Yazarlar

Diş Hekimliğinde Çocuklarla İlgili Önemli Bilgiler

Diş Hekimliğinde Çocuklarla İlgili Önemli Bilgiler

ÇOCUĞUNUZUN DİŞLERİNİN DÜŞMESİNİ NE ZAMAN BEKLEMELİSİNİZ VE NE YAPMALISINIZ?

Ebeveynlerin merakla beklediği şeylerden biri de bebeklerinin ilk dişinin çıkmasıdır . Bu genellikle 6. ayda çıkmaya başlar ve genellikle ilk çıkan dişler alt dişlerdir. Çocuğunuz yaklaşık 3 yaşına geldiğinde, 20 süt dişinin tamamı mevcut olmalıdır.

Bir sonraki endişeniz, bu geçici dişlerin ne zaman düşmeye başlayacağı ve kalıcı dişlerinin ne zaman büyümeye başlayacağı olacaktır. Süt dişlerinin ne zaman gevşeyecekleri ve ne zaman kalıcı dişlerin yerlerini alacağı konusunda belirli bir zaman çizelgesinin olmadığı söylenmiştir. Bu genellikle doğrudur, çünkü bazı çocukların süt dişlerini dört yaşında, 7 ve 8 gibi geç bir zamanda kaybetmeye başladıkları bilinmektedir. 13 yaşına geldiklerinde genellikle tam kalıcı dişlerine sahip olurlar.

Çocuğunuz süt dişlerini ne zaman kaybetmeye başlarsa başlasın, size ihtiyaçları olduğunda onlara yardım etmek için orada olmalısınız. Çoğu zaman, çocuklarınızın bu dişlerin dökülmesi söz konusu olduğunda gerçekten çok fazla yardıma ihtiyacı yoktur, çünkü bunlar genellikle kalıcı dişlerin yukarı itilmesi nedeniyle kendiliğinden gevşer. Yemek yerken veya uyurken düşerse, dişlerini yanlışlıkla yutmamalarına dikkat etmeniz gerekebilir.

Süt dişlerinden birinin gevşediğini fark ettiğinizde…

Süt dişlerinden birinin gevşediğini fark ettiğinizde, bunu zorla çıkarmamalısınız. Eski günlerdeki insanların yaptıklarını yapmaya çalışmayın (bir iple kapı koluna dişi bağlayıp ve gevşetmeyin), çünkü böyle bir hareket acı verirse, bu sadece çocuğu travmatize eder. Yapmanız gereken tek şey dişin doğal olarak düşmesine izin vermektir. Bununla birlikte, çocuğunuza zarar vermediği sürece, biraz daha gevşemesine yardımcı olmak için arada bir sallamasına izin verebilirsiniz.

Diş hekimi ziyareti…

Bu dişlerin çıkması söz konusu olduğunda, muhtemelen düşmeyen ama zaten gevşek olan inatçı bir diş olması dışında yapılacak pek bir şey yoktur. Bu tür bir durum diş hekiminizi ziyaret etmeyi gerektirir çünkü böyle bir dişin düşmesindeki gecikme, kalıcı olanın diş etlerinin yanından çıkmasıyla sonuçlanabilir ve çocuğunuza çarpık bir gülümseme verebilir. Bir dişin olması gerektiği gibi çıkmadığından şüpheleniyorsanız, lütfen çocuğunuzu diş hekiminize götürün.

Çocuğun kalıcı dişleri çıkmaya başladığında…

Çocuğun kalıcı dişlerinin çıkmaya başlaması iyi diş alışkanlıklarının pekiştirilmesi için iyi bir zamandır. Çocuğunuza dişlerini düzenli ve doğru şekilde fırçalamanın önemli olduğunu hatırlatın. Diş etlerini ve yeni dişlerinin tabanını korumak için diş ipinin de gerekli olduğunu bilmelerini sağlayın. Yeni diş çıkar çıkmaz onları diş hekimine de götürün ki diş hekimi ona bakabilsin. Unutmayın, bunlar hayatları boyunca sahip olacakları dişler olacak ve mümkün olduğu kadar uzun süre tam bir sete sahip olmalarını istiyorsanız, uygun diş bakımı ve hijyeni gereklidir.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

İmplavizyon Ağız ve Diş Kliniği

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL