Yazarlar

Dişlerinizi tatillerde de sağlıklı ve güçlü tutmanın yolları

Dişlerinizi tatillerde de sağlıklı ve güçlü tutmanın yolları

Tatiller, günlük yaşamın telaşından uzaklaşmak ve dinlenmek için özel zamanlardır. Ancak yaz boyunca diş hijyeni alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz söz konusu olmamalı. Evden uzak bir seyahate çıksanız bile, eve döndüğünüzde ağız sağlığı ile ilgili problemlerle sonuçlanma riskine karşı bazı jestlerden vazgeçilmemelidir. İşte dişlerinizi tüm yıl boyunca güzel ve güçlü tutmanız için ağız hijyeninin temelleri…

Tatilde sağlıklı bir ağız hijyeni için bavulunuza koymanız gerekenler

İster sadece bir hafta sonu için gidiyor olun, ister birkaç haftalık bir gezi planlıyor olun, diş fırçanızı ve diş macununuzu yanınıza almayı unutmayın! Günümüzde birçok otel seyahat diş fırçası sağlasa da, genellikle çok serttirler ve diş etlerinize zarar verebilirler. Bu nedenle, ister manuel ister elektrikli olsun, normal diş fırçanızı yanınızda götürmeniz en iyisidir. Çoğu elektrikli diş fırçasının pil ömrü 6-8 gündür. Bunun için şarj cihazınızı yanınıza almayı unutmayın!

Bu temel unsurların ötesinde, fırçalamanızı tamamlamak için küçük diş arası fırçalarınızı veya diş ipini de çantanıza koyabilirsiniz. Diş ipi kullanmayı seviyorsanız, taşınabilir, yerden tasarruf sağlayan ve hepsinden önemlisi nerede olursanız olun kullanımı kolay bir model seçmeyi düşünün.

Son olarak, örneğin parasetamol bazlı analjezik ilaçlar almayı da unutmayın. Tatiliniz sırasında diş ağrısı çekiyorsanız ağrıyı hafifletmek için faydalı olabilirler!

Tatildeyken unutulmaması gerekenler

Bildiğimiz gibi, tatildeyken zorunluluklardan kaçınma eğilimindeyiz ve bazen hijyeni biraz ediyoruz… Ama dişlerinizin beyazlığı ve sağlığı, kusursuz ağız hijyenine bağlıdır!

Yani tatilde bile mazeret yok:

-Her yemekten sonra (günde en az iki kez) 2 dakika dişlerinizi fırçalayın.

-Fırçalamayı tamamlamak için diş ipi veya ağız gargarası kullanın.

Ve bu aynı zamanda çocuklar ve gençler için de geçerlidir!

Tatilde diyet: yapılacak doğru seçimler

Yazın küçük zevklerini yaşamanızı yasaklayarak tatilinizi mahvetmek elbette bizden uzak olsun… Ama unutmayın ki yıl boyu beyaz ve sağlıklı dişler için bazı yiyecekler ölçülü tüketilmelidir!

Aslında gazlı içecekler, tatlılar ve aynı zamanda çok tatlı veya yapışkan yiyeceklerin tümü karyojeniktir ve bu nedenle tüketimini sınırlamak en iyisidir. Bu tatlı ve cazip yiyecekler olmadan yaşamak zor geliyorsa, tükettikten sonra bir bardak su içmeyi ve her yemekten sonra dişlerinizi iyice fırçalamayı unutmayın. Dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, tükürük hareketini etkinleştirmek için şekersiz sakız da çiğneyebilirsiniz.

Son olarak, diş plağının görünümünü sınırlamak için küçük miktarlarda bile olsa gün boyunca yemek yemek, tükürüğün rolünü yerine getirmesi için zaman vermediğinden, ara öğünlerden kaçınmanız önemlidir.

Diş kusuru durumunda ne yapılmalı?

Tatiliniz sırasında dişiniz kırılırsa, inatçı diş ağrınız varsa veya dolgu veya diş protezinizi kaybederseniz, yakınınızdaki bir diş hekimine başvurmaktan çekinmeyin. Diş kaybı gibi belirli durumlar acil bakım gerektirir ve mutlaka size hızlı bir şekilde yardımcı olacak bir diş hekimine gitmelisiniz.

Diş hekiminizin numarasını yanınıza almayı unutmayın!

Tavsiye için önce onu arayabilmeniz için her zamanki diş hekiminizin numarasını yazmak da iyi bir fikir olabilir. Eve döndüğünüzde, takip edebilmesi ve gerekirse size uygun tedaviyi sunabilmesi için ondan da randevu alabilirsiniz.

Çözüm

Dişteki boşluklar tatil yapmaz! Yurt dışına gitseniz bile dişlerinize iyi bakmaya devam edin ve seyahat ederken diş komplikasyonlarından kaçınmak için bu ipuçlarını izleyin.

Ve hepsinden önemlisi… Gülümseyin!

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL