kullanın ve sadece şekerli değil asitli yiyecekleri de tüketirken ağız hijyenine özellikle dikkat edin.

Dişlerinizi diş hekiminizin önerdiği şekilde düzenli olarak ve tüketiminize göre fırçalayın (yemek yemeden önce veya asitli yiyecekleri yedikten yaklaşık 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalayın). Yine dişlerinize düzenli olarak profesyonel temizlik yaptırın ve ağız boşluğunuzu çürükler ve erozyon hasarı açısından kontrol edin.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL