Yazarlar

Acıyı Fetheden: Lokal Anestezi

Acıyı Fetheden: Lokal Anestezi
Dişte delik doldurma, diş çekme veya kanal tedavisi yaptırma: Diş hekiminde ağrı hissetmek istemiyorsanız, farklı anestezi yöntemleri arasında seçim yapabilirsiniz. Bunlardan biri lokal anestezidir. Bu, vücudun sadece küçük bir bölümünün uyuşturulduğu anlamına gelir ve bu genellikle ağrısız teşhis ve tedavinin yapılabileceği anlamına gelir. Tüm tıp disiplinleri arasında diş hekimliğinde en yaygın olarak kullanılan lokal anestezidir. Bu makalede konuyla ilgili en önemli sorular ve cevaplarını bulacaksınız. Keyifli okumalar…

Lokal anestezik nasıl çalışır?

Aktif bileşen lokal anestezi altında enjekte edilir. Çeşitli aktif maddeler ve ayrıca adrenalin veya noradrenalin gibi bir vazokonstriktör kullanılır. Anestezi, uyaranların artık sinir uçlarına iletilmediği anlamına gelir. Ve bu bilinci etkilemez.

Ne kadar sürer?

Anestetiğin ne kadar süreceği, aktif bileşenin türüne ve vazokonstriktöre bağlıdır. Bu 20 ila 75 dakika olabilir. Diş hekimi, tedavi süresine ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak kompozisyonu seçer. İlacın ne zaman etki etmeye başladığı, bileşime değil, aynı zamanda hastaya da bağlıdır. En sık kullanılan lokal anestezik olan artikain ile 13 dakika kadar sürmektedir.

Anestezi nasıl hissettiriyor?

Çoğu hasta uyuşma hissini karıncalanma olarak tanımlar. Hasta yemek yemeden önce tamamen temizlenene kadar beklemelidir, aksi takdirde ısırık yaralanması riski vardır. Bir şeyler içmek de zordur ama mümkündür.

Lokal anestezide ne türler var?

Diş hekimliğinde birkaç lokal anestezi yöntemi vardır: İnfiltrasyon anestezisi, maksillada en çok kullanılan tiptir. İletken anestezi genellikle alt çenede kullanılır. İntraligamenter anestezi özel bir lokal anestezi şeklidir. Diğer varyantlar başarısız olduğunda veya yüksek riskli hastalarda (sadece çok az anestezik kullanıldığından) kullanılır. Anestezi direkt olarak diş ile kemik arasına uygulanır ve bu sayede sadece söz konusu dişe ulaşır. Dudak veya dil gibi çevre dokulara anestezi uygulanmaz.

Ya iğneden korkarsam?

Lokal anesteziden önce yüzey anestezisi denen bir madde kullanılabilir. Bu, mukoza zarına jel veya sprey şeklinde uygulanır. Mukoza zarı ağrıya duyarsız hale gelir ve bu da anestezik enjeksiyonu çok daha rahat hale getirir. Lokal anestezi durumunda, yüzey anestezisi bu nedenle diş hekimi korkusundan kaçınmaya önemli bir katkı sağlar.

Diğer anestezi türleri:

Lokal anesteziye ek olarak sistemik yöntemler de vardır. Sistemiktir çünkü onlar da bilinci etkiler. Bunlara analjezik sedasyon, nitröz oksit sedasyonu ve genel anestezi dahildir. Bu formlar çoğunlukla çocuklar için, diş hekiminden çok korkan hastalar için veya daha kapsamlı tedaviler için kullanılır.

Komplikasyonlar olabilir mi?

Sinir veya doku hasarı, hematom veya aşırı durumlarda şırınga apsesi gibi komplikasyonlar çoğu durumda tersine çevrilebilir ve bu nedenle komplikasyon yaşanmaz.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL