Yazarlar

Birçok insanı korkutan randevu: Dişçiye gitmek

Birçok insanı korkutan randevu: Dişçiye gitmek

Pek çok kişi diş hekimine gitmekten rahatsız olur, ancak yine de zorunluluk nedeniyle tedavilere katlanır. Bazıları için bırakın tedaviyi diş muayenesi bile söz konusu bile olamaz. Diş hekimine gitmenin mide bulandırıcı hissi hastalarda ciddi, patolojik bir sorun haline geldiğinde diş korkusundan (diş hekimi fobisi) bahsedilir. Peki neden bu kadar çok insan diş tedavisinden korkuyor? Fobinin ne gibi sonuçları olabilir ve bu konuda ne yapabilirsiniz? Bu yazıda bu sorular hakkında daha fazla ayrıntıyı bulacaksınız. Keyifli okumalar…

Dişçiye gitme korkusu nereden geliyor?

İnsanların diş hekiminden bu kadar korkmasının birkaç nedeni vardır. Kökler genellikle, hastanın çok acı verici bir tedavi görmek zorunda kaldığı veya hatta yanlış tedavi edildiği veya yaralandığı geçmişte yatmaktadır. Çoğu zaman korku, kötü deneyimler yaşamış aile üyeleri, arkadaşlar veya tanıdıklar gibi sosyal etkilerle şekillenir, bunları başkalarına aktarır ve böylece korku yayar.

Pek çok insan kötü diş sağlığından muzdariptir ve sonuçlarından, yani tedaviden korkar. Hastalar gerekli prosedürlerin aşırı derecede acı verici olmasını beklerler ve bu nedenle onlardan çekinirler, bu da tedaviyi gereksiz yere geciktirir ve potansiyel olarak kötüleştirir. Tüm bu olumsuz deneyimler, diş hekimi korkusunun gelişmesine katkıda bulunabilir ve bu da mide bulantısı, taşikardi, artan terleme ve titreme gibi belirtilere yol açabilir. Çoğu durumda, fobi o kadar belirgindir ki, insanlar yıllarca gerekli diş hizmetlerinden tamamen mahrum kalırlar ve bu da ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir.

Dental fobinin olası sonuçları nelerdir?

Diş hekimi ile gerekli randevunun ertelenmesi ile dişlerin sağlığı giderek daha fazla bozulur. Bu, sonuç olarak genel sağlığınızı değiştirecek kadar ileri gidebilir çünkü diş enfeksiyonları vücuda yayılabilir ve diyabet, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Çürük dişler ayrıca birçok hastada alerjileri, kas problemlerini ve sürekli bir yorgunluk hissini tetikler. Yanlış hizalanmış dişler baş ağrısına ve sırt ağrısına neden olabilir ve kulak çınlamasına neden olabilir.

Fiziksel rahatsızlığa ek olarak, etkilenenler psikolojik sonuçlarla da mücadele etmek zorundadır. Vicdan rahatsızlığı yayılıyor ve giderek kötüleşen diş sorunları sürekli olarak kafanın içinde uğulduyor ve hastaya duygusal olarak yük oluyor. Ayrıca ziyaretin bastırılması kaygı duygusunu artırır. Dişler zaten gözle görülür şekilde kötü durumdaysa, hastalar genellikle topluma karşı bir utanç duygusu yaşarlar, artık kendilerini rahat hissetmezler ve geri çekilirler.

Korkunuz hakkında ne yapabilirsiniz?

Tıbbın bu günlerde çok ilerlemesi ve etkili, büyük ölçüde ağrısız tedaviler sunması gerçeğinin yanı sıra, sağlıkla ilgili sonuçları önlemek için korkunuzla yüzleşmeniz önemlidir. Söylemesi yapmaktan daha kolay, ancak halihazırda son derece yararlı olduğu kanıtlanan birçok olası çözüm ve terapi var. Fobinin ciddiyetine bağlı olarak, pek çok hasta, tatbikatın ve benzerlerinin hoş olmayan sesini en aza indirmek için tedavi sırasında kulaklıkla müzik dinler. Sakinleştirici ilaçlar geçici bir rahatlama sağlayabilir ancak uzun vadede sorunu elbette çözmezler.

Tedaviden önce ağrı kesici almak da bir seçenektir ancak ilaç tedavileri de kalıcı bir çözüm değildir. Çok endişeli olan hastalarda diş işlemleri genellikle sedasyon (alacakaranlık uykusu), genel anestezi veya hipnoz altında yapılır. İlgili kişi kontrolünü kaybetmekten korkuyorsa ve kendini diş hekiminin insafına kalmış hissediyorsa, bu tür kaygılı hastalar için bu yöntemler pek yardımcı olmuyor. Ayrıca birkaç girişim gerekliyse organizmaya çok fazla yük bindireceğinden genel anestezi her seferinde kullanılamaz. Ayrıca, bu tür tedaviler genellikle pahalıdır ve maliyetler genellikle sağlık sigortası tarafından karşılanmaz. Temelde size yardımcı olabilecek birçok farklı yol vardır.

Uzun vadede ne yardımcı olabilir?

Korkularınızı yenmenin temeli diş hekimine duyulan güvendir. Emin ellerde olduğunuzu hissetmeniz önemlidir. Artık endişeli hastalarda uzmanlaşmış ve psikologlarla yakın çalışan birçok diş hekimi var. Bu hekimler sizin gibi hastalarla ilgili deneyime sahiptir ve endişelerinizi çok ciddiye alırlar. Diş hekiminizin yanında kendinizi rahat ve güvende hissetmiyorsanız, diş hekiminizi değiştirmeyi düşünmelisiniz. Sizin için zor olsa bile korkularınızı özellikle diş hekiminize açıkça dile getirmekten korkmamalısınız ki o da buna göre tepki versin ve sizinle birlikte sizin için kabul edilebilir bir çözüm bulsun. Korkularınızla sürdürülebilir bir şekilde savaşmak için, psikolojik terapi size yardımcı olabilir. Anksiyete terapisi, uzun vadede korkunuzun üstesinden gelebileceğiniz faydalı bir yöntemdir. Diğer bir terapi şekli otojenik eğitimdir – yani gevşeme terapisidir.

Dişçiye gitme korkunuzun arkasında her ne varsa bilin ki korku zihinde başlar ve kendi kendine oluşur. Gerekli testleri veya tedaviyi geciktirmenin sadece durumu daha da kötüleştireceğini anlayın. Endişeli hastalar için de her zaman uygun bir çözüm vardır. Tedaviler işinize yaramasa bile, güvendiğiniz diş hekiminizle birlikte uygun bir alternatif bulunabilir. Kural olarak, onunla ilgili fikir her zaman gerçeğin kendisinden daha kötüdür.

Saygı ve Sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL