Yazarlar

E-sigaralar diş etlerini ve ağız florasını zorlar!

E-sigaralar diş etlerini ve ağız florasını zorlar!

Pratikte, e-sigara kullanıcılarında da sıklıkla periodontitis tedavisi yapıyoruz. Neden? İlk bakışta sizi şaşırtabilir. Ama ikincide değil. Bunun bir nedeni, çoğu e-sigara kullanıcısının eski sigara içicisi olmasıdır. Birçok e-sigara içicisi aynı zamanda ikili sigara içicisi olarak da adlandırılır: Hem geleneksel hem de e-sigara içiyorlar. Geleneksel sigaralardan biliyoruz ki, birazcık plak bile sigara içenler üzerinde sigara içmeyenlere göre çok daha güçlü bir etkiye sahiptir. Sigara içmek, er ya da geç fark edilen periodontitisi teşvik eder.

E-sigara, 2000’li yılların başında sigarayı bırakmanın bir yolunu arayan Çinli bir eczacı tarafından icat edildi. Tütün yandığında ortaya çıkan zararlı maddelerden kaçınmak için nikotin içeren bir sıvının hafifçe buharlaştırıldığı bir sistem tasarladı. Tipik olarak, bu sıvı, büyük ölçüde, taşıyıcı olarak propilen glikol ve gliserin ile bir su karışımından oluşur. Bunlar görünür buharı sağlarlar. Sıvının türüne bağlı olarak, bu bazik karışıma farklı tatlar ve farklı dozlarda nikotin eklenir. Bu arada, bu buharlaştırıcılar giderek artan bir popülariteye sahipler. Tahminlere göre, Türkiye’deki her sekiz kişiden biri bir e-sigara kullandı. Son araştırmalar da e-sigaraların aslında sigara içenlerin bırakmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Bununla birlikte bilimsel araştırmalar, e-sigaraların diş etlerini ve ağız florasını geleneksel sigaralar kadar – daha zararlı olmasa bile – tahriş ettiği sonucuna varmaktadır.

“Sigara içmeyi bıraktım”

Bir hastada sigara içmenin yaygın bir sonucu olan periodontitis varsa, muayenehanede yaptığımız ilk şey anamnez almaktır: Diğer şeylerin yanı sıra hastalığın seyri ve hastanın yaşam tarzı hakkında sorular sorarız. Birçok hasta gururla cevap verir: “Sigarayı bıraktım. Sadece e-sigara içiyorum.”

Pek çok insanın vaporizatör sıvılarını ve tütünü ısıtmanın sağlığa daha az zararlı olduğunu düşünmesi anlaşılabilir. Çünkü diğer şeylerin yanı sıra, birçok e-sigara tadı ve kokusu çok az veya – eklenen aromalar nedeniyle – hoş bir hale gelir. Ayrıca, birçok halka açık yerde ve bazı kapalı alanlarda tüketilmesine izin verilir.

Belki de tütün ısıtıcısının son iki üç yıldaki başarısının, korona karantinaları ve popüler hale gelen evden çalışmayla bir ilgisi var mı? Her iki durumda da, e-sigara kullanmak sigara içmemekle aynı şey değildir…

E-sigaralar, ağız florasını geleneksel sigaralarla aynı şekilde etkiler.

Bilimsel araştırmalar, e-sigaraların ağız sağlığı üzerinde doğrudan ve dolaylı (sistemik) olumsuz etkiye sahip olduğunu göstermektedir:

Ağız florasındaki değişiklikler: Örneğin, bir çalışma, vaporizatör sıvılarının ağız florasını geleneksel sigara içimi kadar etkilediğini buldu. Sadece birkaç aylık e-sigara tüketiminden sonra, diş etlerinin altında bakteri topluluklarının biriktiği ve periodontitis için tipik olan inflamatuar süreçlerin meydana geldiği ortaya çıktı.

Stres: Sigaradan e-sigaraya geçişte mikrofloranın değişmesinin neden olduğu stres, geceleri, sigarayı bıraktığınız zamanki kadar yüksektir. Bu stres ayrıca periodontitisi artırabilir ve daha derin periodontal ceplere yol açabilir.

Zararlı katkı maddeleri: Buharlaştırıcı cihazlarda sıklıkla bulunan kimyasallar, gliserin, tatlandırıcılar ve nikotin (bileşim cihazdan cihaza farklılık gösterir), hücre hasarına katkıda bulunabilir ve zararlı maddeler içerebilir. Araştırmalar, tütün ısıtıcılarının kirleticiler içeren – kanserojen olanlar da dahil olmak üzere – aerosoller saldığını gösteriyor.

Damar Daralması: Nikotin diş etlerindeki kan damarlarını da daraltır. Bu, dokuya giden kan akışını azaltır ve sıradan sigara tüketiminden de bildiğimiz bağışıklık sistemini bozar. Ek olarak, daralan kan damarları nedeniyle diş etleri kanamaz, oysa bu kanma periodontitisin açık bir göstergesidir. Sigara içenler bu nedenle periodontitisi genellikle çok geç fark ederler.

Isı: E-sigaralarda da olduğu gibi, sürekli ısı beslemesi ayrıca mukoza zarlarını tahriş eder.

Bir kutu elektronik sigara geleneksel bir sigaradan daha hızlı içilir. Ve birçok insan e-sigaraların daha az zararlı olduğuna inandığından, onları daha fazla kullanıyor, özellikle de ara sıra sigara içenler.

Tamamen bırakmak en iyisidir…

Tüm bu faktörlerden dolayı, hastalarımıza ister geleneksel ister e-sigara olsun, sigarayı tamamen bırakmalarını öneriyoruz. Azaltma ilk adımdır. Bununla birlikte, önemli olanın sadece ne sıklıkta sigara içtiğiniz değil, aynı zamanda kaç yıl sigara içtiğiniz olduğu da unutulmamalıdır. Çünkü yanma veya buharlaşma süreci ağızdaki mukus zarlarını tekrar tekrar tahriş eder.

Uygulama ziyaretiniz sırasında size bireysel olarak tavsiyelerde bulunmaktan ve sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyarız.

Saygılarımla.

Diş Hekimi Erdal Ersan

Özel İmplavizyon Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Bozkurt Denizli

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL