Yazarlar

Boyun ağrınızın çene ekleminizle ilişkisi var mı?

Boyun ağrınızın çene ekleminizle ilişkisi var mı?

Çok fazla boyun ağrınız varsa ve bunun nedenini bulamıyorsanız, sürekli olarak servikal omurga sorunu teşhisi koymaya çalışmak yerine, dikkatinizi omurganızın yakın bir bölgesine, yani çenenize kaydırmak isteyebilirsiniz. Tahminler değişkenlik gösterse de yapılan araştırmalarda uzmanlar, boyun problemlerinin %70’e varan bir kısmının temporomandibular eklemdeki işlev bozukluğuyla ilişkili olabileceğini söylüyor. Çene eklemi disfonksiyonu ile ne kastedildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Kemik yapı, temporomandibular eklem (TME) ile başlayalım.

TME belki de insan vücudundaki en karmaşık eklemdir. Küçük olmasına rağmen, eklemli kemiklerin benzersiz şekillerinden, bunu çevreleyen kapsülü oluşturan ve eklemin kendisine giren iç içe geçmiş bağ dokusuna kadar mimarisinde birçok karmaşıklık vardır. TME ayrıca, şok emici yastıklar görevi gören omurilik disklerinden farklı olarak eklemi stabilize eden bir diske sahiptir. TME’nin eklemi yerinde tutan kasları ve bağları, diski hem stabilize etmek hem de hareket ettirmeye yardımcı olmak için birlikte çalışır.

Temporomandibular eklemin tam olarak nerede olduğunu ve nasıl yapıldığını anlamanıza yardımcı olması için, bu bileşik kelimeyi, her biri eklemi oluşturan kemikleri ifade eden iki kısma ayırabilirsiniz. İlgili anatomiyi biraz anlayabilmeniz için bu adı ayrı ayrı inceleyelim.

Şakak kemiği

İlk kısım, temporo, temporal kemiği ifade eder. Temporal kemik, kafatasının her iki tarafında aşağıya doğru (kulağınızın yanında) bulunur. Elinizi şakaklarınızın üzerine koyun. Parmaklarınızı sert kemiği hissedene kadar biraz aşağı kaydırırsanız, TME’nin üst kemiğini bulmuş olursunuz.

Çene kemiği

Kelimenin ikinci kısmı, çiğneme eylemi sırasında yukarı ve aşağı hareket eden ve daha az derecede dönen kemikli yapıya atıfta bulunan mandibular’dır. Mandibula, alt diş setinize ev sahipliği yapar. Mandibula çene kemiği olarak kabul edilir. İlginç bir gerçek de çene kemiğinin yüzde hareket edebilen tek kemik olmasıdır. Çene U şeklindedir. U’nun kenarlarının tepesinde, kemik uçlarda bir dereceye kadar sivrilen kemiğin uzantıları olan iki ayrı “işlem” halinde çatallanır (yukarı doğru). Ön sürece koronoid denir; birkaç anahtar kas koronoid sürece bağlanır, ancak sonuçta bu alan TME’nin bir parçası değildir. Sırt işlemine kondiler işlem denir; TME’yi oluşturmak için şakak kemiği ile eklem yapan mandibulanın parçasıdır.

TME Eklemi

O halde temporomandibular eklem (TME), temporal kemik ile mandibulanın kondilinin birleştiği alandır. Bu bir sinovyal eklemdir, yani hem kemikleri hem de aradaki boşluğu çevreleyen sert liflerden yapılmış bir kapsül vardır. Ayrıca bu boşluğun içinde, uygun bir şekilde sinovyal sıvı olarak adlandırılan özel bir sıvı türü ile eklemi sabit tutmaya ve eklemin iyi bir bütünlük içinde yaptığı hareketi korumaya yardımcı olan bir disk bulunur.

TME’de iki tür hareket meydana gelir: menteşe ve kayma. Ve vücuttaki hemen hemen her eklemde olduğu gibi, TME üzerinde bir dizi kas hareket eder; Bir sonraki bölümde göreceğiniz gibi, kasların birbirine göre çok gergin veya dengesiz hale gelmesi, TME disfonksiyonuna neden olabilir.

TME Disfonksiyonunun İki Ana Türü

TME disfonksiyonu, genellikle TME bozukluğu olarak adlandırılan çok daha büyük bir sorun grubunun bir kategorisidir. Yukarıda bahsedilen nedenlerin yanı sıra, TME bozukluğu travma, duruş sorunları, diş sorunları veya psikiyatrik bir durumdan kaynaklanabilir. TME’nizin boyun ağrınıza nasıl katkıda bulunduğunu veya neden olduğunu (ayrıca üst vücudunuzun yapılarının TME probleminize nasıl katkıda bulunduğunu) anlamak için iki ana TME işlev bozukluğu türü hakkında edineceğiniz bilgi size yol gösterecektir.

Temporomandibular eklem disfonksiyonu (TMJD) genellikle çenenizi açma alışkanlığınıza veya eklemin içinde bulunan diskin yer değiştirmesine bağlanır. Onları birer birer ele alalım:

Çıkıntılı Çene Açma Kalıbı

İşlevsiz çene hareketi. Bu TMJD’ye “çıkıntılı çene açma modeli” denir ve normalde çenenizi açmaya yardım etmekle görevli kas grubu, işi tamamen devralacak kadar güçlü hale geldiğinde ortaya çıkabilir. Olması gereken şey, bu eklemi çalıştıran kasların -ağzı açıp kapamak- belirli bir sırayla kasılması. Ancak çıkıntılı çene açma modelinde, lateral pterygoidler olarak adlandırılan bu yardımcı kaslar o kadar sıkıdır ki, ağız açmada meydana gelen bileşen hareketlerinin normal düzeninde bir değişikliğe neden olurlar. Bu sadece lateral pterygoidleri daha da sıkı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda eklemin içinde bulunan diskte sorunlara yol açabilir.

Redüksiyonlu Disk Yer Değiştirme

Normal olarak diskin konumu, şekline ve üzerine uygulanan basıncın derecesine bağlıdır. Diskin şekli doğuştan sahip olduğunuz bir şeydir ve bu nedenle nadiren tıbbi bir sorun olarak karşımıza çıkar. Sıkı veya dengesiz kaslar veya işlevsiz eklem hareketi yoluyla o diske uygulanan baskı, sağlık hizmeti sağlayıcılarının teşhis edip tedavi edebileceği bir şeydir. Aşırı basınç genellikle aşırı gergin çene kaslarının eklemin uyumunu etkilemesinin yanı sıra onu etkileyen diğer yumuşak dokulardan kaynaklanır.

Redüksiyonlu disk yer değiştirmesi, disk yer değiştirmesinin üç aşamasının ilkidir. Redüksiyonlu disk yer değiştirmesi ile çenenizi açıp kapattığınızda muhtemelen eklem sesleri duyacaksınız ve alt çenenizi (mandibula) öne getirmek bu sesleri azaltır. Ayrıca çiğnerken, esnerken, konuşurken veya dişlerinizi gıcırdattığınızda ağrı hissedebilirsiniz. Ağzınızı açmak da zor olabilir ama bu her zaman bir belirti değildir. Redüksiyonlu disk deplasmanı tedavi edilmezse, bu TME problemi ikinci ve muhtemelen üçüncü aşamaya ilerleyebilir.

İkinci aşama, daha önce olduğu gibi eklemde tıkırtı ve patlamaların olduğu, redüksiyon olmadan disk yer değiştirmesidir. Ancak bu kez eklem zaman zaman kilitlenebilir ve ayrıca ağzınızı açarken bazı aralıklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Üçüncü aşama, sorunun kronikleştiği yerdir.

Sinir tutulumunu veya hasarını veya daha ciddi bir TME durumunu gösterebilecek semptomlar için dikkatli olmalısınız. Bu semptomlar uyuşma, şişlik, burun kanaması veya sinüs drenaj sorunları, açıklanamayan kilo kaybı, işitme sorunları, sürekli ağrı (çenenizle ilgili olmayan) veya ilgilendiğiniz herhangi bir TME tedavisine yanıt vermeyen semptomları içerir. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, bunları sağlık uzmanınız veya sizi tedavi eden fizyoterapist ile görüştüğünüzden emin olun.

Peki boyun ağrınız ile ilgili tüm bu detaylı bilgiler ne anlama geliyor?

Çoğunlukla, TME disfonksiyonu, eklemi yerinde tutan, diskin basıncını etkileyen vb. bir veya daha fazla kastaki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Ancak kas-iskelet sistemi söz konusu olduğunda, gerçekten izolasyon diye bir şey yoktur.

Bu, TME’nizdeki örneğin ekstra gergin yanal pterygoidlerle başlayan bir yanlış hizalamayla başlayan kas gerginliği veya zayıflığı ve hareket bozukluğu boynunuza, omuzlarınıza, sırtınızın üst kısmına ve muhtemelen alt sırtınıza iletilir.

Sadece bu değil, aynı zamanda kronik üst vücut yanlış hizalamaları TME probleminizi besleyebilir. Bu, özellikle başın boyunla ilişkisinde çok yaygın bir yanlış hizalama olan öne doğru bir baş duruşuna sahipseniz ortaya çıkar. Öne doğru baş duruşu genellikle sırtın üst kısmında kifoz (omurganın öne eğrilmesi) olarak bilinen başka bir duruş probleminden önce gelir.

Bir kifoz temelde yuvarlak bir üst sırttır. Sırtın üst kısmı döndüğünde, omurga yoluyla bağlanan baş aşağı doğru alınır. Önünüzdeki dünyayı görmek ve onunla etkileşime geçmek için, muhtemelen başınızı kaldırmanın bir yolu olarak boynunuzun arkasını bükecek ve muhtemelen başınızı öne doğru çevireceksiniz. Bütün bunlar çenenizi mekanik bir dezavantaja sokabilir ve bu da TME sorunlarınızı artırabilir.

TMED TEDAVİSİ

Üst vücut duruşunuzu ele almak (cerrahi olmayan yöntemlerle) muhtemelen çene biyomekaniğinizi ve hareket aralığınızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. TMED tedavisi, ağrınızın bir kısmını veya tamamını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Tedavi olmadan, kendinizi çene, boyun ve omuzlar arasında ileri geri iletilen bir işlev bozukluğu döngüsüne hazırlıyor olabilirsiniz.

Fizik tedavinin faydalarından biri de bu döngüyü kesmek ve bunun yerine yumuşak dokuların normal uzunluklarına dönmesini sağlamaktır. Bu, çenenizdeki uygun hareket sırasını geri kazanmanıza yardımcı olabilir, diskin yanı sıra üst vücut duruşunuz için olumlu iyileştirici etkiler sunar.

Tedavi, sıkı kasları serbest bırakmak için manuel terapi, iyi bir duruş (özellikle üst vücutta) oluşturmaya yardımcı olmak için germe ve güçlendirme egzersizleri ve bu olumlu kazanımların nasıl devam ettirileceği konusunda biraz eğitim içerebilir.

Terapistiniz ayrıca size çene kaslarınızın kademeli olarak izometrik olarak güçlendirilmesini içeren bir kişisel bakım rutini öğretebilir.

Sağlıkla kalın…

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt / Denizli

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL