Yazarlar

Diş Hekiminizin günlük Aspirin kullandığınızı bildiğinden emin olun!

Diş Hekiminizin günlük Aspirin kullandığınızı bildiğinden emin olun!

Aspirin, yüzyılı aşkın süredir popüler bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olmuştur. Bununla birlikte, kanın pıhtılaşma mekanizması üzerindeki etkisi, kardiyovasküler hastalarda kalp krizi veya felç olasılığını azaltmaya yardımcı olmak için yaygın ve genellikle düşük dozda (81 mg) günlük kullanımına yol açmıştır. Bu, bu koşullarda risk altında olan birçok kişi için etkili olduğu kanıtlanmış olsa da, diş hekimliğini zorlaştırabilir. 

Aspirin ne işe yarar?

Aspirin, prostaglandinlerin (bir lipid türü) oluşumunu bloke ederek ağrıyı hafifletir, bu kimyasallar vücudun; iltihaba, travmaya veya hastalığa karşı koruyucu tepkisini uyarır. Aspirin bu inflamatuar yanıtı azalttığı için ağrıyı hafifletir ve ateşi düşürür. Ayrıca kan trombositlerinin bir araya toplanmalarını önler. Bu, pıhtılaşmayı engeller, ancak sağlıklı kişilerde anormal kanamaya neden olabilir. Öte yandan kanın daralmış veya hasar görmüş kan damarlarında serbestçe hareket etmesini sağlayarak kalp krizi veya felç riski taşıyanlar için fayda sağlar.

Aspirin tedavisi kanamayı arttırır mı?

Düzenli aspirin tedavisinden fayda gören kişiler için bile istenmeyen kanama riskleri vardır. Beyinde felce yol açabilecek şiddetli travma veya kanama sırasında oluşturabileceği tehlikenin yanı sıra, çoğu diş hekimliğinde olmak üzere invaziv tıbbi prosedürleri de karmaşık hale getirebilir. Örneğin, aspirin tedavisi diş çekimi, kanal tedavisi veya yumuşak doku yüzeyini bozan diğer işlemler sırasında kanamanın hızını ve derecesini artırabilir.

Neden aspirin kullandığımı diş hekimime bildirmeliyim?

Fırçalamadan sonra diş etlerinizin kanaması, çoğunlukla periodontal (diş eti) hastalığın bir belirtisidir. Ancak bir aspirin tedavisi uyguluyorsanız, diş eti kanaması bir yan etki olabilir. Asıl nedenin ilaçlarınız mı yoksa diş eti hastalığınız mı olduğunu belirlemek için kapsamlı bir diş muayenesi gerekecektir.

Bu nedenle, düzenli olarak aspirin alıp almadığınızı, ne sıklıkta ve hangi dozda kullandığınızı diş hekiminize bildirmeniz önemlidir. Bu, ağzınızdaki durumların daha doğru teşhis edilmesine yardımcı olur ve herhangi bir diş işlemi sırasında olası kanama için ekstra önlemler alınmasını sağlar.

Aspirin ve benzeri ilaçların diş tedavisi üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen diş hekiminizle iletişime geçin.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL