Yazarlar

Ağzın büyüleyici yapıları

Ağzın büyüleyici yapıları

Ağzın ekolojisi büyüleyicidir ve sağlığımızı korumamıza yardımcı olmak için kritik öneme sahip özel hücrelere ve organlara sahiptir. Ağzımız vücudumuzun geri kalanına açılan bir kapı ve bağışıklık sistemi için ilk koruma hattı olarak kabul edilebilir. Birkaç ağız yapısı, ağız ve fiziksel sağlığınızda çok önemli bir işlev görür.

Bu makalede (*) ile işaretlenmiş tanımlı kelimeler makalenin sonunda açıklanacaktır.

Oral sağlık genel sağlık için esastır ve korumak için eşit derecede gereklidir. Ne yazık ki, araştırmalar birçok insanın, özellikle de kronik hastalıklardan mustarip olanların ağız sağlığı ihtiyaçlarının karşılanmadığını göstermiştir. “Ağız boşluğu” kişinin sağlığını yansıtan bir ayna gibidir. Birçok kronik sistemik hastalığın ilk keşfi ağız semptomlarıdır. Örneğin, kalp yetmezliği formları mukozanın renginin değişmesine neden olur. Ek olarak, mukozanız sindirim sorunlarına işaret edebilir.

Oral mukoza

Ağzınızda, dişleriniz dışında her şeyi bir tür doku kaplar. Oral mukoza olarak adlandırılır ve ağzın “derisi” olarak kabul edilir. Cildin organları korumasına benzer şekilde, ağız mukozası da ağzınızın içini tamamen korur ve bir bariyer görevi görür. Ağız mukozası, ağız boşluğunu kaplayan bir zardır. Ağzınızın tat, sıcaklık ve dokunma gibi işlevlere açık olmasına izin veren kapsamlı bir sinir sistemine sahiptir. Ayrıca tükürük bezleri tarafından üretilen tükürüğü ağza boşaltan tükürük kanalları içerir.

Lenf damarları

Lenf düğümleri ve damarları, ağız boşluğu da dahil olmak üzere vücudun her yerinde bulunur. Lenfatik sistem, tüm vücudu kapsayan hassas tübüllerden oluşan bir ağdır. Kan damarlarından dokulara damlayan ve lenf düğümleri yoluyla kan dolaşımına geri veren sıvıyı (lenf adı verilir) içerir. Lenfatik sistemin birincil rolü vücuttaki sıvı seviyelerini yönetmektir. Lenfatik sistem ayrıca bağışıklık savunması ile yakından ilişkilidir. Ağzınızdaki tüm lenf ve kan damarları, vücudunuzdaki daha kapsamlı kan ve lenf damarlarına akar. Bu, oral lenfatik damarlarınızın sağlığının genel lenfatik sisteminizin sağlığına karşılık geldiği anlamına gelir.

Bademcikler

Bademciklerimiz ağzın arkasında, her iki yanında yer alan bağışıklık dokularıdır. Etkili bir şekilde, bir koruma mekanizması olarak çalışan ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan iki lenf düğümüdür. Ayrıca bademcikler, antikor(*) oluşturan beyaz kan hücrelerine(*) ve B hücrelerine(*) sahiptir. Patojenler vücuda ağızdan veya burundan girerken, bademcikler zararlı herhangi bir şeye karşı korumanın ön saflarında yer alır. Bademcikleriniz ayrıca bir enfeksiyonla savaşırken vücudunuzu bağışıklık sisteminizi devreye sokması konusunda uyarır. Ek olarak, büyümüş bademcikler, normal nefes almada zorluk olduğunu düşündürebilir. Bu nedenle, diş hekiminiz, diş muayenenizi yaparken bademciklerinizi de kontrol eder.

Tükürük bezleri

Tükürük bezleri oral mukoza sisteminin bir parçasıdır ve tükürüğü oluşturur. Ağız, ağırlıklı olarak enfeksiyon ve hastalığa karşı savunma yapan büyük ve küçük tükürük bezlerine sahiptir. Tükürük bezleri, sindirime ve ağız sağlığına yardımcı olmanın yanı sıra genel sağlıkta da çok önemli bir rol oynar.

Tükürüğün bazı özellikleri dişlerinizde plak oluşumunu önleyebilir ve diş eti hastalığı riskinizi azaltabilir. Tükürük ağız sağlığını desteklerken genel olarak sağlığınıza da yardımcı olur. Bunun nedeni, tükürüğün moleküler içeriğinin ağzı ve vücudu koruyarak bakterilerin büyümesini geciktirmesidir.

Tükürük, Sjögren hastalığı (*) adı verilen otoimmün bir durumun ilk belirtisi olabilir. Otoimmün problemler genellikle gruplar halinde meydana geldiğinden, bazen düşük tükürük, genel bağışıklık sistemi sorunlarına işaret eder.

Kolajen

Kolajen, deri ve diğer bağ dokularında bulunan temel yapısal proteindir(*). Kolajen vücudu birbirine yapıştırır ve Tip 1 kollajen vücudunuzdaki en yaygın proteindir. Saçta, deride, kaslarda, kemiklerde, tendonlarda, kan damarlarında ve sindirim sisteminde bulunur.

Kolajen, sağlıklı dişler ve diş etleri oluşturmak için hayati önem taşır ve hücre ve doku yenilenmesine yardımcı olur. Bu elastik maddeyi ağzınızın bağ dokularında bulabilirsiniz (*) – sağlam kemikleri ve mükemmel ağız sağlığını korumak için gereklidir.

Yaşlandıkça kolajen üretimi doğal olarak azalır. Bu dejeneratif süreç, kırışmış veya sarkmış cilt gibi yaşlanma belirtileriyle bağlantılıdır. Bununla birlikte, yüksek şekerli beslenme, sigara içme veya yüksek miktarda güneşe maruz kalma gibi yaşam tarzı unsurları, kolajen düşüşüne katkıda bulunur.

Kollajen, hücrelerin sürdürülmesinde ve sabitlenmesinde bir bütündür, bu da onu sağlıklı dişleri ve diş etlerini korumak için gerekli bir protein haline getirir. Kolajen alımınızı artırmak, çene kemiği yoğunluğunu ve yumuşak dokuları iyileştirerek ağız sağlığınıza yardımcı olabilir. Ek olarak, artan kollajen seviyeleri, refahı ve zindeliği destekler.

Terimler Sözlüğü:

Beyaz kan hücreleri:

Vücudun enfeksiyon ve diğer rahatsızlıklarla savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sistemi bileşeni. Beyaz kan hücresi türleri granülositler (eozinofiller, nötrofiller ve bazofiller), monositler ve lenfositlerdir (T hücreleri ve B hücreleri).

B Hücreleri:

Antikor üreten bir tür beyaz kan hücresi.

Antikor:

Reaksiyon antijenlerinde (vücudun belirli bir bağışıklık tepkisi geliştirmesine neden olan bir madde) plazma hücreleri (bir tür beyaz kan hücresi) tarafından oluşturulan bir protein.

Sjögren sendromu:

En tipik iki tezahürüyle tanınan bağışıklık sisteminizin bir durumu: kuru gözler ve ağız kuruluğu.

Protein:

Peptit bağlarıyla bağlanmış amino asit kalıntılarından oluşan, doğuştan oluşan, oldukça karmaşık bir madde. Proteinler tüm canlılarda bulunur ve enzimler, hormonlar ve antikorlar gibi birçok kritik biyolojik bileşiği içerir.

Bağ dokusu:

Diğer doku ve organları destekleyen, koruyan ve onlara yapı kazandıran bir madde. Bağ dokusu ayrıca yağı tutar, dokular ve organlar arasında besin ve diğer maddelerin hareketini sağlar ve hasarlı dokuyu onarmaya yardımcı olur.

Saygı ve Sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL