Yazarlar

Dolgu sonrası diş ağrısı: türleri ve nedenleri

Dolgu sonrası diş ağrısı: türleri ve nedenleri

Etkilenen diş dolgu ile tedavi edildikten sonra genellikle hassasiyet ve diş ağrısı geçer. Nadir durumlarda ise dolgu tedavisinden sonra ağrı oluşur. Bu yazımda diş ağrısının en yaygın nedenlerinin neler olduğunu anlattım. Keyifli okumalar…

Dolgu tedavisi ne için yapılır?

Diş dolgusu genellikle çürümüş bir dişi onarmak için kullanılır. Bu nedenle dolgu tedavisi dişi korumanın bir parçasıdır. Dolgular için farklı malzemeler vardır. Dolgu malzemeleri amalgam, plastik veya çimentodur. Tüm dolgu malzemelerinin ortak özelliği, çürük lezyonların kapatılmadan önce temizlenmesi gerektiğidir.

Farklı diş ağrısı türlerinin farklı nedenleri

Tüm diş ağrıları aynı değildir. Ağrı tedavisinde ağrının nedenine bağlı olarak hastalar zonklayıcı ağrı, baskı ağrısı veya diş çekme ağrısı şikayeti ile başvururlar.

Zonklayan ağrı nedenleri

Zonklama ağrısına iltihaplanma neden olur. Fiziksel eforla güçlenirler. Semptomlar genellikle sabaha göre akşamları daha kötüdür. Zonklayan ağrının nedeni, iltihaplı doku alanına kan akışının artmasıdır. Enflamasyon kızarıklık, sıcaklık, şişme ve ağrıya neden olur. Dişin içindeki sinir iltihaplandığında şişecek yeri kalmaz. Bu nedenle sıklıkla şiddetli diş ağrısı ortaya çıkar.

Diş etleri iltihaplı ise, genellikle kırmızıdır, şişer ve dokunulduğunda kanar.

Çekim ağrıları

Diş ağrısının farklı nedenleri vardır. Dişin bir yerinde genellikle dış uyaranlarla tahriş olan küçük sinir kanalları açığa çıkar. Bu diş ağrısını soğuk ve sıcakla provoke edebilirsiniz. Herhangi bir dış uyaran yoksa, etkilenen diş semptomsuzdur.

Dolgu sonrası diş ağrısının olası nedenleri

Yeni bir dolgudan sonra diş ağrısı düşündüğünüzden daha yaygındır. Çeşitli nedenleri olabilir ve ağrı genellikle zararsızdır ancak ilk birkaç gün içinde geçmezse yeni dolguyu diş hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Aşırı doldurmadan kaynaklanan ağrı

Yeni bir dolgudan sonraki rahatsızlığın en basit nedeni, dolgunun dişlerinize tam olarak uymamasıdır. Tedavi lokal anestezi altında yapıldıysa dolgu yüksekliğinin optimal olup olmadığını kesin olarak söyleyemeyebilirsiniz. Anestezinin etkisi geçtiğinde sanki dolgulu dişi ısırıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. O zaman ısırık henüz optimal değil. Bu durum acıtabilir.

Diş hekiminize bir ziyaret yardımcı olabilir. Isırmayı düzeltir ve rahatsızlık gider.

Derin çürüklerden kaynaklanan ağrı

Tedavi sonrası diş ağrısının bir başka nedeni de çıkarılan çürüğün derinliği olabilir. Diş hekimi söz konusu dişi sinire çok yakın temizlemek zorunda kaldıysa, diş siniri bazen tedavi veya dolgu maddesi ile tahriş olabilir. Genellikle diş sıcağa veya soğuğa karşı çok hassastır.

Semptomlar kendiliğinden geçmezse, gerekli sonuç bir kanal tedavisi olabilir. Kanal tedavisinin bir parçası olarak, tahriş olan sinir dişin içinden tamamen çıkarılır ve sonrasında artık ağrıya neden olmaz.

Açıkta kalan diş boyunlarından kaynaklanan ağrı

Bir deliği veya boşluğu tamamen doldurmak için diş hekiminin bazen diş etlerini bir kenara itmesi veya periodonsiyumu saran dişin etrafına bir kalıp yerleştirmesi gerekir. Tedaviden sonraki ilk birkaç gün içinde hassas diş boyunları başlangıçta ortaya çıkar. Diş boyunlarında mine yoktur ve sinir kanalları doğrudan yüzeyde son bulur ve soğuk ve sıcak etkilere karşı çok hassastır.

Açığa çıkan diş boyunları, artık çok hassas olmamaları için koruyucu bir cila ile tedavi edilebilir. Bu yardımcı olmazsa, dolgu malzemesi ile kaplanabilirler.

Diş ve diş eti iltihabından kaynaklanan ağrı

Dolgu tedavisi durumunda bakteri birikintileri diş etlerine itilebilir. Bunlar ağrılı iltihaba, şişmeye ve diş eti kanamasına neden olabilir.

İlk yardım önlemi, diş fırçası, diş ipi veya diş arası fırçası ile derinlemesine temizlik olabilir. Rahatsızlık, şişlik veya kanama birkaç gün içinde geçmezse diş hekiminize görünmelisiniz.

Çok derin çürükler bakterilerin dişin sinirine girmesine neden olabilir. Bu bakteriler, şiddetli diş ağrısına yol açabilen sinir iltihabına (pulpitis) neden olur. Bu ağrı genellikle zonklayıcıdır. Karşılık gelen diş özellikle sıcağa, aynı zamanda soğuğa karşı hassastır ve dokunulduğunda ve çiğnendiğinde ağrır. Bu durumda diş ağrısını gidermek için kanal tedavisi de yapılmalıdır.

Dolgu nedeniyle diş gıcırdatma

Bir dolgu, ağzınızdaki ısırma durumunu biraz değiştirebilir. Bu değişikliği rahatsız edici bulmasanız da, çiğneme sisteminiz bunu kaydeder ve orijinal duruma geri döndürmeye çalışır. Farkında olmadan yeni dolguyu ezersiniz.

Dolgu malzemeleri çok sert olduğu için dolgu yapılan diş kemikteki yuvasına bastırılır. Bu, çenede bağlandığı ince lifleri gerer ve özellikle çiğneme esnasında diş ağrısına neden olabilir. Diş hekiminize dolguyu kontrol ettirin. Çoğu zaman diş dolgusunun küçük bir düzeltmesi bile yardımcı olur.

Tedavinin kendisinden kaynaklanan ağrı

Sadece çürük kendisi diş ağrısına neden olmaz. Çürük tedavisi de diş ağrısına neden olabilir.

Diş ağrısı, örneğin dolgu maddesindeki hava kabarcıklarından kaynaklanabilir ve tedavi sırasında dişin kuruması da ağrılı olabilir. Özellikle plastik dolgularda dolgunun düzgün tutunabilmesi için hasarın tamamen boşaltılması gerekir. Kurutma işlemi, sıvının dentindeki küçük sinir kanallarında hareket etmesine neden olur. Sinir bu kaymayı kaydeder ve onun tarafından uyarılır.

Tedavi sonrası ağrının bir başka nedeni de diş dolgusunun yanlış takılmasıdır. Sonuç, dış etkilerin sinir tübüllerine ulaştığı bir boşluktur. Bu durumda diş dolgusunun yenilenmesi gerekir.

Hasar çok büyük ise dolgu ile komşu diş arasında boşluk olacaktır. Çiğneme sırasında, bakterilerin beslendiği dişler arasındaki boşlukta yiyecek kalır ve bu da diş eti iltihabına ve yeni diş çürümesine neden olabilir. Bu sorunu fark ederseniz, diş hekiminiz diş dolgusunu kontrol etmelidir. Bazen onarım, diş yapısı kusurunu onarmak için bir kuron veya kısmi kuron gerektirir.

Çok derin çürüklerde siniri açmamak için dolgunun altında çürük bırakmak bazen daha iyidir. Normalde çürük bakterileri dolgunun altında ölür. Ancak bakteriler dişin sinirine doğru ilerlerse diş ağrısına neden olur ve kanal tedavisi yapılması gerekir.

Saygı ve sevgilerimle.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt/Denizli

 

,

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

,

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL