Yazarlar

Tme Ağrısı İçin Çene Egzersizleri

Tme Ağrısı İçin Çene Egzersizleri

Temporomandibular eklemler çeneyi açar, kapatır ve hareket ettirir. Bu eklemler çiğneme, konuşma ve diğer hareketlerin baskısı altındadır. Bu, aynı zamanda ortak bir ağrı kaynağı ve kas ve eklem sorunları olduğu anlamına gelir.

Kronik temporomandibular eklem (TME) ağrısının nedenini değerlendirmesi için mutlaka bir doktora veya diş hekimine gitmelisiniz. Diş gıcırdatma, genellikle farkında olmadan eklemi germe alışkanlığı gibi bir rol oynar. Ağrının nedeni ne olursa olsun, yapacağınız egzersizler gerginliği gidermeye yardımcı olabilir ve rahatlama sağlayabilir.

TME ağrısı için egzersizler

Birkaç basit egzersiz TME ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kişiler ağrılı bölgeye nazikçe masaj yaparak başlamalıdır. Bu, gerginliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca eklemi ve onu çevreleyen kasları çalıştırmayı kolaylaştırır.

TME ağrısı için güçlendirme egzersizleri

Temporomandibular eklem, bazı basit egzersizlerle hafifleyebilen yaygın bir ağrı kaynağıdır. Güçlendirme egzersizleri, TME alevlenmeleri arasında yapmak en iyisidir, çünkü yoğun ağrı dönemlerinde ağrıyı daha da kötüleştirebilirler. İşte iki güçlendirme egzersizi:

-Baş parmağınızı çenenizin altına yerleştirin ve çenenizi buna karşı aşağı doğru itin. Baş parmağınızın orta dereceli kuvvetine karşı ağzı açmaya devam edin ve ardından 5-10 saniye açık tutun.

-Ağzınızı rahatça açabildiğiniz kadar geniş açın. İşaret parmağınızı çeneniz ve alt dudağınız arasına koyun. Ağzınızı dirence karşı kapatırken içeri doğru itin.

TME ağrısı için gevşeme egzersizleri

TME ağrısı genellikle gerilim üreten stresin ürünüdür. Basit gevşeme egzersizleri yardımcı olabilir. İşte iki gevşeme egzersizi:

-Yavaşça nefes alın, göğsünüz yerine midenizin genişlemesine izin verin. Yavaşça nefes verin ve nefesinizi aldığınız kadar uzun sürede verin. 5-10 kez tekrarlayın.

-Rahatça desteklenen bir pozisyonda otururken veya yatarken, vücudunuzdaki her kasın gerginliğini artırın ve serbest bırakın. Ayaklarla başlayın ve kafaya yani yukarı doğru çalışın.

Bu ikinci egzersiz, insanların gerilim alanlarının daha fazla farkına varmalarına yardımcı olmak için aşamalı bir gevşeme egzersizidir. Ayrıca bu egzersizler sizi, vücudunuzdaki gerilimi bilinçli olarak serbest bırakma becerileriyle donatabilir.

TME ağrısı için esneme egzersizleri

Esneme egzersizleri, alevlenme sırasında TME ağrısına yardımcı olabilir. Kas ve eklem gerginliğini azaltarak daha uzun süreli rahatlama sağlarlar:

-Dilinizin ucunu ağzınızın çatısına yerleştirin. Ağzınızı rahatça açabildiğiniz kadar açın ve 5-10 saniye bekleyin.

-Dilinizin ucunu ağzınızın çatısına yerleştirin. Alt çenenizi gidebildiği kadar dışarı ve sonra gidebildiği kadar geriye doğru kaydırın. Her pozisyonda 5-10 saniye basılı tutun.

-Ağzınızı, diliniz nötr pozisyondayken, rahatça açabileceğiniz kadar yavaşça ve sabit bir şekilde açın. 5-10 saniye bekleyin ve ardından ağzınızı kapatın. Ardından ağzınızı hafifçe açın ve alt çenenizi 5-10 kez ileri geri kaydırın.

-Ağzınızı kapatın. Başınız dümdüz ileri bakarken, yalnızca gözlerinizle sağa bakın. Alt çenenizi sola doğru uzatın ve 5-10 saniye tutun. Karşı tarafta tekrarlayın.

-Ön dişlerinizin arasına kurşun kalem veya boya fırçası gibi ince bir nesne yerleştirin. Alt çenenizi, nesne arka dişleriniz ve ön dişleriniz arasında kalacak şekilde öne doğru kaydırın. 20 saniye ısırarak tutun.

Beşinci egzersiz kolaylaştıkça ön ve arka dişlerinizi ayırmak için daha geniş nesneler kullanabilirsiniz. 

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL