Yazarlar

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Diş Kaybettiğimizde Hızlı Davranmanın Önemi

Diş Hekimi Erdal Ersan’ın Yeni Yazısı; Diş Kaybettiğimizde Hızlı Davranmanın Önemi

Dişimizi kaybettiğimizde veya diş çektirdiğimizde, çiğneme sırasında dişlerin basıncı gibi mekanik bir uyarı almayan alveolar kemik (dişleri destekleyen) bir rezorbsiyon süreci başlatır. Rezorpsiyon, diş köklerinde sement ve dentin kaybına yol açan fizyolojik ve patolojik bir olaydır. Rezorpsiyon yani erime çok hızlı gerçekleşirse, kemiği gerçekten değiştirdiğinden diş veya kemik, diş köklerini eritebilir. Bunun nedeni, bu kemiğin kendini yenileme özelliğinin olması ve yapacak bir işlev (dişleri tutma) bulamazsa gerileyerek sağlığımız ve görünümümüz açısından ciddi sonuçlar doğurmasıdır.

Diş kaybı sonucu yaşanacak sorunları önlemek için en ideal yöntem kaybedilen dişlerin mümkün olan en kısa sürede implantlarla değiştirilmesidir. Dental implantlar biyouyumlu malzemelerden yapılır ve kemiğe yapışmalarını artırmak için özel olarak işlenmiş bir yüzeye sahiptir (osseointegre). Öte yandan alveolar kemiği mümkün olduğunca korumak çok önemlidir. Çünkü doğru implant stabilitesi için implantın tüm yüzeyinin sağlıklı kemikle çevrelenmesi esastır.

Kaybedilen doğal dişlerin yerine, implantların zamanında yapılmaması nedeniyle alveolar kemiğin atrofisi olması (küçülmesi, daralması) durumunda, kemik rejenerasyon tedavisi yapılması gerekecektir. Bu prosedür, cerrahi implant yerleştirme eylemi öncesinde veya sırasında yapılabilir.

Günümüzde hastanın kemiğini yenilemek için tarif edilen birçok teknik vardır. Bu tekniklerle, kemiğin oluşumunu uyaran ve sonunda hastanın orijinal kemiğiyle aynı özelliklere sahip yeni bir kemikle sonuçlanan yapay kemik elde edilebilir. Ne var ki, kemik kaybının önlenmesi en iyi tedavi yöntemidir, çünkü kemik erimesini önleyerek, bunun neden olabileceği ciddi sonuçlardan da kaçınabileceğiz.

Kemik Erimesinin Tedavisi

Rezorpsiyonun (kemik erimesinin) kesin nedeni malesef bilinmiyor. Dolayısıyla olası bir kök rezorpsiyonunu tedavi etmenin en iyi yolu onu önlemektir. Aşırı rezorpsiyon durumu ise ender görülür, ancak diş problemleri erkenden tespit edilebilir nitelikte olduğu için diş hekiminize düzenli olarak görünmeniz oldukça faydalıdır. Dişlerin günde iki kez fırçalanmasını ve diş ipi ile temizlenmesini de kapsayan uygun ağız hijyeni alışkanlıklarını sürdürmeyi unutmayın. Daha iyi bir ağız sağlığı için günlük rutininize bakterileri 24 kat daha fazla yok eden bir ağız bakım suyu ekleyebilirsiniz.

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL